Ο Παπαντώνης…

on .

- Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Γ. ΤΣΙΛΙΜΑΝΤΟΣ, Φιλόλογος – πρ. Λυκειάρχης

Mακρυά από σκήπτρα και επισημότητες, αγαθός Λευίτης, με κοινό ράσο οδοιπόρου, αθόρυβος εργάτης, αεί πορευόμενος, ανεκάλυπτε ένα σκοπό, που ο χρόνος τον έθρεφε με ιερό ζήλο μέσα του και ο ίδιος τον υπηρετούσε με απόλυτη συνέπεια, και πολλή επιμονή μοχθώντας να μείνει μακρυά από εκκλησιαστικές ίντριγκες και εκκλησιαστικά κατεστημένα εμπιστευόμενος τον εαυτό του μόνο στα χέρια του Θεού του.

Και οι καρποί δεν άργησαν να έρθουν. Δημιούργησεένας αυτός, μαζί με την αφιερωμένη αχώριστη συντρόφισσα δίπλα του, την πρεσβυτέρα Σταματία (τη μάμα πρες των παιδιών) Ανθοφορία Ζωής, εκεί που πριν επικρατούσε η εγκατάλειψη, η αθλιότητα, η παραβατικότητα, η εκμετάλλευση, η μιζέρια, η αθλιότητα, το μίσος.
Να τι σημαίνει ευθύνη ζωής, να τι σημαίνει ένας άνθρωπος να έχει τη δύναμη, το θάρρος, και την ανύσταχτη θέληση, να αλλάξει τον κόσμο. Αυτή την ευθύνη στην έσχατη απόληξής της σάλπισε ο Καζαντζάκης λέγοντας «για ό,τι γίνεται στον κόσμο, εγώ φταίω», να λες.
Πώς μπόρεσε να εμπνεύσει ένα άτομο τόσο κόσμο, τόσο λαό, ώστε να καρπίσει τόσο καλό στην Αθήνα, στη Χίο, στο Βόλο, σε μια εσχατιά της Ηπείρου, την Πωγωνιανή, στην Κόνιτσα; Πού βρέθηκε τόσος πλούτος να σιτίζονται, να ντύνονται, να σπουδάζουν τόσοι νέοι μας;
Όταν ένας άνθρωπος θέλει, μπορεί; Ναι μπορεί! Ο κόσμος είδε το απονήρευτο βλέμμα του, είδε την καθαρότητα της ψυχής του, την ευθύτητα του χαρακτήρα του, εκτίμησε τον ανύσταχτο ζήλο του, πίστεψε τον απέριττο λόγο του, αγκάλιασε το έργο του και το θαύμα συνετελέσθη, ο οίκος του να γίνει καταφύγιο ψυχών. Ως χαρίεν έστι άνθρωπος!
Επιστήμονες, γιατροί, καθηγητές, δάσκαλοι, ηθοποιοί, τραγουδιστές, προπονητές, μάγειρες, πλήθος σπουδαίων και ικανών ανθρώπων, πέρα από την Ελλάδα της μίζας και της αρπαχτής, τάχθηκαν στο πλευρό του, στην υπηρεσία του ανθρώπου.
Σε τέτοιες και παρόμοιες προσπάθειες, που ευτυχώς συμβαίνουν στον τόπο μας, στα νησιά μας, μια Ελλάδα μέσα μας και γύρω μας ορθοπλωρίζει. Μια Ελλάδα μέσα μας και γύρω μας ακοίμητος Φάρος. Μια Ελλάδα μέσα μας και γύρω μας του κόσμου Μάννα. Μια Ελλάδα μέσα μας ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.