Η υπερφορολόγηση των ακινήτων «ταφόπλακα» για την οικονομία…

on .

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΑΡΚΟΥ, υποψ. Ευρωβουλευτή της Ν.Δ.

 Ο υπουργός των Οικονομικών κ. Τσακαλώτος έκανε πρόσφατα ένα tweet εξηγώντας ότι επί των ημερών του τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης έχουν αυξηθεί έστω και λίγο! Πραγματικά, τί να σχολιάσει κανείς; Η επαφή με την πραγματικότητα έχει χαθεί. Η κυβέρνηση αυτή έχει στοχοποιήσει φορολογικά τη μεσαία τάξη σε σημείο ισοπέδωσης. Με τις θηριώδεις εισφορές γιατον ΕΦΚΑ έχουν στην ουσία προσθέσει νέα φορολογία στα εισοδήματα που προκύπτουν από επαγγέλματα, που ήδη προσφέρουν φορολογικά στο κράτος. 

Όσο για τους φόρους επί των ακινήτων στην Ελλάδα, αποτελούν πραγματικά παγκόσμιο ρεκόρ. Οι φόροι κατοχής ακινήτων όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ, ο Συμπληρωματικός Φόρος κ.α., ο φόρος μεταβίβασης, που υπολογίζονται επί της αντικειμενικής που συνήθως είναι πολύ μεγαλύτερη ή και πολλαπλάσια της κανονικής, όσο και ο ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα, αποτελούν μνημείο αντιαναπτυξιακών κινήτρων σε ένα κράτος που χρειάζεται την ανάπτυξη όσο κανένα άλλο στην Ευρώπη.
Ο φόρος περιουσίας καταλήγει να είναι ένας φόρος-αντικίνητρο όχι μόνο για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων αλλά και μιας σειράς τομέων της ελληνικής οικονομίας με τους οποίους συνδέεται. Το ελληνικό κράτος αποφάσισε μόνο του να σταματήσει την οικοδομή, έναν ολόκληρο κλάδο με καμιά σαρανταριά επαγγέλματα και χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ειδικά στην περιφέρεια.
Η ελληνική οικονομία δεν αποδίδει γιατί τα κίνητρα είναι λάθος και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται μόνο πως θα ‘αφαιμάξει’ τους πολίτες για να συντηρήσει τον κομματικό της μηχανισμό.
Για να μπορέσει η χώρα να βγει από το τέλμα και το μαρασμό, είναι επιτακτικό να ξαναβάλουμε μπρος την οικοδομή και την αγορά ακινήτων. Γι’ αυτό, η άμεση αναστολή του ΦΠΑ στα νεόδμητα και η σταδιακή ελάφρυνση των φόρων κατοχής ακινήτων είναι στο επίκεντρο των προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα.
Η ισχυρή νίκη στις ευρωεκλογές θα δώσει το πρώτο μήνυμα ότι η Ελλάδα προχωράει μπροστά.