Για ποιά ηθική και ποιό έργο ομιλεί ο κ. Θωμάς Μπέγκας;

on .

-  Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΤΣΗΣ

ΜΑΣ προκαλεί το ενδιαφέρον η απέλπιδα προσπάθεια του υπό προθεσμία πλέον δημάρχου Ιωαννίνων κ. Θωμά Μπέγκα και της Δημοτικής Αρχής που "ηγείται", να δώσει την εντύπωση ότι η πόλη είναι ένα ...απέραντο εργοτάξιο! Ότι δήθεν υλοποιείται ένα γιγαντιαίο αναπτυξιακό πρόγραμμα, που όμοιό του δεν ξανάδαμε στα Γιάννινα! (Τέτοιο έργο παρήγαγε μόνο ο κ. Νίκος Γκόντας και δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει).

Ως να συμβαίνουν τώρα πρωτόγνωρα πράγματα! Αλλά ναι, συμβαίνουν, αλλά από την αρνητική πλευρά! ΑΝ πράγματι πιστεύει ότι δημιουργεί, είναιμακριά νυχτωμένος, μαζί με τους συνεργάτες του. Αν νομίζει ότι εδώ έχουμε όλοι αποχαυνωθεί και θα μας "παραμυθιάσει", κατά το κοινώς λεγόμενο, μάλλον έχει πάρει προ πολλού διαζύγιο από την πραγματικότητα! Τότε, προφανώς ζει στο δικό του κόσμο, που τον ατενίζει μέσα από παραμορφωτικούς φακούς, εν ευθυμία τελών -εξ αιτίας του οργασμού έργων- και για αυτό σε κατάσταση ευδαίμονος αμεριμνησίας!
ΑΥΤΗ η τακτική, εν όψει των εκλογών να ξηλώνονται κάποια πεζοδρόμια σε κεντρικά σημεία και να γίνονται εργασίες ευρυζωνικών δικτύων, είναι μια παλιά, ξεθωριασμένη μέθοδος, απολύτως μικροπολιτικής σύλληψης και εκτέλεσης. Πέντε χρόνια ...σχεδίαζαν και τώρα τάχα ήρθε η ώρα της υλοποίησης! Ποιών, όμως, σημαντικών έργων; Νομίζουν ότι κατάφεραν να δώσουν λύσεις σε προβλήματα καθημερινότητας; Μπορούν να μας δείξουν έστω ένα μεγάλο έργο, μια σημαντική παρέμβαση;
ΔΥΣΤΥΧΩΣ για την πόλη, δεν υπάρχει! Και ξέρετε ποιό είναι το χειρότερο; Όχι τόσο η ανεπάρκεια στην παραγωγή έργου, όσο η ...επάρκεια στην επίδειξη αλαζονείας και προπέτειας! Δηλαδή, όταν ο δήμαρχος φτάνει στο σημείο κι από το fb να ειρωνεύεται και να υβρίζει πολίτες και δημοσιογράφους, επειδή σχολιάζουν αρνητικά τις "επιδόσεις" του, θα πει ότι η οίηση της εξουσίας του δημιουργεί περίεργα σύνδρομα, που πρέπει επειγόντως να δει πως θα τιθασεύσει. Άλλωστε, η επιστήμη έχει κάνει προόδους και σε τέτοια ζητήματα…
"ΜΕ το χέρι στην καρδιά και με την αλήθεια του έργου μας", είναι το σλόγκαν του προεκλογικού αγώνα της παράταξης του κ. Μπέγκα! Με το χέρι στην καρδιά, λοιπόν, λέμε στον δήμαρχο ότι αρκετά ταλαιπώρησε και πλήγωσε την πόλη! Αρκετά έπαιξε, με τους καλά μηνιαίως αμειβόμενους συνεργάτες του, με τη νοημοσύνη, το φιλότιμο και την αισθητική των Γιαννιωτών επί πέντε χρόνια! Και για την ..."αλήθεια του έργου" που επικαλείται, του λέμε πως είναι αρμοδιότητα άλλων, ειδικών επιστημών, η επίκληση του ...ανυπάρκτου ως γεγονότος!
ΕΦΕΡΕ, κάπου διαβάσαμε, με την παράταξή του και εκείνη όταν ήταν δήμαρχος ο κ. Φ. Φίλιος κι εκείνος αντιδήμαρχος, την ...ηθική στο προσκήνιο! Τι να κάνουμε, να γελάσουμε ή να κλάψουμε; Μάλλον και τα δύο μαζί! Αυτή η ηθική επέβαλε τον εκμαυλισμό συνειδήσεων, την βιομηχανία των απευθείας αναθέσεων, τις παροχές σε ημέτερους και στις αδιαφανείς προσλήψεις; Η ίδια ηθική ήταν που επέτρεψε τις σκανδαλώδεις συμβάσεις, τις χαριστικές του αποφάσεις και στη διαχείριση του ΧΥΤΑ - ΦΟΣΔΑ από τον ίδιο;
ΑΛΗΘΕΙΑ, το πιστεύει αυτό που ξεστόμισε; Τότε να πει στους πολίτες των Ιωαννίνων, ποιά ηθική υπόσταση έχει ο θάνατος των δύο υπαλλήλων του Οργανισμού Σπηλαίου Περάματος, με αδιευκρίνιστα ακόμη τα ακριβή αίτια, όπως και η "απώλεια" του 1,5 εκ. ευρώ και ποιός ξέρει πόσων άλλων από τα Ταμεία του Δήμου, που οδήγησαν στην αυτοκτονία τον τότε αντιδήμαρχο Νίκο Μάντη… Θα μπορούσαμε επί πολύ να θέτουμε τέτοια ερωτήματα στον αξιότιμο κ. Μπέγκα και στους συνεργάτες του, αλλά έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία να θυμίσουμε τι περίπου είπε ο κ. Γιώργος Ζάχος, πρώην στενός συνεργάτης του κ. Μπέγκα, όταν έφυγε: "Στο Δήμο τώρα δεν υπάρχει ηθική... Εξυπηρετούνται μόνο συμφέροντα"!
ΑΡΕΣΕΙ ή όχι, αυτή είναι η αλήθεια για τον μεγαλύτερο Δήμο της Ηπείρου, που φιλοδόξησε τούτη η Δημοτική Αρχή να καταστήσει και ...Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και να εξευτελιστεί. Αντί, λοιπόν, να προκαλεί και να ομιλεί περί ...κοσμογονίας, θα ήταν εντιμότερο να πει ότι δυστυχώς δεν κατάφερε όσα σχεδίαζε. Να παραδεχτεί την υστέρηση σε όλους τους τομείς. Να ζητήσει συγγνώμη που αποδείχτηκε "ολίγιστη" και ο δήμαρχος κατώτερος των περιστάσεων, "μικρός" για μια πόλη σαν τα Γιάννινα και τις απαιτήσεις των καιρών. Και μετά να ζητήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών ο κ. Μπεγκας, αφού τόσο πολύ του αρέσει να παριστάνει τον ...ηγέτη!