Έξεστι Σφακιώταις ασχημονείν…

on .

Αρχίζω με μια σύντομη ιστορία που αναφέρει ο Κλαύδιος Αιλιανός. Κάποιοι από τους Κλαζομένιους, όταν έφτασαν στην Σπάρτη, με ύβρη και αλαζονεία αντιμετώπισαν τους θρόνους των εφόρων, όπου αυτοί συνήθιζαν να κάθονται και να αποφασίζουν και για τα θέματα της πολιτείας να διατάσσουν, αλλά και τους ίδιους τους θρόνους καταμαύρισαν. Όταν το έμαθαν οι έφοροι, δεν αγανάκτησαν, αλλά αφού κάλεσαν τον δημόσιο κήρυκα, τον πρόσταξαν να διακηρύξει δημοσίως αυτό το θαυμαστό «Ἔξεστι Κλαζομενίοις ἀσχημονεῖν» (= συνηθίζεται στους Κλαζομένιους να διαπράττουν απρέπειες).
Θα αναρωτηθείτε ενδεχομένως ποια σχέση έχουν οι αρχαίοι Κλαζομένιοι με τους σημερινούς Σφακιώτες. Αν, λοιπόν, αναλύσετε τη δήλωση στήριξης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον υπουργό του Παύλο Πολάκη μετά από τις απρεπείς δηλώσεις του για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, θα αντιληφθείτε ποια είναι η σχέση τους. Είπε, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας ότι ο κ. Πολάκης ως Σφακιανός είναι αψύς, οπότε δικαιολογείται το ατόπημά του! Άρα συνηθίζεται οι αψείς Σφακιανοί να ασχημονούν! Πολύ τιμητικό για τους Σφακιανούς!
Ακόμη, ο κ. Πολάκης, Υπουργός Υγείας, επιτρέπεται ως θεριακλής Σφακιανός να καπνίζει σε χώρους που απαγορεύεται από τον αντικαπνιστικό νόμο! Κλπ για τον κ. υπουργό!
Αν αναλύσουμε το «επιχείρημα» του πρωθυπουργού για τον αψύ Πολάκη, θα διαπιστώσουμε ότι δεν αντέχει σε καμιά λογική. Δηλαδή, αν ο κ. Τσίπρας ήθελε να τον υπερασπιστεί σε ένα δικαστήριο για το ατόπημά του με το επιχείρημα ότι είναι αψύς, ο Πολάκης θα το είχε βάλει στα πόδια σαν «το φουριάρικο κατσίκι» και τα παντελόνια του θα είχαν κουρελιαστεί στα κατσάβραχα του Ψηλορείτη!
Το πρόβλημα που ανέκυψε δεν έμεινε στην ουσία του, δηλαδή στο τι είπαν ο Κυμπουρόπουλος και ο Πολάκης, αλλά επεκτάθηκε στο γιατί ο πρωθυπουργός και εκόντες άκοντες όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν ενθέρμως τον Υπουργό. Η απάντηση νομίζω πως είναι απλή. Κατά τον Καζαντζάκη χωριό που δεν έχει τρελό χάνεται! Ομοίως και κυβέρνηση που δεν έχει τρελό χάνεται!
Γιατί είναι χρήσιμος ο τρελός; Για να λέει και να πράττει αυτά που βολεύουν την κυβέρνηση, αλλά δυσκολεύεται η ίδια να πει και να πράξει! Για παράδειγμα, θα μπορούσε να πει ο πρωθυπουργός ότι «πρέπει να κλείσουμε κάποιους στη φυλακή για να ξανακερδίσουμε στις εκλογές»; Θα μπορούσε να πει «όλοι σας και μόνος μου, σας έχω»; Θα έλεγε σε δημοσιογράφους «να τους χώσει τρία μέτρα κάτω από τη γη»; Ασφαλώς όχι. Γι’ αυτές τις δουλειές χρειάζεται ένας τρελός, στον οποίο επιτρέπεται να ασχημονεί!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΕΣ