Ποιος φοβάται τις εκλογές στον Ερυθρό Σταυρό;

on .

 Του Κων/νου Β. Ντακαλέτση, Δικηγόρου - μέλους Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Προσφάτως, γίναμε μάρτυρες μιας απίστευτης φαρσοκωμωδίας που παίζεται, δυστυχώς, στις πλάτες των εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του εθελοντισμού, γενικότερα. Μετά από ταλαιπωρία πολλών ετών και υπό την πίεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συνέταξε νέο Καταστατικό, με πρόβλεψη για ελεύθερη εγγραφή νέων

μελών και διενέργεια εκλογών προς ανάδειξη Συμβουλίου Διοίκησης από τα μέλη του. Δεν διστάζω να πω, ως νομικός, ότι το νέο αυτό Καταστατικό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι πρόχειρο έως υποτυπώδες, με πάρα πολλές ελλείψεις για τις ανάγκες ενός τόσο μεγάλου Οργανισμού. Συγκρινόμενο με τα περισσότερα καταστατικά ακόμα και των πιο απλών Σωματείων, υπολείπεται εμφανώς σε προβλεψιμότητα και ευελιξία. Έστω κι έτσι όμως, υπάρχει νέο Καταστατικό, το οποίο, προφανώς, οφείλουν όλα τα μέλη να σέβονται.
Με βάση το νέο αυτό Καταστατικό προκηρύχθηκαν εκλογές για την περασμένη Κυριακή (17/2) τόσο για την Κεντρική Διοίκηση όσο και για τα Περιφερειακά Τμήματα, ενώ από 21 Δεκεμβρίου 2018 ξεκίνησε μεγάλη καμπάνια εγγραφής νέων μελών σε όλη την Ελλάδα. Όσοι θα εγγράφονταν μέχρι 7 Φεβρουαρίου θα είχαν και δικαίωμα ψήφου στις εκλογές. Όλα ωραία και καλά μέχρι εδώ, μόνο που, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, όλα αυτά ήταν μόνο για τα μάτια του κόσμου ή καλύτερα για τα μάτια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου που από καιρό έχει βάλει στον... «πάγο» τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
Με μια ξαφνική και άνευ σοβαρότητας ανακοίνωσή του, το Κεντρικό Δ.Σ., μετά το πέρας της προθεσμίας εγγραφής νέων μελών και υποψηφιοτήτων, την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ότι αναβάλλονται οι εκλογές και μάλιστα, όχι για λίγο, αλλά για 1 ½ μήνα μετά, ήτοι για 31 Μαρτίου. Η δικαιολογία που εφευρέθηκε ήταν ότι «υπάρχει μεγάλη επιθυμία της κοινωνίας να εγγραφεί στον Ερυθρό Σταυρό» και συνεπώς θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για εγγραφές των μελών!
Πλήρης εμπαιγμός! Αναβολή προκηρυχθέντων εκλογών, χωρίς λόγο ανωτέρας βίας, δεν γίνεται ούτε στον μικρότερο σύλλογο του μικρότερου χωριού.
Πρόκειται για πλήρη ευτελισμό των βασικών ερυθροσταυρικών αρχών γιατί εθελοντισμός χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες και χωρίς σεβασμό στους ίδιους τους εθελοντές είναι «κενό γράμμα». Είναι εντελώς ανήκουστο να προκηρύσσεις εκλογές και αφού μάθεις το εκλογικό σώμα και τις υποψηφιότητες να αναβάλεις τις εκλογές για να συνεχίσεις τις εγγραφές... Και μάλιστα ούτε καν για την επόμενη εβδομάδα (να δικαιολογήσεις κάποιο ίσως τεχνικό πρόβλημα) αλλά για 1 ½ μήνα μετά(!).
Το τι σημαίνει η ενέργεια αυτή κάνει «νιάου νιάου στα κεραμίδια». Προφανώς είδαν ότι θα... χάσουν τις εκλογές και τις ανέβαλαν για να δουν τι θα κάνουν. Άλλωστε ο ίδιος ο νυν Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου, με επιστολή του την ίδια ημέρα (πριν την ανακοίνωση της αναβολής των εκλογών) καταγγέλοντας «τακτικές μαζικών εγγραφών» ανέφερε: «Θα συζητηθούν πολλά και θα γίνει προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν από αυτές τις τακτικές»! Αμέσως μετά, βεβαίως, «λύθηκε» το πρόβλημα... Αναβλήθηκαν οι εκλογές! Έτσι απλά: Δεν μας... «βγαίνουν» τα... κουκιά; Τις αναβάλουμε για να δούμε τι θα κάνουμε. Αυτό έγινε ουσιαστικά. Δεν μπορεί ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού μέσα στην ίδια μέρα, από τη μια να καταγγέλει «μαζικές εγγραφές» και από την άλλη να υπογράφει ανακοίνωση για: «αθρόα και δυναμική εγγραφή μελών που παρατηρήθηκε κατά τις τελευταίες ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, η οποία ερμηνεύτηκε ως επιθυμία της ελληνικής κοινωνίας να αγκαλιάσει τον ανθρωπιστικό μας οργανισμό», την δικαιολογία δηλαδή που εφηύραν για την αναβολή των εκλογών.
Μέσα σε λίγες μόνο ώρες οι «απαράδεκτες τακτικές μαζικών εγγραφών» μετατράπηκαν σε «αθρόα και δυναμική εγγραφή μελών» και «σε επιθυμία της κοινωνίας να αγκαλιάσει τον Ερυθρό Σταυρό». Τέτοιες πρακτικές θυμίζουν πολιτικές κωλοτούμπες και όχι σοβαρό εθελοντικό οργανισμό.

***
Όχι κ. Πρόεδρε και κυρίες/οι του Κεντρικού Συμβουλίου. Η κοινωνία και οι εθελοντές δεν αγκάλιασαν τον Ερυθρό Σταυρό έτσι ξαφνικά. Θέλουν ν’ αλλάξει... ρότα. Γι’ αυτό και συμμετέχουν. Μόνο που εσείς φαίνεται να έχετε «άλλη γνώμη». Για να δούμε, στις 31 Μαρτίου θα κάνετε εκλογές ή θα εφεύρετε κάτι άλλο; Και βεβαίως ας ελπίσουμε ότι το παράδειγμά σας (αναβολή των εκλογών μέχρι... νεοτέρας), δεν θα το μιμηθεί η Κυβέρνηση, για να ψάχνουμε να δούμε και... βουλευτικές εκλογές με το κυάλι.