Άθλος η μετακίνηση μέσα στα Γιάννενα!..

on .

Ζούμε σε μία μεσαία (βάσει πληθυσμού) βαλκανική πόλη, με τα θετικά της και τα αρνητικά της. Τα Γιάννενα διαχρονικά ήταν εμπορικός, κοινωνικός και οικονομικός κόμβος.
Έτσι, με την πάροδο του χρόνου ο πληθυσμός της πόλης αυξήθηκε, ενώ ανάλογη αύξηση σημειώθηκε και στα αυτοκίνητα που εμφανίστηκαν στους δρόμους. Θα αναλύσουμε λοιπόν εδώ εν τάχει, τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σχετικά με τις μετακινήσεις τους μέσα στα Γιάννενα.Ως γνωστόν, τις ώρες αιχμής δημιουργείται ένας κυκλοφοριακός… κυκεώνας στις κεντρικές οδούς. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι πρωτίστως το διπλοπαρκάρισμα, το οποίο γίνεται παντού, απ' όλους και όχι μόνο για έκτακτες ανάγκες, όπου μπορούμε να δείξουμε τουλάχιστον μια υποτυπώδη ανοχή.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Τα ΜΜΜ (μέσα μαζικής μεταφοράς) στην πόλη δεν είναι αυτά που πρέπει. Χρειάζονται αναβάθμιση. Αυτό είναι γεγονός που όλοι το γνωρίζουν, αλλά ελάχιστα γίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αποτέλεσμα (και) αυτού είναι οι πολίτες να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους ακόμη και για να μετακινηθούν σε κοντινές αποστάσεις. Έτσι δημιουργείται ένας κυκλοφοριακός αποπροσανατολισμός και τα νεύρα μαζί με τους ρύπους χτυπάνε… κόκκινο!
Άλλο ένα ζήτημα, που απορρέει από την ελλιπή παιδεία, είναι πως αρκετοί πεζοί (κυρίως ηλικιωμένοι) δεν χρησιμοποιούν τις διαβάσεις για να διασχίσουν έναν δρόμο, αλλά -αντιθέτως- τον διασχίζουν σε οποιαδήποτε μήκος του, με αποτέλεσμα να σταματούν τη ροή κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.
Για άλλη μια φορά καταλήγουμε στο συμπέρασμα (έστω κι αν γινόμαστε γραφικοί) πως η συμπεριφορά μας σε ένα κοινωνικό σύνολο είναι θέμα παιδείας. Κι όταν μιλάμε για ΑμεΑ (άτομα με αναπηρία) τα όποια προσπαθούν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους, στα πεζοδρόμια ή στις υπηρεσίες της πόλης, τότε έχουμε να κάνουμε με έναν πραγματικό άθλο.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ