Λέξεις που πληγώνουν…

on .

-Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΙΑ*

Κάποιες λέξεις, κακές… και μισητές, θα πρέπει να απαλειφθούν από την… κυβερνητική διάλεκτο, γιατί πληγώνουν τον Έλληνα, θανάσιμα!
Ειπώθηκε αρχικά πως οι Έλληνες θα περάσουν μία μικρή κρίση, κάτι σαν… τον ανώδυνο τοκετό, που, ενώ αυτός κρατάει εννέα μήνες, εδώ κράτησε εννέα χρόνια! Και αυτή η μεγάλη περίοδος, τους γέννησε προβλήματα στην ψυχή και στο σώμα!
Ο μέσος Έλληνας, τα τελευταία χρόνια αγνοούσε τη λέξη μνημόνια. (Τώρα, την… εμπέδωσε για τα καλά…). Μάλιστα, κάποιοι γέροντες, βαρήκοοι, νόμιζαν πως πρόκειται για… μνημόσυνα, αλλά μετά κατάλαβαν!
Δεν ήταν, επίσης, υποχρεωμένος ο Έλληνας να

ρίζει τη λέξη κεφαλαιοαγορά. Ήξερε μόνο… τη λαϊκή αγορά, όπου αγόραζε, πωλούσε και… πολιτικολογούσε!
Δεν είχε ξανακούσει τον όρο υποβάθμιση τραπεζών, γιατί σε αυτόν, μέχρι… προχθές, τηλεφωνούσαν για διακοποδάνειο! (Τώρα… ούτε ένα τηλεφώνημα!).
Ήξερε ως τώρα, ο άνθρωπος του μεροκάματου, ο Έλληνας νοικοκύρης, τι σημαίνει δημόσιο χρέος; Όχι. Τώρα, το έμαθε, γιατί… το φόρτωσαν στον ίδιο!
Αλλά και ο Έλληνας, δεν είναι άμοιρος ευθυνών, γιατί μέχρι πρότινος, έπαιζε στα δάχτυλα, λέξεις με πρόσκαιρη ωφέλεια! Όπως, δανεισμός, εύκολος πλουτισμός και… ωχαδερφισμός!
Τώρα, τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους… «Πληρώσαμε» κάτι παραπάνω, αλλά… στα λόγια, δικαιωθήκαμε! Η κυρία Λαγκάρντ είπε: Κάναμε λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα! Αυτά όμως τα λάθη, κόστισαν στον Έλληνα, όχι μόνο στη τσέπη του, αλλά και στην ψυχική του υγεία!
Η κρίση, άφησε τα σημάδια της… Ξέρετε πόσοι Έλληνες, χρόνια τώρα, δεν κοιμήθηκαν τα βράδια, γιατί έβλεπαν στον ύπνο τους, τον… Τόμσεν και τη… Δρακουλέσκου;
Αλλά, βγαίνοντας απ’ τα μνημόνια, γλιτώσαμε από αυτούς τους Εφιάλτες… Άσχετα, αν παρέμεινε στο προσκήνιο, η λιτότητα, η φτώχεια και η αβεβαιότητα! Όσα χρόνια κι αν περάσουν, οι πληγές αργούν να επουλωθούν! Εξάλλου, δεν μπορεί να καλυφθεί με άνθη, το χάσμα που ανοίγει ένας σεισμός!..
Επιβάλλεται λοιπόν, να απαλειφθούν τουλάχιστον οι λέξεις που προκαλούν… Για παράδειγμα, να μη λέει η κυβερνητική ανακοίνωση πως το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και το Υπουργείο Εξωτερικών, «συνήψαν μνημόνιο συνεργασίας», για να υπάρξει τεχνολογική υποστήριξη, από το πρώτο, στο δεύτερο Υπουργείο. (…Βγάλτε τη λέξη μνημόνιο, η συνεργασία θα υπάρξει…). Ηχεί άσχημα και στα αυτιά του εξουθενωμένου Έλληνα…

Υ.Γ.: Στην περίοδο της Χούντας, είχαμε το σλόγκαν για τον αθλητισμό: Κάθε πόλις και Στάδιο, κάθε χωριό και Γυμναστήριο! Στα μνημονιακά χρόνια, είχαμε την… εξάπλωση του Ριχάρδου, με τα ενεχυροδανειστήρια, σε όλη την Ελλάδα! Ελπίζουμε, να μην τριτώσει το κακό, με τον κ. Καμμένο, να θέλει μία Αμερικανική Βάση, σε… κάθε Ελληνική Περιφέρεια!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής