Τα Θρησκευτικά και η περιπέτειά τους!

on .

Έχω δύο εγγονάκια, που φέτος φοιτούν στην Ε΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου. Όπως ξέρουμε, στην αρχή κάθε σχολικού έτους τα σχολεία μοιράζουν στα παιδιά τα απαραίτητα βιβλία, εκδόσεως του ΟΕΣΒ. Στην Γ΄ τάξη οι μαθητές δεν πήραν βιβλίο για το μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά πήραν έναν «Φάκελο του Μαθητή» που περιείχε πληροφορίες και ύλη σχετικές με το μάθημα της χρονιάς. Το ίδιο συνέβη και τη δεύτερη χρονιά που τα εγγονάκια μου πήγαν στην Δ΄ Τάξη και φυσικά και με τη φετινή χρονιά. Ερεύνησα το θέμα και διαπίστωσα έκπληκτος ότι η υπόθεση αυτή έχει τις ρίζες της στην περίοδο που Υπουργός παιδείας ήταν ο Νίκος Φίλης.
Τότε λοιπόν ο κ. Φίλης ετοίμασε και κατέθεσε, το 2016, Διάταγμα αναμορφώσεως του μαθήματος των Θρησκευτικών, τονίζοντας στην Εθνική Αντιπροσωπεία ότι «με τον τρόπο αυτόν απομακρύνουν το μάθημα των Θρησκευτικών από τον ομολογιακό και κατηχητικό χαρακτήρα και δημιουργούν τη δυνατότητα στα παιδιά να αντιληφθούν την αξία του φαινομένου της Θρησκείας και ιδιαίτερα της Ορθοδοξίας».
Κατά της αποφάσεως αυτής του κ. Φίλη για τα νέα προγράμματα σπουδών, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, η Εστία Πατερικών Μελετών και ζητούσαν να ακυρωθεί.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ σε έκτακτη συνεδρίασή της δημοσίευσε την αριθ. 660/2018 απόφασή της με την οποία ακύρωσε την Υπουργική Απόφαση, διότι κατά το άρθρο 16 του Συντάγματος, που ορίζει ότι μεταξύ των σκοπών της παιδείας είναι η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης, φαλκιδεύεται ο επιβαλλόμενος σκοπός. Επίσης, κατά το άρθρο 13 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης, η προσβαλλομένη απόφαση κλονίζει την ορθόδοξη χριστιανική συνείδηση.
Μετά από την απόφαση αυτή, ο νέος Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, εξέδωσε νέα υπουργική απόφαση με την οποία ενσωμάτωσε τις επισημάνσεις της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Παραδόξως και κατά της απόφασης αυτής κατατέθηκε νέα προσφυγή στο ΣτΕ από την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, αλλά και από ενώσεις αθέων, που έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με αντίστροφη επιχειρηματολογία σε σχέση με αυτήν της Π.Ε. Θεολόγων. Οι ενώσεις αθέων υποστηρίζουν ότι δεν λαμβάνεται μέριμνα για τα παιδιά που δεν επιθυμούν να διδαχθούν θρησκευτικά ή «να δηλώσουν το θρήσκευμά τους».
Έτσι, ύστερα από τις προσφυγές αυτές το Υπουργείο Παιδείας περιμένει την έκδοση αποφάσεως από το ΣτΕ μέσα στο Μάιο, ενώ η απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο -στο οποίο έχουν προσφύγει οι Άθεοι- εκτιμάται ότι θα εκδοθεί περίπου σε ένα χρόνο (Καθημερινή 3-3-2019). Αυτές οι δύο δικαστικές εκκρεμότητες δεν επιτρέπουν στους αρμόδιους του ΥΠΕΠΘ να προβούν στην προκήρυξη συγγραφής των νέων βιβλίων για το μάθημα των Θρησκευτικών στο Δημοτικό σχολείο.
Έτσι, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου δεν πήραν και τη χρονιά αυτή διδακτικό βιβλίο για το μάθημα των Θρησκευτικών, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, που λείπει το παραδοσιακό βιβλίο, που για να συγγραφεί, να τυπωθεί και να φτάσει στους μαθητές απαιτεί πάνω από ένα χρόνο. Αν προσθέσουμε και το χρόνο που θα χρειαστεί ή έκδοση των παραπάνω αποφάσεων του ΣτΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το παραδοσιακό βιβλίο των Θρησκευτικών θα φτάσει στα χέρια των μαθητών πιθανόν το 2021!
Η περιπέτεια αυτή του μαθήματος των Θρησκευτικών, σε συνάρτηση με τη συγγραφή του διδακτικού βιβλίου οφείλεται στις ιδεολογικο - πολιτικές διελκυστίνδες μεταξύ των προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων για το νέο Πρόγραμμα Σπουδών, που κλυδωνίζουν και θα κλυδωνίζουν την ήρεμη πορεία της διδασκαλίας στο σχολείο όπως δήλωσε ο Σταύρος Γιαγκόζογλου, στέλεχος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου επί 15 χρόνια («Καθημερινή», 3 Μαρτίου 2019).
Η περιπέτεια των θρησκευτικών, που είναι συνάρτηση του Προγράμματος Σπουδών, οφείλεται στις αντιδράσεις των κομμάτων, της Εκκλησίας, του ακαδημαϊκού κόσμου και φυσικά της κοινωνίας, που κάθε μια από τις παραπάνω ομάδες, θέλουν να επιβάλουν τη δική τους θέση, με αποτέλεσμα οι μαθητές του δημοτικού σχολείου να μένουν χωρίς το επίσημο βοηθητικό βιβλίο, που τόσο χρήσιμο είναι, όπως ξέρουμε όλοι μας.
Μέχρι λοιπόν το 2021 έτσι θα πάμε. Από εκεί και πέρα έχει ο Μεγαλοδύναμος! Ούτε αυτό το μικρό κατ’ ουσίαν πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί εδώ και τέσσερα χρόνια, θα λυθούν άλλα πολύ μεγαλύτερα και σοβαρότερα; Μακάρι…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΓΚΑΣ