Η καταπάτηση περιουσιών των Ελλήνων της Χιμάρας…

on .

Οι Αλβανοί από καιρό επιβουλεύονται τις περιουσίες των Ελλήνων κατοίκων της Χιμάρας και των χωριών της περιοχής, που ανήκουν στον Δήμο Χιμάρας. Με το πρόσχημα της τουριστικής ανάπτυξης και χωρίς να ερωτηθούν οι ιδιότητες, προχώρησαν στην κατεδάφιση σπιτιών Ελλήνων Χιμαραίων.
Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, ο κ. Έντι Ράμα, στοχοποίησε τη Χιμάρα, γιατί γνωρίζει την αδούλωτη ψυχή των Χιμαραίων. Ο στόχος είναι φανερός: Να απομονώσουν ή και να απομακρύνουν τους κατοίκους της Χιμάρας, της Πατρίδας του Σπυρομήλιου, το κάστρο της Βορείου Ηπείρου, ώστε απερίσπαστοι να επιδοθούν στον ολοκληρωτικό αφανισμό και του υπόλοιπου κατεχόμενου ηπειρωτικού κομματιού.
Πρώτος στόχος η Χιμάρα, η οποία τέθηκε εκτός της λεγόμενης «μειονοτικής ζώνης» και δεν αναγνωρίζεται ως μέλος της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Η αυθαιρεσία των Αλβανών περισσεύει. Ακόμη με την περίφημη «Διοικητική Μεταρρύθμιση» σύντονες προσπάθειες κατέβαλαν να βγαίνει Αλβανός δήμαρχος, ώστε να ελέγχουν καλύτερα τους Χιμαραίους.
Το άλλο σχέδιο με το οποίο επιδιώκουν να συνθλίψουν το φρόνημα των Χιμαραίων είναι η αρπαγή των περιουσιών τους. Οι περιοχές που αρπάζονται είναι περιοχές με μεγάλο οικονομικό όφελος. Βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα και η εκμετάλλευσή τους θα αποδώσει. Ο σοσιαλιστής, κατ’ όνομα, πρωθυπουργός της Αλβανίας απαλλοτριώνει παράνομα περιουσίες Ελλήνων. Απώτερος στόχος η συρρίκνωση και ο αφανισμός του Ελληνισμού της περιοχής, που είναι αγκάθι στα ύπουλα σχέδια της αλβανικής κυβέρνησης. Ισχυρίζονται, βγάζοντας ψεύτικες αποφάσεις, ότι πρόκειται για κρατικές περιουσίες προς αξιοποίηση.
Οι συνεχιζόμενοι απηνείς διωγμοί των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου με σκοπό να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τις προγονικές τους εστίες, είναι φανερό ότι γίνονται με τη βοήθεια του Πάτρωνα, του αφεντικού, του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, του κ. Ταγίπ Ερνογάν, τον οποίον πολύ συχνά επισκέπτεται ο κ. Έντι Ράμα και παίρνει εντολές.
Σ’ αυτούς τους αλβανικούς στόχους εντάσσονται και οι δολοφονίες των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών: Του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα, γιατί μιλούσε ελληνικά και πρόσφατα η εν ψυχρώ εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Μπουλιαράτες της Δερόπολης, για μόνο τον λόγο επειδή θέλησε να εκδηλώσει τα εθνικά του φρονήματα.
Οι περιουσίες των Ελλήνων που καταπατούνται, σύμφωνα με την Αθηναϊκή εφημερίδα «Δημοκρατία» (Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018), παρουσιάζονται ως εξής: Η συνολική έκταση είναι 1.614 εκτάρια (ένα εκτάριο ισούται με δέκα στρέμματα), από τα οποία 1.377 εκτάρια βρίσκονται στον Δήμο Χιμάρας και μόνο 237 εκτάρια βρίσκονται στην Αυλώνα και στα Εξαμίλια. Όλες οι εκτάσεις στη Χιμάρα που απαλλοτριώνονται είναι περιουσίες των Ελλήνων κατοίκων του Δήμου Χιμάρας.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι ιδιοκτησίες βρίσκονται: 92,46 εκτάρια στους Δρυμάδες, 78,77 εκτάρια στο Βούνο, 62,77 εκτάρια στη Χιμάρα, 60,41 εκτάρια στο Παλέρμο, 4,48 εκτάρια στο Πικέρνι, 24,48 στο Λούκοβο, 44,46 στον Άγιο Βασίλειο και 93,3 στη Νίβιτσα. Όλες αυτές οι εκτάσεις γης που καταπατούνται, σύμφωνα με πιστοποιητικά που εκδόθηκαν από αλβανικές αρχές και σύμφωνα επίσης με τίτλους που εκδόθηκαν το 1990, αλλά και τίτλους της τελευταίας πενταετίας, ανήκουν σε Έλληνες ιδιοκτήτες.
Είναι φανερό που στοχεύει η αλβανική κυβέρνηση. Με τις ευχές της Τουρκίας του Ερντογάν επιδίωξη της Αλβανίας είναι να αρπάξει τις περιουσίες των Χιμαριωτών, εφαρμόζοντας μεθόδους εκφοβισμού και βίας.
Και σε όλες τις θρασύτατες αυτές ενέργειες του αλβανικού κράτους το επίσημο ελληνικό κράτος κωφεύει, αδιαφορεί και συνεχώς υποχωρεί, σχεδόν αδιαμαρτύρητα, στις αλβανικές μεθοδεύσεις. Την ελληνική ενδοτικότητα οι Αλβανοί την εκμεταλλεύονται, την εκλαμβάνουν ως αδυναμία και προχωρούν σε εκβιασμούς του ελληνικού στοιχείου, δημιουργώντας κλίμα φόβου και τρόμου, που διαχέεται σε ολόκληρον τον βορειοηπειρωτικό χώρο.
Η Ελληνική Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατέψει τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες, να σκύψει με ενδιαφέρον σε μια άλλη Ελλάδα που βρίσκεται πέρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και έχει αφεθεί στην τύχη της, έρμαιο και βορά των εκάστοτε αλβανικών μισελληνικών κυβερνήσεων.
Είναι καιρός να καλέσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός τον Αλβανό ομόλογό του, ο οποίος έχει αποθρασυνθεί και εκπέμπει μίσος και χολή και να του υπενθυμίσει τις υποχρεώσεις του αλβανικού κράτους προς την Ελληνική εθνική μειονότητα, που ζει και δημιουργεί στην αλβανική επικράτεια.
Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου δεν ζητούν τίποτε περισσότερο ή λιγότερο από εκείνα που δικαιούνται, δηλαδή την απόδοση των διεθνώς κατοχυρωμένων μειονοτικών δικαιωμάτων και, επιτέλους, να σταματήσουν τις ανήκουστες και βάρβαρες πράξεις τους και την συνεχιζόμενη ψυχολογική βία.
Το είπε η μαυροφορεμένη μάνα από τους Μπουλιαράτες που έχασε το παλικάρι της: «Το παιδί μου είχε στην καρδιά του την Ελλάδα και γι’ αυτή έδωσε τη ζωή του» και συμπλήρωσε παραπονεμένα ο πατέρας του: «Γιατί μας εγκατέλειψε η Ελλάδα»;
Η αδερφή του Κωνσταντίνου Κατσίφα, μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι των Αθηνών, αφού εξέφρασε τα παράπονα του βορειοηπειρωτικού κόσμου προς την ελληνική κυβέρνηση, κατέληξε: «Εμείς Βορειοηπειρώτες είμαστε και Βορειοηπειρώτες θα πεθάνουμε». Αυτοί είναι οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες.
Θα πρέπει ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας και οι περί τον πρωθυπουργό μισελληνικοί κύκλοι, να νιώσουν το στιβαρό ελληνικό χέρι και να καταλάβουν ότι η Ελληνική Πολιτεία, δεν θα εγκαταλείψει το ηπειρωτικό αυτό κομμάτι να κακοποιείται και να εκβιάζεται. Είναι ανάγκη, επιτέλους, να κατανοήσουν οι Αλβανοί το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την ελληνική μειονότητα, να συμμαζευτούν και να πάψουν να συμπεριφέρονται ως αυταρχικοί αφέντες, ως αγάδες και μπέηδες των χρόνων της Τουρκοκρατίας.
Από τα τηλεοπτικά μέσα πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο των Εξωτερικών της Ελλάδας προσέφυγε στα όργανα της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες και τους ενημέρωσε για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους των Αλβανών. Δεν πιστεύουμε ότι οι Αλβανοί θα πτοηθούν από την προσφυγή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειάζονται άλλα μέτρα για να συνετιστούν και να σταματήσουν τις προκλήσεις και τις βιαιότητες.
ΝΙΚΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ