Ανησυχητική πτώση των Ευρωσοσιαλιστών…

on .

• Οι εκλογές για την ανάδειξη του τοπικού κοινοβουλίου που θα πραγματοποιηθούν αυτή την Κυριακή στη Βαυαρία, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί μπορεί να προσ­διορίσουν τις εξελίξεις στη Γερμανία.
Οι περισσότεροι αναλυτές ασχολούνται με τη σημαντική πτώση των ποσοστών της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας, η οποία αποτελεί αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης που καλύπτει την υπόλοιπη Γερμανία, υπό την ηγεσία της κ. Μέρκελ.
Εκτιμώ όμως ότι οι εξελίξεις μπορεί να έρθουν από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι μπορεί να δουν τα ποσοστά τους να υποχωρούν σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση θα περιοριστεί στο 31%-32%, η σκληρή έως ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία θα μπει για πρώτη φορά στο τοπικό κοινοβούλιο με 10%-12%, ενώ εντυπωσιακή φαίνεται η άνοδος των Πρασίνων, οι οποίοι καταγράφουν δημοσκοπικά ποσοστά 16%-18%.
Σε πορεία πτώσης συνεχίζουν να είναι οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι προβλέπεται να περιοριστούν σε 12%-13% των ψήφων.
Η Βαυαρία ήταν πάντα το αδύνατο σημείο τους αλλά έχουν πρόβλημα στο σύνολο της Γερμανίας. Ορισμένες δημοσκοπήσεις τους δείχνουν κάτω από το 18%, να δίνουν μάχη για τη δεύτερη θέση με την Εναλλακτική για τη Γερμανία.
Το άλλοτε πανίσχυρο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, το παλαιότερο κόμμα της χώρας, πληρώνει αρκετά ακριβά τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Μέρκελ με τους Χριστιανοδημοκράτες, χωρίς να μπορεί να χαράξει εναλλακτική στρατηγική. Το επιχείρησε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σουλτς όταν ανέλαβε, για ένα διάστημα, την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.
Στην αρχή προσπάθησε να βάλει στο κέντρο της γερμανικής πολιτικής ευρωπαϊκά θέματα και στη συνέχεια, μετά την εκλογική του ήττα, προσπάθησε να κρατήσει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στην αντιπολίτευση για να κάνει τη λεγόμενη θεραπεία αντιπολίτευσης και να ανακάμψει. Απέτυχε και στα δύο.
Ενδεχόμενη ταπεινωτική ήττα των Σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές της Βαυαρίας και στα τέλη Οκτωβρίου στις εκλογές της Έσσης μπορεί να προκαλέσει την αποχώρησή τους από τον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η ιστορική τους πτώση.

Υπάρχουν και χειρότερα
Κι αν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες είναι η σκιά του παλιού εαυτού τους, υπάρχουν και πολύ χειρότερα.
Στη Γαλλία το άλλοτε πανίσχυρο Σοσιαλιστικό Κόμμα οδηγήθηκε στην πλήρη πασοκοποίηση. Καταγράφει δημοσκοπικά ποσοστά της τάξης του 6%-7% και ψάχνει εναγωνίως έναν πολιτικό ευρύτερης απήχησης για να ηγηθεί της ευρωλίστας του. Στη Γαλλία υπάρχει όριο 5%, το οποίο πρέπει να ξεπεράσουν τα κόμματα για να εκπροσωπηθούν στην Ευρωβουλή.
Δυσάρεστα είναι τα νέα για την κεντροαριστερά και στην Ιταλία, όπου δέχεται μεγάλη δημοσκοπική και πολιτική πίεση κυρίως από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές η ιταλική κεντροαριστερά ήταν κοντά στο 40%, στις εκλογές του Μαΐου 2019 το πιθανότερο είναι ότι θα κινηθεί αρκετά κάτω από το 20% που πήρε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Οι Ευρωσοσιαλιστές θα μπορούσαν να δηλώσουν ανακουφισμένοι από τη δημοσκοπική, πολιτική άνοδο των Βρετανών Εργατικών, οι οποίοι πλέον εμφανίζονται ισοδύναμοι ή και με μικρό πλεονέκτημα έναντι των Συντηρητικών, έχοντας υιοθετήσει ριζοσπαστική οικονομική και κοινωνική πολιτική. Δυστυχώς όμως το Brexit οδηγεί στην αποχώρηση των Βρετανών Εργατικών από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να αναδεικνύονται οι αδυναμίες των Ευρωσοσιαλιστών και της κεντροαριστεράς.
Η πτώση των δυνάμεων των Ευρωσοσιαλιστών και της κεντροαριστεράς συνδυάζεται με υποχώρηση των δυνάμεων της κεντροδεξιάς, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο δύσκολες οι πολιτικές συνεννοήσεις σε ένα νέο πολιτικό, εκλογικό τοπίο, όπου εκδηλώνεται δυναμική υπέρ της ευρωπαϊκής σκληρής και άκρας Δεξιάς.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΤΣΟΣ