Ο ευτελισμός των Νόμπελ…

on .

Ένα μεγάλο site, το Newpost, έθεσε στους αναγνώστες του το εξής δημοσκοπικό ερώτημα: «Θέλετε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να λάβει το βραβείο Νόμπελ;» και η απάντηση ήταν αρνητική σε ποσοστό 64%. Ως Έλληνας θα ήθελα ο πρωθυπουργός μας να τιμηθεί με το Νόμπελ ειρήνης, αν βέβαια αυτό ανταποκρινόταν στην αξία του. Θα φιγούραρε το όνομά του δίπλα σε αυτά των μεγάλων νομπελιστών Σεφέρη και Ελύτη! Ίσως να του ήταν χρήσιμο και για το βιογραφικό του!
Ωστόσο, μια σύντομη αναφορά στα Νόμπελ ειρήνης θα μας βοηθούσε να πάρουμε σωστή θέση επί του θέματος. Τα Νόμπελ ειρήνης είναι από τα πιο αμφιλεγόμενα σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες βραβείων Νόμπελ. Για να κυριολεκτούμε, τα άλλα βραβεία δεν αμφισβητούνται γιατί απονέμονται βάσει της αξιολόγησης συγκεκριμένου και διακεκριμένου έργου των βραβευόμενων. Έργο καθολικού, παγκοσμίου και πανανθρώπινου ενδιαφέροντος.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα Νόμπελ ειρήνης. Αρκεί να ανατρέξει κανείς στην ιστορία τους για να διαπιστώσει, πως προτάθηκαν από άτομα, χωρίς να φτάσει η υποψηφιότητά τους στην επιτροπή, ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι, ο Στάλιν κλπ!!! Ή ότι απονεμήθηκαν αμφιλεγόμενα βραβεία στον μισέλληνα Χένρι Κίσιγκερ, στον Σιμόν Πέρες, στον Γιάσερ Αραφάτ κλπ. Ή ότι δεν βραβεύτηκαν διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες όπως ο Μαχάτμα Γκάντι!
Ας επιστρέψουμε στην υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ. Οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία υποτίθεται πως λύνει τα προβλήματα των δύο λαών. Αυτό είναι ένα θέμα που δεν θα το προσεγγίσω εδώ, αλλά είναι γνωστό σε όλους πώς διαμορφώθηκαν οι πλειοψηφίες στα Κοινοβούλια των δύο χωρών για να ψηφιστεί η συμφωνία! Με αποφυλακίσεις βουλευτών στη γείτονα χώρα και με μεταγραφές βουλευτών στη δική μας! Συνωμότησε το σύμπαν! Το παραπέμπουμε στο δικαστήριο της Ιστορίας. Η συμφωνία αυτή δεν έχει λαϊκό έρεισμα σε καμιά από τις δύο χώρες. Αντίθετα μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των δύο λαών, αλλά και δημιουργεί χάσμα μέσα στους ίδιους τους λαούς! Αυτή είναι η πραγματικότητα παρά τα πανηγύρια και τους πανηγυρισμούς των πρωτεργατών της.
Αφού είναι μια συμφωνία που δεν την θέλουν οι πλειοψηφίες των δύο χωρών, τότε ποιους εξυπηρετεί αυτή και ποιοι επιδιώκουν τη βράβευση των δύο πρωθυπουργών; Ασφαλώς το « ίδιο συνδικάτο της ΕΕ (ΕΟΚ) και του ΝΑΤΟ» και «οι φονιάδες των λαών»! Πιθανόν κάτι αντιπροσφέρουν στους πρωθυπουργούς η ΕΕ και το ΝΑΤΟ οι οποίοι παρουσιάζουν τη συμφωνία σαν μέγα κοσμοϊστορικό γεγονός! Ο κινέζος, για παράδειγμα, με βάση τη συμφωνία ανακουφίστηκε αφού ανακάλυψε ότι υπάρχουν στον παγκόσμιο χάρτη αυτές οι δυο χώρες που επιτέλους έλυσαν τα προβλήματά τους χάρη στους χαρισματικούς τους πρωθυπουργούς! Θα ζήλευε έναν τέτοιο πρωθυπουργό για τη χώρα του!
Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, προτάθηκε για το Νόμπελ επειδή εδραιώνει την ειρήνη με τη γειτονική χώρα, ασχέτως αν μέσα στη χώρα του καλλιεργεί διχαστικό κλίμα! Ξέχασε κανείς τα λόγια του «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν»; Ποιους; Τους Έλληνες που διαφωνούν μαζί του!
Και ένα τελευταίο. Ο ευτελισμός των Νόμπελ. Πρότεινε ο Πρωθυπουργός μας βραβείο Νόμπελ «άστοχων προβλέψεων και καταστροφολογίας» για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης! Αν η αντιπολίτευση αρχίσει να τον προτείνει για τα Νόμπελ του μεγαλύτερου ψεύτη, του μεγαλύτερου κωλοτούμπα κλπ, θα γίνουμε η χώρα με τα περισσότερα Νόμπελ! Αλλά αντί για Νόμπελ, «ειρήνη ημίν»!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΕΣ