Ο επιχειρηματίας Μητροπολίτης!..

on .

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ

 ΕΙΝΑΙ προικισμένος άνθρωπος και πολύ ευφυής ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος. Σεβόμαστε το Σχήμα και την Αρχιεροσύνη του, αλλά θα πούμε ότι προς το παρόν περιορίζει τη δράση του στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και με επιλεγμένες κινήσεις στην άσκηση επιρροής στο πολιτικό γίγνεσθαι των Ιωαννίνων. Χωρίς να κρατά καν τα προσχήματα. Δε θέλησε, είπε, να δεχτεί έναν υποψήφιο για την Περιφέρεια, αλλά συνοδεύει άλλον, που θέλει να είναι υποψήφιος βουλευτής, σε κάθε του εξόρμηση και εναγκαλίσθηκε τον απερχόμενοριφερειάρχη, επιτυγχάνοντας γενναία χρηματοδότηση της εταιρίας «Αναπτυξιακή Μητρόπολης Ιωαννίνων, Μονοπρόσωπη ΑΕ», με το ποσό των 189.000 ευρώ!

ΑΥΤΗ, λέει, θα αξιοποιεί τα προϊόντα των υπερχιλίων γιδιών, που εγκατέστησε στα κτήματα της Ιεράς Μονής Βελλάς (υπό εξέταση η νομιμότητα αυτής της δραστηριότητας), σκοπεύοντας στην εμπορική εκμετάλλευση του γάλακτος, τυριού και βούτυρου! Επεκτείνει, όμως, τους επιχειρηματικούς του ορίζοντες.
ΕΔΩ και τέσσερις ημέρες αξιοποιεί τον τομέα της ανακύκλωσης, σε συνεργασία με την εταιρία «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», με στόχο την ενίσχυση των δράσεων στη Βελλά αφ’ ενός και την επίτευξη... ρεκόρ Γκίνες, αφ’ ετέρου! Αυτό το επιδιώκει μετά μανίας, τόσο που στην Ακολουθία της Ανάστασης στις εκκλησίες διαβάστηκε μήνυμα του Μητροπολίτη, ακριβώς με αυτό το θέμα!
ΔΕΝ είμαστε σε θέση να σας πούμε τι το χρειάζεται το ρεκόρ Γκίνες η Μητρόπολη και τη σχετική καταχώριση στο ομώνυμο βιβλίο. Αλλά δεν μπορεί, κάτι θα έχει στο μυαλό του ο κ. Μάξιμος, που δεν κάνει τίποτε στην τύχη. Το ελάχιστο που μπορούμε να υποθέσουμε είναι ότι θα το εκμεταλλευτεί εμπορικά και άποψή μας είναι ότι αδικήθηκε που έγινε ιερωμένος! Θα μπορούσε να ήταν ένας δαιμόνιος επιχειρηματίας, αλλά τον κέρδισε η Εκκλησία, χωρίς μέχρι στιγμής να επιτύχει την ευρεία αποδοχή που σίγουρα προσδοκούσε όταν ενθρονίζονταν. Βεβαίως και η ευθύνη είναι δική του, αφού δεν κατάφερε ή δε θέλησε να προσεγγίσει όλο το «ποίμνιον», στο οποίο επιτίθεται με βαρείς χαρακτηρισμούς, όπως στην Αγ. Μαρίνα που είπε στους πιστούς... «είστε γαϊδούρια»!
ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μάξιμος και στελέχη της Μητρόπολης που προκαλούν την Κοινή Γνώμη. Μεγάλο δε μέρος της, εκλαμβάνει ως πρόκληση και τις εμπορικές δραστηριότητές του, οι οποίες εδώ που τα λέμε δε συνάδουν με την Αρχιερατική του υπόσταση. Είναι αυτό που λέει κι ο λαός... «ή παπάς -παπάς ή ζευγάς- ζευγάς»! Και στα δυό επιτυχημένος δε γίνεται και χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του προκατόχου του, μακαριστού Θεόκλητου Σετάκη. Κι εκείνος είχε φτιάξει εταιρία με έναν γεωπόνο γιά την εμπορική εκμετάλλευση της περιουσίας της Βελλάς και λίγο έλειψε να πάνε φυλακή (από τις δικές μας αποκαλύψεις), ενώ κακή τύχη είχαν και τα επιχειρηματικά του σχέδια με τα Αγαθοεργά Καταστήματα, που βούλιαξαν!
ΒΕΒΑΙΩΣ θα συμφωνήσουμε με αυτούς που λένε, ότι ο κ. Μάξιμος είναι πολύ μορφωμένος! Μάλλον πρόκειται για ιδιαιτέρων ικανοτήτων άνθρωπο. Στη νεότητά του θα ήταν αυτό που λέμε ...παιδί – θαύμα! Αλλιώς δεν εξηγείται που σε ένα βιογραφικό του αναφέρεται ότι γεννήθηκε το 1968 και ολοκλήρωσε τις θεολογικές του σπουδές το 1988, μόλις 20 ετών! Σε άλλο πάλι ότι με το που τελείωσε το Λύκειο, πήγε στη Γερμανία, όπου σπούδασε Θεολογία και έκανε το μεταπτυχιακό του, πάλι σε χρόνο ρεκόρ! Έχει, όμως, η Γερμανία Θεολογικές Σχολές της Ορθοδοξίας; Όχι πως οι γνώσεις έχουν σύνορα, αλλά μιά απορία εύλογο είναι να την έχουμε, αν εν τέλει έχει πτυχίο και ποιάς σχολής!
Κάποιες διευκρινίσεις για όλα τα παραπάνω θα έλυναν παρεξηγήσεις και θα διευκόλυναν το έργο του Μητροπολίτη, για να το στηρίξουμε όλοι, αν βεβαίως μας πείσει…