Το κτίριο στη Δομπόλη και οι δεσμεύσεις του Δημάρχου

on .

 Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ

ΕΙΝΑΙ να απορεί κανείς με τούτους που ηγούνται της τοπικής πολιτικής. Με αυτούς που, σε γενικές γραμμές, δεν είναι σε θέση να μοιράσουν σε δυό γαϊδούρια άχυρο. Που επιδίδονται σε μεγαλοστομίες χωρίς αντίκρισμα. Και νομίζουν ότι οι πολίτες παίρνουν τοις μετρητοίς όσα ασυλλόγιστα ξεστομίζουν. ΤΑ αποκαλυπτήρια της προτομής του πολιτικού Γεωργίου Μυλωνά, πριν από λίγες ημέρες, που ως υπουργός Παιδείας το 1964 συνέβαλε στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στάθηκαν ...αποκαλυπτικά και της ανεπάρκειας της τοπικής ηγεσίας, της οποίας η "γύμνια" δενμπορούσε να κρυφτεί. Ούτε η προσπάθεια των εκπροσώπων της να φανούν αρεστοί εν όψει των εκλογών.

Ο ΛΟΓΟΣ για το κτίριο που στέγαζε παλιότερα το Πανεπιστήμιο, στην οδό Δομπόλη. Εδώ και εικοσιένα περίπου χρόνια έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού και της φθοράς του χρόνου. Εγκαταστάθηκαν σε ένα τμήμα του οι υπηρεσίες της Εφορίας και του υπουργείου Συγκοινωνιών, με την προοπτική να διαμορφωθούν και τα άλλα κτίρια για να μεταφερθούν διάφορες υπηρεσίες.
ΛΟΓΙΑ πολλά, συσκέψεις, αποφάσεις για ...προμελέτες και μελέτες και από την Περιφέρεια, χωρίς εν τέλει να μετουσιωθούν σε πράξη οι δεσμεύσεις. Τα χρόνια πέρασαν και το ιστορικής σημασίας για την πόλη κτίριο, να κινδυνεύει πλέον με κατάρρευση! Η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, στην οποία ανήκει, ουδόλως ενδιαφέρεται για την τύχη του.
ΑΥΤΑ για την ιστορία, της οποίας το βάρος προθυμοποιήθηκε να επωμισθεί ο δήμαρχος κ. Θωμάς Μπέγκας, μιλώντας στη διάρκεια της τελετής της προτομής του Γ. Μυλωνά. Θα αναλάβει, είπε, πρωτοβουλίες ώστε ο Δήμος να συντηρήσει - ανακατασκευάσει το κτίριο. Καλό ακούγεται! Μόνο που ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία, όπως προαναφέραμε.
ΑΥΤΟ από μόνο του αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Δεν τον ένοιαζε, όμως, τον Δήμαρχο ή μη μόνο ο απόηχος των προεκλογικών αερολογιών του. Όπως δεν ενδιέφερε η ουσία και τον πρώην υπουργό Παιδείας επί ΠΑΣΟΚ κ. Πέτρο Ευθυμίου, που κι αυτός διαβεβαίωσε για την πρόθεσή του να αναλάβει παρόμοια πρωτοβουλία διάσωσης του κτιρίου! Αλλά δεν το έκανε όταν ήταν υπουργός!
ΑΝΤΕ, όμως, και παρακάμπτεται το εμπόδιο της ιδιοκτησίας. Πιστεύει κάποιος ότι ο Δήμος Ιωαννιτών, με τη συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή, μπορεί να υλοποιήσει τη δέσμευση του πολιτικά αφερέγγυου Δημάρχου; Τόσα χρόνια ούτε που είχε ασχοληθεί με το τόσο σοβαρό θέμα! Αλλά τώρα εν όψει των εκλογών, σκέφτηκε πως δεν θα χάσει και τίποτε να πει μιά κουβέντα παραπάνω.
ΔΙΟΤΙ περί ...κουβέντας στον αέρα πρόκειται. Το λέμε με κάθε ευθύνη, αφού η Δημοτική Αρχή με τον κ. Μπέγκα, εγκατέλειψε το «Γιαννιώτικο Σαλόνι», το οποίο παραχωρήθηκε στο Δήμο! Το ίδιο έκανε και με το κτίριο του πρώην Ασύλου Ανιάτων στο κέντρο της πόλης! Ακόμη χειρότερα έπραξε με το κτίριο του πρώην νοσοκομείου "Χατζηκώστα", το οποίο η διοίκηση το παραχώρησε για δεκαετή χρήση και παραμένει καταφύγιο αναρχικών!
ΑΣΦΑΛΩΣ και ο Δήμος μπορεί να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στη διάσωση του κτιρίου της οδού Δομπόλη. Αδυνατούν, όμως, να το πράξουν ο κ. Μπέγκας με τους συνεργάτες του. Επί οκτώ χρόνια (με τα τέσσερα του κ. Φίλιου, με την ίδια παράταξη), επιδόθηκαν σε θεατρινισμούς, που μόνο καλό δεν έκαναν στην πόλη των Ιωαννίνων. Μακάρι να ήταν αλλιώς και να μην αναγκαζόμαστε να αμφισβητήσουμε τα λόγια και την πρόθεση του Δημάρχου.