Να σταματήσει η απαξίωση της αρχαίας ελληνικής!

on .

Έχουμε διαπιστώσει χρόνια τώρα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών ελάχιστη γνωριμία έχει με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Αυτή περιορίζεται στα όσα έχουν ακούσει στο σχολείο, τα οποία με την πάροδο του χρόνου περιορίζονται από τις «προοδευτικές δυνάμεις» που συνήθως δείχνουν μια αποστροφή και απέχθεια για την άμεση μέσῳ της αρχαίας ελληνικής γλώσσας επαφή και γνωριμία με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Επιπλέον, γίνεται συνειδητή προσπάθεια να τον υποβαθμίσουν και να τον εξισώσουν με όλους τους άλλους πολιτισμούς του πλανήτη.
Ωστόσο, οι μεγαλύτεροι διανοητές της οικουμένης, οι οποίοι συνήθως έχουν γνωρίσει σε βάθος τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία, στέκονται με θαυμασμό μπροστά στο μεγαλείο του και αναγνωρίζουν την ποικίλη και τεράστια συμβολή του στη διαμόρφωση του παγκόσμιου πολιτισμού και, ιδιαίτερα, του δυτικού.
Να αναφέρουμε τη γονιμοποίηση των περισσοτέρων γλωσσών του κόσμου από την ελληνική γλώσσα; Την χρήση ελληνικής επιστημονικής ορολογίας σε όλους τους κλάδους των επιστημών; Το απαράμιλλο ύψος και την ποικιλία των λογοτεχνικών ειδών; Τη θεμελίωση όλων σχεδόν των επιστημών και της επιστημονικής μεθοδολογίας; Το άσβεστο πάθος για γνώση χάριν της γνώσεως; Την οικουμενικότητα των επιστημονικών ενδιαφερόντων των αρχαίων στοχαστών; Τη γέννηση και την ανάπτυξη του ορθολογισμού και της φιλοσοφίας; Τη γέννηση και την ανάπτυξη του θεάτρου και την παραγωγή κλασσικών αριστουργημάτων προβληματισμού για την ανθρώπινη μοίρα; Το ανυπέρβλητο κάλλος των αρχιτεκτονικών ρυθμών και των οικοδομημάτων του; Την καθιέρωση για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας των υψίστων ανθρωπίνων ιδανικών και δικαιωμάτων, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ισοπολιτείας και ισονομίας, του ανθρωπισμού; Την για πρώτη φορά «λατρεία» του κάλλους σε όλες τις μορφές του, στη γλυπτική, την αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική, την αγγειογραφία, ακόμα και στα αντικείμενα καθημερινής χρήσεως; Την για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία και πολιτισμό ανύψωση του ανθρώπου στο βάθρο της ελευθερίας και της υπευθυνότητας, και τη δημιουργία μιας ατομικότητας που δεν καταδέχεται να προσκυνήσει κανένα τύραννο ή μέγα βασιλέα, που ωστόσο έχει την συναίσθηση της μικρότητάς του έναντι του θείου και καταδικάζει κάθε μορφή ύβρεως και αλαζονείας;
Ο πλούτος και το κάλλος της αρχαίας ελληνικής γλώσσας είναι μοναδικός. Μιας γλώσσας που ομιλείται στον ίδιο περίπου χώρο για πολλές χιλιετίες, ζωντανή και εξελισσόμενη, όπως είναι φυσικό, με το πέρασμα του χρονου. Σε αυτήν την γλώσσα έχουν γραφεί τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνικής και επιστημονικής παραγωγής, τα Ομηρικά έπη, η λυρική και δραματική ποίηση, η φιλοσοφία και η ρητορική, η ιστορία και γεωγραφία, η ιατρική και τα μαθηματικά και τόσα άλλα.
Όμηρος, Ησίοδος, Σαπφώ, Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης, Αριστοφάνης, Πλάτων, Αριστοτέλης, Μένανδρος, Θαλής, Δημόκριτος, Εμπεδοκλής, Πυθαγόρας, Αρχιμήδης, Ευκλείδης, Ιπποκράτης, Γαληνός, Διοσκουρίδης, Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Δημοσθένης, Αισχίνης, και άλλοι ὧν οὐκ ἔστιν ἀριθμός Έλληνες συγγραφείς, από των οποίων τα συγγράμματα μόνον ένα μικρό ποσοστό έχει διασωθεί στις μέρες μας και όμως αυτό ήταν και είναι ικανό να γονιμοποιεί την παγκόσμια σκέψη και επιστήμη, καθώς και τη λογοτεχνία και τις καλές τέχνες.
Τυχερός όποιος μπορεί να διαλέγεται απευθείας με όλες αυτές τις μεγάλες προσωπικότητες, τυχερός όποιος γνωρίζει την αρχαία ελληνική γλώσσα. Είναι ένα μεγάλο προνόμιο, για να προσεγγίζει τον ανεκτίμητο θησαυρό που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας. Αυτό το προνόμιο πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο σε λίγους, τους ειδικούς, αλλά πρέπει να γίνει κτήμα όλου του λαού, όλων των πολιτών. Είναι το μόνο μέσον για να ανέλθει το μορφωτικό επίπεδο, για να δημιουργήσουμε ξανά αυτό που μας αξίζει ως λαός. Αυτό πρέπει να είναι το όραμά μας και όχι να πελαγοδρομούμε χωρίς όραμα, όπως συμβαίνει δυστυχώς τώρα και πολλές δεκαετίες. Δεν μπορεί το χρήμα να είναι το όραμα ενός λαού με τέτοια τεράστια ιστορία και πολιτισμό.
Για να γίνει το προνόμιο αυτό κοινό κτήμα, θα πρέπει η διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας να αρχίζει από το δημοτικό, ώστε με το τέλος της φοιτήσεως στη Μέση Παιδεία, το Γυμνάσιο και το Λύκειο, ο νέος να μπορεί να διαβάζει και να καταλαβαίνει τα αρχαία κείμενα. Προϋπόθεση βέβαια είναι να σταματήσει η απαξίωση αυτής της γνώσεως τόσο από τους πολιτικούς όσο και από τους πολίτες.
Ο δυτικός πολιτισμός, και κυρίως ο Ευρωπαϊκός, είναι δημιούργημα του ελληνικού πολιτισμού, ο οποίος εμβολιάζοντας τον ρωμαϊκό πολιτισμό μεταλαμπαδεύτηκε σε όλες τις χώρες της Δύσεως. Γι’ αυτό οι νέοι μας, εκτός από την αρχαία ελληνική γλώσσα, θα πρέπει να διδάσκονται συστηματικά και μεθοδικά και τη Λατινική γλώσσα.
Όραμά μας θα πρέπει να είναι, η Ελλάδα να γίνει Ευρώπης και Οικουμένης παίδευσις, αντίστοιχα όπως ο Όμηρος ήταν στην αρχαιότητα Ελλάδος παίδευσις.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΟΥΡΗΣ