Του κακού μας του καιρού!

on .

- Aπ΄ όλα τα γεγονότα που συμβαίνουν, ένα από τα κυρίαρχα θέματα επικαιρότητας είναι η ανάγνωση και η ακρόαση των Μετεωρολογικών δελτίων.
- Ψάχνουμε να δούμε στα ωραία και καλλιτεχνημένα γεωγραφικά «ανάγλυφα», την πορεία των «βαρομετρικών χαμηλών» και ποιό αρχαιόνυμο μέτωπο μας πλησιάζει και πόσο θα μας επηρεάσει ο κακός μας ο καιρός! Με αμέσως επόμενη ανάγνωση τη θερμοκρασία που ακολουθεί, και πού θα έχει παγωνιά ή ολικό παγετό
- Βέβαια, και συνακόλουθο είναι και το δελτίο της ….αξίας και των τιμών πετρελαίου,   που ακολουθείται από μια διαφήμιση για θερμαντικά σώματα, για αέρια καύσιμα, και για θερμαινόμενα στρώματα και υποστρώματα.
- Το ύψος του χιονιού, διαφημίζεται για τα χιονοδρομικά κέντρα, που κάποιοι απολαμβάνουν, αλλά και τα αποκλεισμένα χωριά έχουν την πανηγυρική τους προβολή και την μεγιστοποίηση των ζημιών και την ανάγκη για βοήθεια.
- Παράλληλα το διεθνές μέτωπο των ακραίων καιρικών φαινομένων δίνει εικόνες  και φωτογραφίες που τρομάζουν για τα καταστροφικά φαινόμενα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες  και με το ύψος του χιονιού να φθάνει και πάνω από τρία μέτρα.
- Όλα αυτά του κακού καιρού, δίνουν αφορμές για συζητήσεις και αναλύσεις  που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και άλλα ενδιαφέροντα που κινητοποιούν  φορείς και οργανισμούς για περισσότερη χρηματοδότηση και περιοριστικά μέτρα!.
- Και η φύση πορεύεται με τους αιώνιους φυσικούς κανόνες, με τους κύκλους των φαινομένων που μοιράζονται σε εποχές, έτη, δεκαετίες, και πολλαπλάσια αυτών που γεμίζουν τα αρχεία επιστημονικών οργανισμών και ιστορικών αναλυτών.
- Κάπου  σε αυτά τα κέντρα και στη φιλοσοφική θεώρηση και ερμηνεία των καιρικών φαινομένων έχει γραφεί ότι «natura non facit saltus»!
- Από την ανάγνωση της ιστορίας, ακόμη και της μυθολογίας,  έχουν διασωθεί από το παρελθόν ακραία φυσικά φαινόμενα που άφησαν πίσω νεκρές πολιτείες, και εξαφανίσεις  γεωλογικών σχηματισμών.
- Στην περιοχή της χώρας μας, το ηφαίστειο της Σαντορίνης εξαφάνισε την Κνωσσό  και άλλες πόλεις. Οι νεκρές παλιές μεγάλες πόλεις, Μυστράς, Νικόπολη, Πομπηϊα, ήταν αποτέλεσμα κάποιου φυσικού φαινομένου. Ας μη μεγαλοποιούνται τα φυσικά φαινόμενα  του παρόντος επικοινωνιακού  γιγαντισμού των ειδήσεων που ζούμε, και μετριέται με τους τόνους αλάτι που διανέμεται όπως κάποτε το φάρμακο για τις ακρίδες.
- Και μια και πιάσαμε το αλάτι που έτσι απλόχερα σκορπίζεται, και τι διασώζει και τι καταστρέφει, ας θυμηθούμε από την ιστορία, ότι η διαχείριση του αλατιού από το δημόσιο έσωσε τη χώρα από μια άλλη περίοδο μνημονίου και χρέους με τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο(Δ.Ο.Ε.), κάτι που και τώρα που εφαρμόζεται μια αριστερή συνταγή οικονομίας, αν η εκμετάλλευση του αλατιού  κρατικοποιούνταν και τα έσοδα να ενίσχυαν τα…..συσσίτια! Μια συνταγή δοκιμασμένη! Τόσα και τόσα περιέρχονται  στο Ταμείο όπου έβαλαν κτήματα αλλά και μνημεία του τόπου μας.
- Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στο κακό μας τον καιρό  που αποδιοργάνωσε, υπηρεσίες, παραγωγή, συγκοινωνίες, ηλεκτροδότηση και ζωή.
- Από τις ξένες καιρικές ειδήσεις και εικόνες, εντυπωσιακά ήταν όσα μάθαμε  για πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Γύρω από τις Άλπεις το χιόνι ξεπέρασε τα τρία μέτρα, και από τις χιονοστιβάδες που έπεσαν και από εκείνες που προκλήθηκαν, υπήρξαν και πολλά θύματα σε σκιέρ και σε ξενοδοχεία. Αλλά δεν «έσκουξαν», και δεν διαμαρτυρήθηκαν. Αυτοί οι «δεξιοί» ή και «ακροδεξιοί» της Αυστρίας  που μας κουνάνε συχνά το δάκτυλο,  είναι οργανωμένοι αποτελεσματικά, και δεν τρομάζουν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
- Τώρα θα πει κάποιος, τι σχέση έχουν οι Αυστριακοί που έχουν πρωθυπουργό ακροδεξιό με την δική μας Αριστερή Δημοκρατία! Μια θύμηση από κάποιον που πήγε στην Αυστρία την εποχή του καλού καιρού, χωρίς χιόνια, είδε καλλιεργημένα και πράσινα όλα τα εδάφη! Ο μέτοικος τον θυμήθηκε αυτές τις μέρες του κακού μας του καιρού, σαν πήγε στο σούπερ μάρκετ για να προμηθευτεί μερικά κρεμμύδια για τη συνταγή των…..γεμιστών!. Εκεί στο ράφι με τα κρεμμύδια, μελετώντας την πινακίδα των τιμών, διάβασε και ξαναδιάβασε:  Κρεμμύδια εισαγωγής ΑΥΣΤΡΙΑΣ!
- Ρώτησε  την πωλήτρια. Μα δεν έχουμε ελληνικά κρεμμύδια; Η απάντηση ήρθε αμέσως, Όχι, με αιτιολογία  την καταστροφή των κρεμμυδοκαλλιεργειών από τον κακό μας τον καιρό! Τέσσερα χρόνια με τα μεγάλα λόγια της πρώτης φοράς Αριστερά, με πολλά γεωργικά και παραγωγικά προγράμματα, και τρώμε Αυστριακά κρεμμύδια και μάλιστα προερχόμενα από χώρα με κυβέρνηση «ακροδεξιών» που μπορεί να τους λένε και «ναζιστές», κάποιοι κομισάριοι Συριζαίοι. Ίσως δεν είναι και τόσο τραγικό. Όμως για την περιοχή μας, τοπικά,  που είχαμε μια μεγάλη παράδοση στα καλούμενα ακόμη κρεμμυδοχώρια  του Παρακαλάμου, είναι έλλειμμα  παραγωγικό, και έλλειμμα αναπτυξιακό,   να μαγειρεύουμε τα Γεμιστά της Αριστεράς με Αυστριακά κρεμμύδια! Αυτά δεν συνέβαινε ποτέ στο φαύλο, και διεφθαρμένο παλιό καθεστώς! Επειδή έρχονται εφέτος και εκλογές, να δούμε τι θα ακούσουμε  για τα κρεμμύδια στις προεκλογικές περιοδείες. Οι Γερμανοί μπορεί να μη ξανάρθουν αν και έφθασαν αστραπιαία μέσω των Πρεσπών και Σκοπίων. Αλλά οι Αυστριακοί κρεμμυδοκαλλιεργητές  θα ήταν πολύ χρήσιμοι για τα …. Γεμιστά της Κόκκινης συνταγής! 
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…

ο μέτοικος