RAY ROLSTON: Με έμπνευση από τις ομορφιές της Ηπείρου!

on .

RAY 1

Ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της Florida είναι ο ζωγράφος Ray Rolston. Ο Ray γεννήθηκε στην Βρετανική Γουιάνα, αλλά μετανάστευσε σαν ενήλικας στην Νέα Υόρκη το 1969. Είναι απόφοιτος του Queens College και κάτοχος Masters στην Αγγλική Φιλολογία.
Φυσιοδίφης από την φύση του και μεγαλώνοντας στους τροπικούς με τα εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα και το ατελείωτο καλοκαίρι, άρχισε να ζωγραφίζει από νεαρά ηλικία δίνοντας μεγάλη σημασία στα χρώματα. Μετά από είκοσι χρόνια παραμονής στην Νέα Υόρκη μετακινήθηκε στα Florida Keys και συγκεκριμένα στο Key West, το νοτιότερο νησάκι των ΗΠΑ. Το νησάκι αυτό, πιο κοντά στην Κούβα παρά στην Ηπειρωτική Florida, είναι γνωστό για τον ελεύθερο τρόπο ζωής, την φιλικότητα των κατοίκων του, τις ομορφιές του και το πλήθος διασήμων που έζησαν η ζουν τώρα όπως ο Ernest Hemingway, ο Tennessee Williams, ο Jimmy Buffett, o Πρόεδρος Truman.

To Key West που είναι περικυκλωμένο από τα τιρκουάζ νερά του κόλπου του Μεξικού από τα δυτικά και του Ατλαντικού Ωκεανού από τα ανατολικά, έγινε το σπίτι του και ήταν το τέλειο περιβάλλον για το δημιουργικό του μυαλό και τον ελεύθερο τρόπο σκέψης του καλλιτέχνη. Οι εξωτικές κατοικίες, η οργιώδης βλάστηση, και το πανέμορφο ημιτροπικό περιβάλλον είναι τα αγαπημένα του θέματα. Οι πολλοί τουρίστες που επισκέπτονται το νησάκι (περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια τον χρόνο) εντυπωσιάζονται από τις δημιουργίες του Ray, αγοράζουν τα μοναδικά έργα του και μεταφέρουν την Τέχνη του σε ολόκληρο τον κόσμο, καθιστώντας τον ίσως τον πιο δημοφιλή ζωγράφο των Florida Keys. Ο ίδιος ο Ray επίσης ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο, αναζητώντας νέες εμπειρίες και εμπνέεται από διαφορετικές κουλτούρες.

RAY 2Συνάντησα τον Ray Rolston σε ένα από τα ταξίδια μου στο Key West και από τότε γίναμε φίλοι. Γνώριζε πολλά για την Αρχαία Ελλάδα αλλά ήθελε να μάθει και για την σύγχρονη Ελλάδα και θα έλεγα ότι εντυπωσιάσθηκε από τις ομορφιές της πατρίδας μας. Όμως, περισσότερο από όλα ο Ray ενθουσιάσθηκε και εμπνεύσθηκε από τα τοπία της Ηπείρου και κυρίως της Πρέβεζας. Του άρεσαν ιδιαίτερα τα χρώματα και δημιούργησε πίνακες εμπνευσμένους από φωτογραφίες που του στείλαμε. Με υπερηφάνεια ενημερώνει τους πελάτες του ότι για κάποιους πίνακες η αρχική ιδέα προήλθε από την Ελλάδα και θεωρεί ότι αυτό δίνει περισσότερη αξία στις δημιουργίες του, ενώ ταυτόχρονα κάνει γνωστό το όνομα της Πρέβεζας στον κόσμο. 

Πίνακες του Ray βρίσκονται στην κατοχή μου και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό. Είμαι όμως περισσότερο περήφανος πού με τιμά με την φιλία του και σέβεται και εμπνέεται από το μέρος από το οποίο προέρχομαι. Θα σας εκμυστηρευθώ και κάτι ακόμη, αυτός ο πολυδιάστατος άνθρωπος, ένα απόγευμα στο Key West, με εξέπληξε μιλώντας μου διαρκώς για την ζωή και το έργο του νομπελίστα φυσικού Enrico Fermi!
Περιμένουμε σύντομα τον Ray Rolston στην περιοχή μας. Θα ήθελα πολύ να επισκεφθούμε μαζί όχι μόνο τα παράλια όπως την Πρέβεζα και την Πάργα, αλλά και τα πανέμορφα ηπειρωτικά μέρη μας όπως το μοναδικό Συρράκο και τους Καλαρρύτες, τα εντυπωσιακά Ζαγοροχώρια, τα Γιάννινα και την λίμνη. Είμαι περίεργος να δω πώς θα τα αποτυπώσει στα έργα του. Ανυπομονώ…

* Μπορείτε να δείτε τα έργα του Ray Rolston στην ιστοσελίδα του: www.rayrolston.com

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΚΗΣ