Ανοιξιάτικα χαμπέρια!

on .

- Έτσι, να το «τουρκέψουμε» και λίγο, αφού και πολλές ειδήσεις, πολλά χαμπέρια,  μας έρχονται από τα ανατολικά μας σύνορα και πολλή Ανατολή κυκλοφορεί και στην πόλη μας.
- Μας λαχτάρησε πολλές φορές ο Ερτογάν, προεκλογικά, με όσα απύλωτα εκτόξευε για την Αγιά Σοφιά, για γκιαούρηδες στη θάλασσα της Σμύρνης, και τη «γαλάζια» πατρίδα τους.
- Μας έκλεψε  το γαλάζιο της σημαίας μας, του ουρανού μας, της θάλασσας που μας περιζώνει, και μετά μίλησε για την μεγάλη ακτογραμμή και την παλιά έκταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, και εκεί τελευταίο κόλλησε και κάτι για την «μεγάλη ιδέα» της Τουρκιάς!
- Το τελευταίο για την «Μεγάλη Ιδέα» της Τουρκιάς, έρχεται να χτυπήσει τη ρίζα της Ιστορίας μας, της αναγέννησης του έθνους μας, της δημιουργίας του Ελληνικού Κράτους, και μάλιστα λίγο πριν συμπληρωθούν 200 χρόνια από την εθνεγερσία του Ελληνικού Γένους. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας βάλει σε κακές σκέψεις για το μέλλον μας  και με «ροκανίσματα» της υφαλοκρηπίδας μας, της ΑΟΖ, των 12 χιλιομέτρων των νησιών και των ακτών μας,  και τον εναέριο χώρο που ήδη παραβιάζεται συνεχώς και αποτελεί «κεκτημένο» αμφισβήτησης της Εθνικής κυριαρχίας. Ας το σκεφτούμε ΕΘΝΙΚΑ, γιατί όχι και Εθνικιστικά, αφού ο γείτονάς μας συνεχώς έτσι εκφράζεται και έτσι μας απειλεί ξανά με πνίξιμο στο Αιγαίο.
- Τελευταία ανοιξιάτικη ελληνική είδηση, και πολύ Ηπειρωτική  μάλιστα, είναι ότι έκλεισε οριστικά η ΒΙΚΗ, μια εμβληματική και σημαντική επιχείρηση της περιοχής μας, και μπήκαν στην ανεργία κάπου 300 εργαζόμενοι. Μια επιχείρηση με μεγάλη δραστηριότητα, στα αλλαντικά, στο κρέας, στις ζωοτροφές στις ιχθυοκαλλιέργειες και στην παραγωγή ελληνικού χαβιαριού.
- Το κλείσιμο της ΒΙΚΗ είναι ένα μεγάλο «χαμπέρι» για την Ήπειρο, πλήττεται καίρια η ανάπτυξή της αλλά και η οποιαδήποτε ελπίδα  για μια άλλη αναπτυξιακή πρωτοβουλία. Κοντά πενήντα χρόνια ήταν μια πρωτοπόρος επιχείρηση,  και να μη το πάρουν αλλιώς οι Αριστεροί αναπτυξιακοί εγκέφαλοι, ότι η ΒΙΚΗ ιδρύθηκε την εποχή της χούντας. Επί Αριστερής κυριαρχίας έκλεισε. Και δεν ιδρύθηκε κάποια  λαϊκή «κοπερατίβα» κρέατος!   
- Και για να συνδέσουμε αυτή την ανοιξιάτικη κακή είδηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με τα ανοιξιάτικα γεγονότα των ημερών, η ΒΙΚΗ έκλεισε, τις μέρες που ο Τσίπρας βρίσκεται στα Σκόπια για να προσφέρει αναπτυξιακή και επιχειρηματική …….βοήθεια στη «Μακεδονία»!
- Στην Ήπειρο, πότε θα προσγειωθεί με επενδυτές για την δική μας ανάπτυξη; Οι συνέπειες της «Πρέσπας» αγγίζουν και την φτωχότερη περιοχή της Ελλάδας.
- Η  «Μακεδονική φέτα» έκανε ήδη την εμφάνισή της σε εντυπωσιακή συσκευασία, και οι συνέπειες ακόμη δεν μετρήθηκαν για τη δική μας φέτα. Επίσης για το κρασί, οι Ηπειρώτες παραγωγοί, δεν αντέδρασαν  ακόμη ενώ τόσος θόρυβος έγινε στη δική μας Μακεδονία.
- Και αφού, στα ανοιξιάτικα χαμπέρια, έχουν πρώτο λόγο οι επαφές στα Σκόπια για την υλοποίηση της «Συμφωνίας των Πρεσπών», και ενώ ακόμη δεν είναι ορατά τα όσα συζητιούνται στις κλειστές πόρτες, βγήκε από τον Ζάεφ μια είδηση ότι θα ανοίξει και νέος  Μεθοριακός Σταθμός μεταξύ των δύο χωρών. Έτσι, στα γρήγορα. Και είναι και αυτό μια αφορμή να διαρωτηθούν οι Ηπειρώτες Αριστεροί πολιτικοί, γιατί δεν ανοίγει ακόμη ο μεθοριακός σταθμός Δρυμάδων για να εξυπηρετηθούν οι ομογενείς μας των χωριών του ξεκομμένου Πωγωνίου, ενώ οι Αλβανοί λειτουργούν τον δικό τους σταθμό. Και να σημειωθεί ότι  το άνοιγμα του Μεθοριακού Σταθμού Δρυμάδων ήταν ο πρώτος μετά την Κακαβιά  που συμφωνήθηκε με υπουργό Εξωτερικών τον δικό μας Κάρολο Παπούλια. Να μετριέται και έτσι μία μία οι συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών.
- Τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές για την επίσκεψη του Τσίπρα στα Σκόπια, θα έχει γυρίσει στο Μαξίμου. Ένα ερώτημα  πηγάζει από πολλούς συμπατριώτες μας και όλους τους Χριστιανούς. Πήγε αλήθεια ο Αλέξης να ανάψει ένα κερί σε κάποιον ναό  στα Σκόπια;  Πήγε  να δεί εκεί τις αγιογραφίες των Ελλήνων αγιογράφων;  Πήγε να ρωτήσει κάτι για τους Έλληνες του Μοναστηρίου;, και των άλλων Ελληνικών κοινοτήτων; Μίλησε  με κάποιον Έλληνα εκεί, υπάρχει κάποιο ίχνος, από τα Ελληνικά Ιδρύματα που λειτουργούσαν εκεί;
- Δεν ζήτησε να βρεί κάποιους από τους παρτιζάνους που συνεργάστηκαν με τον ΕΛΑΣ ή το Δ.Σ. κατά την κατοχή  και τον «εμφύλιο», για την «Μακεδονία του Αιγαίου»; Δεν είδαμε ούτε μια ελληνική σημαία στο «μακεδονικό» πλήθος, να χαιρετίζει και να χαίρεται για την ελληνική αναπτυξιακή αποστολή Τσίπαρα!
- Ας δούμε και κάτι ανοιξιάτικο από την «μικρή» μας πόλη. Κάτι δημοσιεύτηκε ότι, εκεί κάπου στα παλιά σφαγεία θα στηθεί κάποιο μνημείο. Ή θα γίνει κάποια αίθουσα για τον «μεγάλο» αριστερό σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο. Γνωστή συνήθεια της αριστερής διανόησης στην «μικρή μας πόλη», να προβάλλονται οι αριστεροί, έστω και αν δεν έχουν σχέση με την πόλη ή δεν πρόσφεραν κάτι στην πόλη. Έτσι εξαφανίστηκαν τα ίχνη ακόμη και της ιστορίας της πόλης και δεν υπάρχει ούτε ένας δρόμος ή πλατεία με το όνομα του διαδόχου Κωνσταντίνου Ελευθερωτού, και κάθε προσφοράς των Βασιλέων. Αρκείται η πόλη,  να τιμά ακόμη   και να ζει στη σκιά του Αλή πασά, και να προβάλει το σπαθί του που έσφαζε τους ραγιάδες. Και για την περίπτωση του Αγγελόπουλου, δεν μπορεί να μη σημειωθεί ότι ένας μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης ο Γιαννιώτης Αλέκος Σακελλάριος, ξεχάστηκε όχι μόνο στην ονοματοθεσία μιας οδού της πόλης, αλλά και η τόσο πληθωρική «προοδευτική» θεατρική κουλτούρα δεν τον τίμησε σαν Γιαννιώτη καλλιτέχνη με μια ημερίδα, μια επιλογή παρουσίασης του τόσο πλούσιου σκηνοθετικού και συγγραφικού του έργου. Στην τηλεόραση προβάλλονται, καθημερινά σχεδόν, κινηματογραφικές δημιουργίες του περασμένου αιώνα, με πολλές να είναι του Αλέκου Σακελλάριου και ούτε μία του Αγγελόπουλου.
- Πολλά τα ανοιξιάτικα χαμπέρια. Και έρχονται εκλογές. Και πάλι θα ξαναπροβληθούν παλιές ταινίες και  πρώτη θέση θα έχει ο Μαυρογιαλούρος,  να θυμίζει ότι τίποτε δεν άλλαξε από το παλιό.
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…   

ο μέτοικος