«Επιχείρηση» αποπροσανατολισμού τάζοντας... άρτον και θεάματα!

on .

- Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΡΔΑΜΑΝΗΣ*

Ήδη από τα ρωμαϊκά χρόνια, ήταν ευρέως διαδεδομένη και εδραιωμένη τακτική των κυβερνώντων, όποτε η Πολιτεία βρίσκονταν σε δεινή κατάσταση, να επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες μοιράζοντας απλόχερα "panem et circenses", δηλαδή "άρτον και θεάματα", όπως χαρακτηριστικά καυτηρίαζε ο Ρωμαίος ποιητής Δέκιμος Ιούνιος Γιουβενάλης τον 1ο αιώνα μ.Χ.. 

Εντούτοις αποτελεί γεγονός, πως ουδείς σήμερα μοιράζει κυριολεκτικά άρτον στους θεατές, καθώς επίσης, το θρυλικό Κολοσσαίο της Ρώμης αποτελεί πλέον μνημείο. Η κατακριτέα αυτήκτική, αποδεικνύεται δυστυχώς ακόμη και σήμερα, διαχρονική αλλά και ουσιαστικά αναλλοίωτη.
Πιστός λοιπόν στο πανάρχαιο αυτό "δόγμα", ο χαρακτηριστικής κυνικότητας αμοραλιστής πρωθυπουργός μας, εν όψει των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων του τρέχοντος έτους, ξεκίνησε ήδη, εδώ και καιρό, να εφαρμόζει κατά γράμμα τη συνταγή αυτή.
Όσον αφορά στον "άρτον", η λίστα είναι μακρά. Καταρχήν, η τύποις αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ, όπου το μεν όφελος εξανεμίζεται πλήρως από τη μείωση του αφορολόγητου, η δε επιβάρυνση που θα σημάνει για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εργοδότες, ελεύθερους επαγγελματίες κ.ο.κ. ενδέχεται να βλάψει την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και κυρίως την απασχόληση. Προηγήθηκε η παροδική αναστολή της περικοπής των παλαιών συντάξεων, που έγινε αφενός παραδίδοντας το όνομα της Μακεδονίας και αφετέρου αδιαφορώντας για την βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού ιδίως μετά το Νόμο "έκτρωμα" Κατρούγκαλου. Ακολουθεί ο νόμος προστασίας της Α’ κατοικίας που θα διαδεχτεί το "Νόμο Κατσέλη", ένας νόμος τόσο επιζήμιος, που απ' ότι μας προϊδέασε ακόμη κι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κος Δραγασάκης, θα σημάνει πιθανότατα την ανάγκη μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, πέρα από ό,τι περαιτέρω συνεπάγεται δυστυχώς ένας τέτοιος νόμος, για την προοπτική αντιμετώπισης του μείζονος προβλήματος των κόκκινων δανείων και της οριστικής εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Τέλος, εξυπακούεται πως δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τις εξαγγελίες για δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο, εξαγγελίες από μια κυβέρνηση, που αφού συνειδητά ισοπέδωσε την πραγματική οικονομία και τους Έλληνες φορολογούμενους με φόρους και εισφορές, κατάφερε, πρώτον να εκτοξεύσει τα κονδύλια των μετακλητών υπαλλήλων κατά 50%, βολεύοντας κατ' αυτό τον τρόπο τους διάφορους "Καρανίκες" και δεύτερον να αυξήσει τη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου κατά 2 δισ. ευρώ, ποσό δυσθεώρητο αν αναλογιστεί κανείς ότι το Κράτος εισπράττει συνολικά 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ ετησίως.
Εκτός του "άρτου" όμως απαιτούνται και "θεάματα". Εδώ λοιπόν η κυβέρνηση του "ηθικού", που όπως απεδείχθη στην πραγματικότητα επρόκειτο περί μυθικού πλεονεκτήματος, σε συνεργασία με μερικούς κατά τα φαινόμενα τουλάχιστον, επίορκους δικαστικούς, εξύφαναν το πολιτικό σκάνδαλο "Novartis". Όπως οι Ρωμαίοι έριχναν στα λιοντάρια τους πρώτους Χριστιανούς, έτσι και η κυβέρνηση δια του αρμοδίου Υπουργού αποκαλούμενου "Ρασπούτιν", όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η παραιτηθείσα εισαγγελέας Διαφθοράς κα Ράϊκου, απαιτούσε τη δίωξη των πολιτικών τους αντιπάλων άνευ στοιχείων και αποδείξεων, μόνο και μόνο για να τους βλάψουν ανεπανόρθωτα πολιτικά, ενώ σε ό,τι αφορά την αθωότητά τους δήλωνε με αφοπλιστική κυνικότητα: "ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν...". Πέραν όμως της κας Ράϊκου, έχουν υπάρξει μια σειρά από επίσημες καταγγελίες από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, πρωτοφανές γεγονός στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Ακολούθησε η παραίτηση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και εποπτεύοντος την εισαγγελία Διαφθοράς κυρίου Αγγελή, ο οποίος μίλησε για "δικονομικές ακροβασίες", με αποτέλεσμα να εκκινήσει πειθαρχική εξέταση σε βάρος της κας Τουλουπάκη, η οποία χειρίζεται την υπόθεση κατ' εντολήν "Ρασπούτιν". Τέλος, υπάρχουν οι αποκαλύψεις του κου Μανιαδάκη για μαφιόζικου τύπου μεθοδεύσεις που έχουν ως αποκλειστικό σκοπό, τη στοχοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.
Όλα αυτά, ενόσω εξαπολύουν κατηγορίες εκατέρωθεν και αλληλοεκβιάζονται οι μέχρι πρότινος εταίροι της κυβέρνησης του "Manolo", του Καλογρίτσας - gate, του διαγωνισμού του Θριασίου, της επέκτασης σύμβασης του Ελληνικού, των βλημάτων της Σαουδικής Αραβίας κ.ο.κ..
Από το "άρτον και θεάματα" των Ρωμαίων τυράννων, φτάνουμε σήμερα στην ακατάσχετη παροχολογία και σκανδαλολογία του κου Αλέξη Τσίπρα, θαυμαστή των Μαδούρο, Κάστρο, Μάο και άλλων δικτατόρων. Όλα στο βωμό της εξαπάτησης των Ελλήνων πολιτών και της διατήρησης της εξουσίας. Παρήλθε όμως ανεπιστρεπτί ο καιρός που οι αδίστακτοι χειρισμοί του κου Τσίπρα είχαν αποτέλεσμα. Οι Έλληνες πλέον βρίσκονται απέναντι στην ελεημοσύνη και τη λάσπη του πρωθυπουργού και αντί αυτών, απαιτούν αξιοπρέπεια και αξιοκρατία. Δυστυχώς για τον κύριο Τσίπρα και την ετερόκλητη παρέα αδίστακτων καιροσκόπων που μας κυβερνούν, πλησιάζει το πλήρωμα του χρόνου και όπως μας διαβεβαιώνει ο σύγχρονος του Γιουβενάλη Ρωμαίος συγγραφέας Γάιος Πετρώνιος "cito fit quod dii volunt", δηλαδή "γρήγορα γίνεται αυτό που θέλουν οι θεοί", εν προκειμένω οι λαοί.
***
*Ο Κωνσταντίνος Δαρδαμάνης είναι πολιτικό στέλεχος που έχει αναδειχθεί από τη διαδικασία αξιολόγησης του Μητρώου Στελεχών της Ν.Δ., μέλος του Τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης και Υπεύθυνος Τομέα Δράσης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων.