Προέχει ο σεβασμός στο περιβάλλον μας!

on .

-Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, Ποιητή – Συγγραφέα

• Πραγματικά, ποια είναι η ουσία του περιβαλλοντικού τέλους στην πλαστική σακούλα; Το πρόβλημα δεν είναι ούτε τα τέσσερα, ούτε και τα εννιά λεπτά (cents). Ή μάλλον σε κάποιες περιπτώσεις είναι και αυτό. Όμως υπάρχει η λύση της τσάντας πολλαπλών χρήσεων. Αλλά η νοοτροπία όλων μας βρίσκεται σε λάθος δρόμο. Έχουμε πολλά κατάλοιπα ακόμη από προηγούμενες δεκαετίες.

Ωστόσο, πόσο υποκριτική τακτική είναι για μία υπεραγορά, να χρεώνει την πλαστική σακούλα και το 95% (σχεδόν) των προϊόντων που έχει στα ράφια, στις προθήκες, στις αποθήκες και στα ψυγεία να είναι τυλιγμένα με πλαστικό; Και πόσα είναι τα είδη και οι συσκευασίες που δεν ανακυκλώνονται και απλά πετιούνται στους κοινούς κάδους; Όλα στον βωμό του κέρδους...
Και τι γίνεται με τα προϊόντα και τα τρόφιμα που λήγουν ή είναι κοντά στην λήξη;
Κάποια πετιούνται, ενώ κάποια άλλα επιστρέφονται στους προμηθευτές, οι οποίοι τα επεξεργάζονται και τα επιστρέφουν ως "φρέσκα".
Στην Γαλλία (ενδεχομένως και σε άλλες χώρες) υπάρχει ο νόμος αλλά και η νοοτροπία, που λέει ότι τα προϊόντα που είναι κοντά στην λήξη, τα προσφέρουν σε άτομα που έχουν άμεση ανάγκη.
Και κάτι ακόμη... Όταν αγοράζετε κάποιο προϊόν να κοιτάτε την τιμή κιλού. Γιατί κάτι που κοστίζει 0,79 ευρώ (μια μικρή συσκευασία) και έχει τιμή κιλού 61 ευρώ μόνο προσφορά δεν είναι. Το θέμα λοιπόν δεν είναι τα λεπτά (cents) αλλά η ουσία της ανακύκλωσης και του σεβασμού στο περιβάλλον που μας περιβάλλει.