Μόνο όταν πηγαίνεις στο λαό για ν’ αποφασίσει είναι «καθαρή λύση»!..

on .

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΟΛΕΜΠΑ, Οικονομολόγου

 Βλέποντας, ακούγοντας στην τηλεόραση και διαβάζοντας στον τύπο και στα κοινωνικά δίκτυα τα όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή των Ελλήνων και στους σκοτεινούς διαδρόμους ή πίσω από τις κουρτίνες τις τελευταίες μέρες, είναι να λυπάται και να αηδιάζει κανείς! Αν αυτό είναι το επίπεδο της πολιτικής και των πολιτικών μας, τότε δεν υπάρχει ελπίς για να σωθεί η φτωχοποιημένη χώρα μας. Όταν ακόμη και για τα εθνικά θέματα δεν μπορούν νακοινωνήσουν και να συμφωνήσουν -μάλιστα σε καιρούς ου μενετούς- η κυβέρνηση και τα κόμματα, το μέλλον δεν προσδοκάται ευοίωνο. Ισχύει αυτό που είπε ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, το «αν μισούνται ανάμεσά τους δεν τους πρέπει λευτεριά»!

Παρατηρούμε «σαλαμοποίηση», διάλυση κομμάτων με «αποστασίες» ή «μεταγραφές» ή μετακινήσεις βουλευτών από κόμματα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, από μικρά κόμματα σε μεγαλύτερα της αντιπολίτευσης, βουλευτές που άλλα έλεγαν, πίστευαν, ψήφισαν πριν από λίγο καιρό και για άλλα εκλέχτηκαν, τώρα άλλα κάνουν και άλλα ψηφίζουν, γίνονται τιμητές και υποστηριχτές της συμπολίτευσης. Πολλά λέγονται για ανταλλάγματα, υποσχέσεις ή κοινώς «βόλεμά» τους σε κυβερνητικές θέσεις ή στην Ευρωβουλή.
Μιλάνε για ψήφο κατά συνείδηση και δεν αισχύνονται; Πότε έχουν δίκιο; Όταν θέτουν θέμα κομματικής πειθαρχίας ή όταν ζητούν ψήφο κατά συνείδηση;
Η απάντηση είναι απλή! Όπως τους βολεύει! Το κομματικό συμφέρον και η παραμονή στην καρέκλα και την χλιδή του χρήματος και της εξουσίας μπαίνουν πρώτα. Μπροστά στο προσωπικό τους «βόλεμα», παραμερίζουν όλα τα άλλα, ερμηνεύουν τις γενικές αρχές και πρόνοιες του Συντάγματος όπως τους συμφέρει, θέλουν να κυβερνάνε και με λιγότερους από 150, δηλαδή με κυβέρνηση μειοψηφίας; Τι νόημα έχει τότε, η πλειοψηφία των 151 εδρών;
Δυστυχώς η εξουσία φθείρει και διαφθείρει, που λέει και ο σοφός λαός! Με τα συμβαίνοντα στην χώρα μας, θα ήταν παράλειψη μεγάλη να μην αναφέρω τον ρόλο των ΗΠΑ -μια και «ανήκουμε» στη Δύση, στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.. Η πλήρης υποταγή της χώρας μας στα κελεύσματα των ΗΠΑ και της Γερμανίας νομίζω ότι δεν θα φέρει τίποτα το θετικό, αν θυμηθούμε αυτά που είδαμε να συμβαίνουν στα Βαλκάνια -διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1999- αλλά και την ιστορία του τελευταίου αιώνα. Τώρα μάλιστα που οι ΗΠΑ ανανέωσαν την θητεία του πρέσβη τους στην Αθήνα κ. Τζέφρι Πάιατ, για ένα ακόμη χρόνο, σωθήκαμε!
Θα ρωτήσει κανείς γιατί; Γιατί ο κ. Τζέφρι Πάιατ -άξιο στέλεχος, υψηλά ιστάμενος στην ιεραρχία των διπλωματών στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ- πολύ γνωστός από τον ρόλο του μαζί με την πρώην υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ κα. Βικτώρια Νούλαντ, αλλά και τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζό Μπάιντεν -που λέγεται ότι έκανε πολύ μεγάλες μπίζνες με τον γιο του εκεί, γι’ αυτό και σχεδόν κάθε μήνα πήγαινε στο Κίεβο- συνέβαλαν στον εμφύλιο και τον διαμελισμό της Ουκρανίας, μιας όμορφης και ήσυχης χώρας, το 2014.
Μετά την Ουκρανία ήρθε στην Ελλάδα -ειδική αποστολή λένε- για να «επιβάλει» την συμφωνία των Πρεσπών σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ - Σκόπια, αλλά και να συμβάλει στην επιδείνωση των Ελληνο - Ρωσικών σχέσεων, που πάντοτε ήταν άριστες και τα κατάφερε και τα δύο! Είναι γνωστές από το καλοκαίρι του 2018 οι δηλώσεις και ενέργειες του Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Νίκου Κοτζιά και οι απαντήσεις του Ρωσικού ΥΠΕΞ! Η ψυχρότητα και η αντιπαράθεση με την Ρωσία δεν πιστεύω ότι θα ωφελήσει την χώρα μας, όταν είναι γνωστός ο ρόλος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο! Όλα τα είχε η χώρα μας, το να αναμειχθεί και στα γεωπολιτικά παιχνίδια της έλειπε!
Αντί όλα τα κόμματα, όλο το πολιτικό σύστημα να ομονοεί, να είναι ενωμένο και να συμφωνεί στα μείζονα και στα εθνικά, με σταθερή και κοινή γραμμή πλεύσης, που απαιτείται, το αντίθετο συμβαίνει.
Μακάρι το πολιτικό σύστημα και κυρίως οι ηγεσίες των κομμάτων την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας με τους φτωχοποιηθέντες πολίτες τα τελευταία εννιά χρόνια να αντιληφθούν ότι υπάρχει και ο λαός εκεί κάτω, που υποφέρει και είναι υποχρεωμένοι να τον βοηθήσουν, γιατί διαφορετικά δεν υπήρχε λόγος να τους εκλέξουν με την ψήφο τους στις εκλογές.
Δεν είμαι αισιόδοξος από αυτό το πολιτικό προσωπικό ούτε και με αυτά που διαδραματίζονται. Καθαρή λύση, όταν δεν έχεις πλειοψηφία 151 εδρών στη Βουλή είναι να πηγαίνεις στο λαό και αυτός, ο «κυρίαρχος» λαός, με την ψήφο του ας αποφασίσει ποιον ή ποιους θέλει!
Όλα τα άλλα, τα τερτίπια, οι ερμηνείες και οι πρόνοιες του Συντάγματος είναι περιττά ή μάλλον είναι για να παραμείνουνε στην χλιδή του χρήματος και της εξουσίας για λίγο ακόμα!