ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Τα S.O.S και το «σκονάκι»…

on .

Παρότι η Κτηματογράφηση για το Νομό Ιωαννίνων βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει δοθεί ήδη η 1η παράταση μέχρι την 24η Απριλίου, αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν δηλώσει ακόμη την περιουσία τους και βρίσκονται σε σύγχυση, όσων αφορά κάποια ζητήματα που αφορούν την Υποβολή Δήλωσης Ιδιοκτησίας.
Συγκεντρώσαμε τις πιο συχνές ερωτήσεις & απορίες ιδιοκτητών (τα S.O.S) και απαντάμε, για να έχουν έτοιμο το «σκονάκι» τους οι ιδιοκτήτες και να μην πιαστούν «αδιάβαστοι», όταν επιχειρήσουν να μεταβούν στα γραφεία δηλώσεων για το Κτηματολόγιο.

1) Το τεμάχιό μου είναι σύμφωνα με τους αναρτημένους Δασικούς χάρτες χαρακτηρισμένο ως δασικό, μπορώ να το δηλώσω στο Κτηματολόγιο;

Το Κτηματολόγιο δεν εξετάζει αν είναι δασικό η όχι ένα τεμάχιο. ΝΑΙ μπορούν να δηλωθούν τα τεμάχια που είναι χαρακτηρισμένα σύμφωνα με την ανάρτηση ως δασικά.

2) Αξίζει το κόπο και τα χρήματα να δηλώσω ένα τεμάχιο που είναι δασικό αν δεν έχω κάνει ένσταση για τους δασικούς χάρτες; Τι δικαιοδοσία θα έχω επί του τεμαχίου αυτού;

Το αν αξίζει ή όχι είναι υποκειμενικό. Ένα τεμάχιο που έχει χαρακτηριστεί δασικό και έχει «ισχυρό τίτλο» ιδιοκτησίας (π.χ είναι κληροτεμάχιο) έχει σοβαρές πιθανότητες να αποχαρακτηριστεί, ένα τεμάχιο με «αδύναμο τίτλο» π.χ. χρησικτησία είναι πιθανότερο να περάσει στην κυριότητα του Δημοσίου.

3) Εντός του τεμαχίου μου έχω αυθαίρετο κτίσμα, μπορώ να το δηλώσω στο Κτηματολόγιο, το οικόπεδό μου;

Τα οικόπεδα ή τα αγροτεμάχια εντός των οποίων υπάρχουν αυθαίρετα κτίσματα, ΝΑΙ μπορούν να δηλωθούν στο Κτηματολόγιο, χωρίς να γίνει τακτοποίηση με το Νόμο 4495/2017. Το Κτηματολόγιο δεν εξετάζει τη νομιμότητα ή όχι των κτισμάτων εντός των ορίων του τεμαχίου που δηλώνεται.

4) Στην περίπτωση που δηλώσω το οικόπεδο/αγροτεμάχιο εντός του οποίου υπάρχει αυθαίρετο κτίσμα, στα ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ στο ΠΕΔΙΟ Β-2 ποια τ.μ δηλώνω, της οικοδομικής αδείας ή τα πραγματικά τ.μ. που κάποια είναι αυθαίρετα;

Το σωστό είναι να δηλώσει τα πραγματικά τ.μ ο ιδιοκτήτης, δεδομένου ότι αυτό το χαρτί της δήλωσης ιδιοκτησίας με το ΚΑΕΚ που θα πάρει, θα το «κουβαλάει» για πολλά χρόνια. Στη συνέχεια θα πρέπει εν ευθέτω χρόνο να προβεί στην τακτοποίηση του αυθαιρέτου, γιατί δεν θα μπορεί να κάνει καμία συμβολαιογραφική πράξη (μεταβίβαση, πώληση, κλπ) δεδομένου ότι απαιτείται ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ Ν.4459/2017. Το καλύτερο θα ήταν ο ιδιοκτήτης να κάνει την τακτοποίηση, πριν το δηλώσει στο Κτηματολόγιο (αν υπάρχει χρόνος και χρήμα).

5) Δεν έχω καθόλου χαρτιά-τίτλους μπορώ να δηλώσω το τεμάχιό μου;
ΝΑΙ μπορεί να δηλωθεί αφού πρώτα γίνει η ένορκη βεβαίωση παρουσία δύο μαρτύρων σε συμβολαιογράφο.

6) Τι δικαιολογητικά-χαρτιά χρειάζεται για να δηλώσω την ιδιοκτησία μου;

Αντίγραφο ταυτότητας, εκκαθαριστικό και συμβόλαιο (ή αποδοχή κληρονομιάς ή διαθήκη). Αν είμαι συνιδιοκτήτης με τον αδερφό μου σε ένα τεμάχιο και θέλω να δηλώσω π.χ και του αδερφού μου, χρειάζεται και με μια απλή εξουσιοδότηση από τον αδερφό (δεν χρειάζεται να είναι από τα ΚΕΠ).

7) Τι χαρτιά χρειάζεται να προσκομίσω για τον εντοπισμό του ακινήτου μου;

Ο ασφαλέστερος εντοπισμός του ακινήτου, πραγματοποιείται με τοπογραφικό διάγραμμα σε ΕΣΓΑ 87. Για τα τεμάχια που είναι εντός Συνοικισμού, σε Διανομή του Υπουργείου Γεωργίας και σε Αναδασμό και υπάρχουν νούμερα τεμαχίων μπορεί να γίνει η δήλωση με αυτά τα νούμερα και δεν απαιτείται απαραίτητα τοπογραφικό διάγραμμα. Τα τεμάχια τα οποία δεν έχουν νούμερο και δεν υπάρχει και τοπογραφικό διάγραμμα, είναι π.χ «2.000 τ.μ αγρός στην θέση Κάτω Ραχούλα» δηλώνονται με ευθύνη του ιδιοκτήτη, ο οποίος μπορεί να πάρει συντεταγμένες στο περίπου είτε από την εφαρμογή ΕΚΧΑ του Κτηματολογίου, είτε επί τόπου με εφαρμογές κινητών ή GPS χειρός. Τα τεμάχια που θα δηλωθούν έτσι δηλώνονται στο ΠΕΡΙΠΟΥ και φυσικά δηλώνονται με εύθηνη του ιδιοκτήτη ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ με μεγαλύτερες και μικρότερες αποκλίσεις.

8) Σε ένα τεμάχιο που είμαι συνιδιοκτήτης με κάποιον άλλο πρέπει οπωσδήποτε να το δηλώσουμε και οι 2 συνιδιοκτήτες για να πάρει ΚΑΕΚ το τεμάχιο;
Ο καθένας δηλώνει το δικαίωμά του. Π.χ ποσοστό 50% επί του οικοπέδου 300 τ.μ. Αν ο άλλος συνιδιοκτήτης αδιαφορήσει, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα ή δεν θέλει να το δηλώσει δεν επηρεάζει το δικαίωμα του ιδιοκτήτη που το δηλώνει.

9) Σε ποιες περιοχές του Νομού Ιωαννίνων δεν ξεκίνησε ακόμη το Κτηματολόγιο και πότε αναμένεται να ξεκινήσει;

Οι περιοχές που δεν ξεκίνησαν ακόμη οι δηλώσεις του Κτηματολογίου και αναμένεται το επόμενο διάστημα καθώς η ανάδοχος εταιρία ψάχνει για ενοικίαση γραφείων είναι τα εξής Τοπικά Διαμερίσματα:
Πεδινή, Αμπελεία, Μπιζάνι, Νεοκαισάρεια, Μπάφρα, Κουτσελιό, Πλάτανος, Καστρίτσα, Βασιλική, Λογγαδες, Νησί Ιωαννίνων, Αμφιθέα, Πέραμα, Νεοχωρόπουλο, Μάρμαρα, Βουνοπλαγιά, Ζωοδόχος, Αγιος Ιωάννης, Ελεούσα, Κρύα, Κρανούλα, Ροδοτόπι, Ανω Λαψίστα, Κάτω Λαψίστα, Περίβλεπτος, Ασφάκα, Μεταμόρφωση, Πετσάλι.

10) Σε ποιες περιοχές του Νομού Ιωαννίνων έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό η διαδικασία των δηλώσεων για το Κτηματολόγιο;

Στα Τοπικά Διαμερίσματα Ιωαννίνων, Κατσικάς, Ανατολής και Σταυρακίου.

11) Θα πάρει παράταση για το Νομό Ιωαννίνων το Κτηματολόγιο;

‘Έχει πάρει ήδη την 1η παράταση για ενάμιση μήνα έως της 24 Απριλίου. Με βάση το τι έγινε και σε άλλες περιοχές το πιθανότερο σενάριο είναι να πάρει παράταση για ενάμιση μήνα ακόμη, έως τις αρχές Ιούνη και εν συνεχεία μια τελευταία παράταση για ένα ακόμη μήνα μέχρι αρχές Ιουλίου. Αυτό όμως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ, γι’ αυτό οι ιδιοκτήτες δεν πρέπει να επαναπαύονται και καλό είναι να δηλώσουν το συντομότερο την περιουσία τους.

12) Αν δεν προλάβω παρότι δοθούν παρατάσεις να δηλώσω την περιουσία μου, την χάνω και την παίρνει το Δημόσιο;

ΟXI δεν χάνεται η περιουσία αν δεν δηλωθεί και δεν περνάει αυτόματα στο Δημόσιο. Αρχικά δηλώνονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη και θα υπάρχει μια χρονική περίοδος για τους ιδιοκτήτες για την υποβολή ενστάσεων (με κάποια πρόστιμα λόγω του εκπρόθεσμου της δήλωσης).