Τι αμνησία…

on .

Τι να σου πω, βρε μπάρμπα Μήτσο… Δεν μπορώ να ξεχάσω εκείνο το ηχηρό γέλιο που εξαπέλυσες, τον περασμένο Αύγουστο στο καφενείο, όταν ήρθε… φορτσάτος ο μπάρμπα Θύμιος και μας ανακοίνωσε πως βγήκαμε από το 3ο μνημόνιο! Θυμάμαι το βροντερό σου γέλιο. Αλήθεια, τι έξοδος ήταν αυτή το περασμένο καλοκαίρι;
Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση τέλος… (Τώρα, μόνοι στο τιμόνι!). Κατά τα άλλα, οι… επισκέψεις τους και οι έλεγχοί τους συνεχίζονται κανονικά, απαιτώντας, στριμώχνοντάς μας, ζορίζοντάς μας! Άλλη μία αξιολόγηση της οικονομίας μας, προ των πυλών! Τώρα ετοιμάζονται να έρθουν την 1η Απριλίου! (Μέρα που διάλεξαν κι αυτοί…). Την πρωταπριλιά ποιον να πιστέψεις, την Κυβέρνηση ή τους Ευρωπαίους; Η ελληνική οικονομία στη δίνη του… ψέματος!
Το κακό έχει βάθος δεκαετίας, τουλάχιστον… Αλλά και τα 4-5 χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το «κλήμα παρέμεινε στραβό»! Και το… κλίμα! Το επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις Τσακαλώτου, χωρίς να αφήνουν σκιές.
Είχαμε υπερεκτιμήσει, είπε, τις δυνατότητες της κυβέρνησης! Και είχαμε υποτιμήσει τον… Ευρωπαϊκό μπαμπούλα, μαζί με το ΔΝΤ!
Ο ίδιος θυμάται τον Γιάνη Βαρουφάκη και του… πέφτει στο πάτωμα ο ντοσιές! Και έρχονται τα πάνω – κάτω, κυριολεκτικά!
Κάτω η αισιοδοξία, η… μαγκιά, οι αοριστολογίες και μετά στο προσκήνιο η… υπόκλιση στις ευρωπαϊκές νουθεσίες!
Ποιος δεν θυμάται το τεράστιο ΟΧΙ του δημοψηφίσματος που μετατράπηκε, αυθωρεί και παραχρήμα, σε ΝΑΙ! Ποιος δεν θυμάται τις Ελληνικές Τράπεζες, που «πιάστηκαν» στην ευρωπαϊκή απόχη! Ποιος δεν θυμάται την… προετοιμασία για την τελετή καύσης των μνημονίων στο Σύνταγμα, αλλά δεν βρέθηκε… αναπτήρας για να… υλοποιηθεί!
Τελικά, μπήκαν «τα κεφάλια μέσα», ο λαός έδειξε ανοχή, γιατί ο ίδιος διέθετε μπέσα! (Μόνο αυτός…).
Τώρα, κάποιοι δεν θυμούνται τα λάθη τους, τις παραλείψεις τους, την υπεροψία τους! Δεν θυμούνται (τι αμνησία είναι αυτή;) να έκαναν ποτέ ζημιά οι… μολότωφ (τραυματισμοί ή θάνατοι!).
Δεν θυμούνται αν Έλληνες που έχασαν δουλειά και σπίτι, τώρα βολοδέρνουν στη φτώχεια, χωρίς κλειδί… ιδιοκτήτη!
Δεν θυμούνται πως αντί να «τρομοκρατήσουν» την Ευρώπη, με την πολιτική τους, «τρομοκράτησαν» το ελληνικό πορτοφόλι!
Θυμούνται όμως πολύ καλά, κυβερνώντες και… παρατρεχάμενοι, να πηγαίνουν κάθε πρώτη του μηνός στα γκισέ των τραπεζών, να εισπράξουν τον παχυλό μισθό τους! (Παθαίνεις ποτέ… αμνησία, την πρωτομηνιά;).
Και με αυτό το κλίμα, οδεύουμε προς τις εκλογές… Το κύριο σύνθημα της κυβέρνησης είναι: «Για την Ελλάδα των πολλών»! Το σύνθημα της αντιπολίτευσης: «Όχι στην Ελλάδα των φτωχών»!
Τώρα, σε τι διαφέρουν αυτοί οι δύο, ένας… λαός ξέρει!
* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.