Η προτροπή…

on .

- Μα πως «σου τη φέρανε έτσι» την τελευταία στιγμή, σύντροφε Θύμιο, του είπε με μια φωνή το σύνολο των θαμώνων του καφενείου!
- Εσύ ήσουνα για πολλές δεκαετίες αγρότης – συνδικαλιστής του… κόμματος και κυκλοφόρησε έντονα η φήμη πως σε προορίζουν για… Ευρωβουλευτή! Αλλά… κόπηκες!
- Ναι, πράγματι, είχα τη… διαβεβαίωση από κύκλους του Μαξίμου (αχ αυτοί οι κύκλοι, λύνουν και δένουν…) πως σκέφτονται το όνομά μου για την Ευρωβουλή, για να υπάρχει εκεί και μία ισχυρή φωνή του αγροτικού κόσμου! Αλλά κάπου… εκεί στους διαδρόμους, στράβωσε το πράγμα!
- Δηλαδή, μπάρμπα Θύμιο, στο «τσακ» σου ξέφυγε… το 10χίλιαρο των Βρυξελλών! Θα έπαιρνες σε ένα μήνα, όσα παίρνω εγώ το χρόνο, του είπε ένα φτωχός αγρότης! Όμως είναι μεγάλη αδικία… Εσύ πρωτοστάτησες σε εκατοντάδες αγώνες των αγροτών. Ήσουν ο πιο γνωστός αριστερός αγρότης, στο Θεσσαλικό κάμπο! Νομίζω πως στο δικό σου τρακτέρ είχε ανέβει και… ο Πρωθυπουργός (ως αντιπολίτευση…), διαμαρτυρόμενος και προσπαθώντας να γίνει Πρωθυπουργός! (Και τα κατάφερε!).
- Ναι, θυμάμαι και τη φράση που μου είπε τότε: «Μαζί θα προχωρήσουμε»… (Έπεα πτερόεντα…). Αλλά βλέπετε, υπάρχουν άλλοι ισχυρότεροι, που έχουν… γλώσσα!
- Αλήθεια, τώρα που είπες για τη «γλώσσα», θυμάμαι πως είχες ξεκινήσει φροντιστήριο να μάθεις Αγγλικά!
- Ναι, είπα αν πάω στις Βρυξέλλες, να ξέρω… τα βασικά! Τέλος πάντων, το θέμα έληξε! Το κόμμα μου ξέρει τι κάνει! (Είσαι σίγουρος;).
- Να, προχθές ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με νέους, παρέα με παλιούς Ευρωβουλευτές και έκαναν ένα καλό… μονόλογο!
- Ξέρεις τι τους είπε; Εσύ έχεις «πηγές» κοντά στην Κυβέρνηση…
- Τους είπε πως θα κάνει αγώνες για τη νέα γενιά! Επειδή αυτόν τον αγαπούν πολύ στην Ευρώπη (γιατί τους κάνει όλα τα χατήρια…), θα φροντίσει από κοινού με τους Ευρωπαίους να τους βρει δουλειές… στο εξωτερικό! Γιατί για το… εσωτερικό, ούτε κουβέντα! Ήπιαν και από ένα ποτό, για να χαλαρώσουν και η συνάντηση έκλεισε με… την προτροπή προς τους νέους και όχι μόνο: «Σταυρώστε μας»!
Όσο για τον… κομμένο Ευρωβουλευτή, η… προτροπή των θαμώνων του καφενείου ήταν: «Μπάρμπα Θύμιο, πάρε το τρακτέρ και… άντε στα χωράφια»!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης