Η καταγωγή των κατοίκων της Νήσου Ιωαννίνων από τη Μάνη…

on .

- Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΛΑΡΗΣ, Ομότ. Καθηγητής Ιατρικής Παν/μίου Ιωαννίνων

 Σε πρόσφατες συζητήσεις με άτομα που κατάγονται από το Νησί της Λίμνης των Ιωαννίνων, παρατήρησα ότι υπάρχει μία σύγχυση σχετικά με την αρχική καταγωγή τους. Παρότι παραμένει ζωντανή μεταξύ των κατοίκων μία έντονη παράδοση που υποστηρίζει ότι οι Νησιώτες προέρχονται από τη Μάνη, υπάρχουν αρκετοί (ορισμένοι μάλιστα από τον ακαδημαϊκό χώρο) που υποστηρίζουν ότι αυτό αποτελεί μύθο που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Ο πρώτος που αμφισβήτησε την παράδοση της

ότητα και μετά από λίγο κάνει… διορθωτική, προφανώς κατόπιν… κατσάδας ανωτέρου του!
Άλλα λέει για το δάνειο ο Τραπεζίτης και άλλα αντιλαμβάνεται ο… ιδιοκτήτης! Άλλα λέει ο πολιτικός, γενικώς και… αορίστως και ο ψηφοφόρος συμφωνεί… ευχαρίστως! (Παρά τη διαφωνία του σε βάθος, αλλά… υπερισχύει το κομματικό του πάθος!). Του παίρνει 10, του δίνει 2 και δεν του λέει… αντίο!
Ακόμη και οι πολίτες μεταξύ τους, δεν μπορούν να συνεννοηθούν! Επικρατεί μία Βαβέλ στη γλώσσα, αλλά και στους αριθμούς!
Τα παραδείγματα στην καθημερινότητα του νεοέλληνα πολλά. Δείχνουν το χάος στο πραγματικό νόημα των λέξεων και των φράσεων!
Μιλάνε δύο γέροντες – συνταξιούχοι, ο μπάρμπα Θύμιος και ο μπάρμπα Μήτσος.
- Πού πας, λέει ο πρώτος στον δεύτερο.
- Πάω… για κούρεμα!
- Μα ο… μπαρμπέρης τα «τίναξε» προχθές!
- Δεν κατάλαβες, πάω για… κούρεμα του δανείου στην Τράπεζα!
- Αμ, πες το Χριστιανέ μου. Πάω στην Τράπεζα, γιατί χάνω το σπίτι μου! Άκουσες τίποτε για κούρεμα καταθεσεων; Δεν υπάρχουν καταθέσεις!
Ακούει ο δανειολήπτης τον υπουργό να εξαγγέλλει τις 120 δόσεις, για οφειλές στα Ταμεία και τις… μπερδεύει με τα 120 ενωμένα εργοστάσια επίπλων! (γνωστή διαφήμιση…) (120 + 120… κοροϊδίες!).
Ακούει ο νεοέλληνας, πολιτικά πρόσωπα, που άσκησαν εξουσία, με πολλά λάθη, παραλείψεις και… ατασθαλίες, να δηλώνουν ευθαρσώς: «Αναλαμβάνω πλήρως τις πολιτικές ευθύνες! (Μόνο…) Αναγνωρίζω τα λάθη μου και είμαι έτοιμος να… πληρώσετε γι’ αυτά!».
Μωρέ μπράβο… Ε, δεν σε φέρνει σε σημείο να απαντήσεις… ξενόγλωσσα, έστω και… στα Τούρκικα! Αϊ σιχτίρ!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.