Οδηγός… επιβίωσης!

on .

Και να είχε κανείς την αγαθή πρόθεση, να πιστέψει πως όλα «βαίνουν καλώς» σ’ αυτή τη χώρα και «μέσα» και «έξω» δεν τον αφήνουν τα… γεγονότα, για να εδραιώσει αυτή την άποψη!
Και εμείς δεν εστιάζουμε στη μεγάλη εικόνα του «μέσα – έξω», δηλαδή στο εσωτερικό της χώρας και στη διεθνή σκηνή. Μιλάμε για το… «εντελώς μέσα», δηλαδή τις φυλακές και για το «έξω» αναφερόμαστε στην καθημερινότητα της ελληνικής κοινωνίας!
Και ξεκινάμε από τα «μέσα»…
Μαχαιρώματα και αποδράσεις στις φυλακές! Τραυματισμοί και θάνατοι κρατουμένων! Μια ωραία ατμόσφαιρα στον Κορυδαλλό και όχι μόνο! Η μαφία των φυλακών σε πλήρη δράση και το επίσημο κράτος, σε… πλήρη αδράνεια! Μπορείς να αισθάνεσαι έτσι ασφαλής;
Αλλά και το «έξω» δεν είναι καλύτερο… Ένας κόσμος ταλαιπωρημένος, κουρασμένος, άγρια φορολογημένος, αλλά και στην καθημερινή του συμπεριφορά αρκετά απείθαρχος! Νόμους και κανόνες τους αγνοεί επιδεικτικά! (Όχι βέβαια όλοι, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία…).
Ένα παράδειγμα μόνο αρκεί… Περιμένοντας στο δρόμο σε ένα φανάρι και βλέποντας τους οδηγούς, διαπιστώνεις πως 8 στους 10 οδηγούν και… τηλεφωνούν! Υπάρχει ρητή απαγόρευση δια νόμου, πως δεν μπορείς να οδηγείς και να τηλεφωνείς ταυτόχρονα! Όμως τον νόμο ο Έλληνας οδηγός τον… έχει γράψει, ακριβώς δίπλα απ’ το χειρόφρενο! Οδηγεί, τηλεφωνεί και κάπου – κάπου μουντζώνει τον προπορευόμενό του! (Για όλα φταίει… ο προηγούμενος!).
Πόσα θέματα λύνει ο Έλληνας τηλεφωνικά, την ώρα που οδηγεί, ένας Θεός ξέρει! (Οι συνδιαλέξεις έχουν μεγάλη διάρκεια!). Μία άγνοια κινδύνου, την έχει… Δεν υπολογίζει τη σωματική του ακεραιότητα, τη ζωή του, αλλά και τις ζωές των άλλων εποχούμενων και πεζών!
Αν οδηγεί και τηλεφωνεί σε έναν… πολιτικό του αντίπαλο, τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα!
Αν μιλάει με τον εργοδότη του, για… οικονομικές διαφορές, το τρακάρισμα… βρίσκεται πολύ κοντά!
Αν μιλάει με τη γυναίκα του και του ζητάει να κάνει… αναστροφή, για να της δώσει χρήματα για shopping, ίσως πάθει ένα μικρό… εγκεφαλικό και σίγουρα θα προκαλέσει κυκλοφοριακό κομφούζιο!
Μόνο αν μιλάει… με το «αίσθημά του» τα βλέπει όλα ρόδινα, αλλά τότε είναι… δυο φορές παράνομος!
Γενικά ο Έλληνας, με τα πολλά προβλήματα και λόγω της παρατεταμένης κρίσης, έγινε πολύ νευρικός και απείθαρχος! Ο νόμος προσπαθεί να τον προστατεύσει, ώστε να πορευτεί στη ζωή του με ασφάλεια! Του επιβάλλει:
-Οδήγηση, χωρίς… τηλέφωνο!
-Και καθόλου οινόπνευμα, ούτε στο τιμόνι, ούτε την ημέρα… των εκλογών!
Γιατί, μη τηρώντας αυτούς τους κανόνες… μύρια κακά έπονται!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.