Το τρις εξαμαρτείν ουκ έστιν λαού σοφού!..

on .

Έχει καθιερωθεί να λέγεται ότι τάχα σε κάθε εκλογική διαδικασία ο λαός δεν κάνει ποτέ λάθος. Τούτο σημαίνει θεωρητικά ότι η πλειοψηφία των πολιτών μπροστά από την κάλπη διαθέτει πάντα κρίση ορθή και αποφασίζει σωστά. Προσωπικά δυσκολεύομαι ν’ αποδεχτώ αυτό το στοιχείο της λαïκής επιλογής, επειδή ουκ ολίγες φορές ο λαός μας οδηγήθηκε σε λανθασμένες αποφάσεις και σε πολύ κρίσιμες περιστάσεις.
Υπενθυμίζω πώς έκρινε ο ελληνικός λαός κατά πλειοψηφία σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Το έτος 16/4/1896 έγιναν εκλογές με υποψήφιο τον τότε Πρωθυπουργό, επιτυχημένο και με μεγάλο κύρος σε Ελλάδα και στο εξωτερικό, Χαρ. Τρικούπη. Ήταν υποψήφιος στην πατρίδα του το Μεσολόγγι, όπως τότε προέβλεπε η νομοθεσία. Ο ίδιος ήταν βέβαιος για την άνετη εκλογή του, κάτι που όλοι οι Έλληνες θεωρούσαν σίγουρο. Και όμως, οι συντοπίτες του τον ταπείνωσαν και εξέλεξαν βουλευτή τους έναν ψαρά. Και τότε έκανε ο Τρικούπης την ιστορική δήλωση: «ανθ’ ημών Γουλιμής». Αυτοεξορίστηκε αμέσως στη Γαλλία, όπου πέθανε από ψυχολογικά προβλήματα.
Και το δεύτερο παράδειγμα: Ο Ελ. Βενιζέλος, όντας για χρόνια Πρωθυπουργός, όταν πέτυχε τη «Συνθήκη των Σεβρών» και κατέλαβε τη Σμύρνη για εφαρμογή της Συνθήκης, κήρυξε εκλογές ώστε να έχει τον αναγκαίο χρόνο να ολοκληρώσει τα εθνικά του σχέδια. Ήταν και αυτός υπερβέβαιος ότι ο λαός θα εκτιμούσε τις μεγάλες εθνικές επιτυχίες και θα του έδινε την ψήφο να συνεχίσει το έργο του. Και όμως ο λαός ψήφισε τους αντιπαλους του, οι οποίοι θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην Μικρασιατική Καταστροφή.
Άρα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να αναλύουμε με διαφορετικά κριτήρια τις διαθέσεις του λαού και να καταλήγουμε σε ανάλογες προσδοκίες. Γι’ αυτό και στις Ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου με βάση τις λογικές προσεγγίσεις των δεδομένων και όχι με εθιμοτυπικά κριτήρια θα πρέπει να θεωρούμε βέβαια τη συντριβή του κυβερνητικού κόμματος. Ο λαός πλήρωσε ακριβά τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τις πατριωτικές κορώνες του Καμμένου.
Σε πολλούς νουνεχείς η ψήφιση του Τσίπρα για δύο φορές, και μάλιστα ύστερα από το διαβόητο δημοψήφισμα, προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό και σοβαρή δυσκολία κατανόησης της πολιτικής επιλογής της πλειοψηφίας. Η λογική έλεγε ότι είναι ανερμήνευτη η θετική ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού τόσο προκλητικά είχε εξαπατήσει τον κόσμο και είχε μεταλλαχτεί στην πολιτική του. Ποιός δε θυμάται το σχίσιμο των Μνημονίων, την τιμωρία των αντιπάλων, το κούρεμα των δανείων, το διώξιμο της Τρόικα, τις γερμανικές αποζημιώσεις και τόσα άλλα συνθήματα.
Και όμως ο λαός για δύο φορές έδωσε ψήφο θετική και ξέχασε τα πάντα. Χρειάστηκε πράγματι χρόνος για να φανεί η μεταστροφή του κόσμου από τα παραμύθια στην πραγματικότητα. Χρειάστηκε να την πληρώσει ακριβά αυτή την ψήφο ώσπου να αντιληφθεί ότι έγινε θύμα μια πολιτικής ομάδας ανίκανης, αλαζονικής και επικίνδυνης.
Και σήμερα κάθε πατριώτης, ανεξάρτητα από την κομματική του επιλογή, βλέπει καθαρά ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, του Καμμένου και των υπόλοιπων γυρολόγων έχουν βλάψει επικίνδυνα και ανεπανόρθωτα την Ελλάδα. Η οικονομία από το κακό στο χειρότερο, αφού η χώρα δανείζεται με επιτόκια 4%, τα μεροκάματα παραμένουν φτηνά οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό και οι τράπεζες έχουν γίνει ο μεγάλος βραχνάς και του κράτους και των πολιτών.
Και σαν να μην έφτανε η γενική παρακμή σε όλους τους τομείς, ακολούθησε και η κυβερνητική πολιτική της εκχώρησης εθνικών δικαιωμάτων μας στους γειτόνους. Και σήμερα νιώθουμε οι γείτονές μας να μας ταπεινώνουν και να απαιτούν συνεχείς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.
Επομένως όλα τα δεδομένα της κυβερνητικής πολιτικής δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι οι πολίτες στις Ευρωεκλογές θα καταδικάσουν την κυβέρνηση και θα δείξουν ότι δεν ανέχονται άλλο τον λαϊκισμό τη δημαγωγία και την ανικανότητα των κυβερνητικών. Γιατί, αν για τρίτη φορά η πλειοψηφία δώσει θετική ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα προκαλέσουμε την Νέμεσις και την Άτη και της λογικής και της ηθικής, αλλά δε γίνεται ένας λαός με τόση ιστορία και με τόσες δοκιμασίες να επιτρέψει με την ψήφο του την συνέχιση της παρακμής και της διάλυσης των πάντων.
Τώρα ο λαός θα οδηγήσει σε ήττα στρατηγική την κυβέρνηση και τους γυρολόγους πολιτικούς και έτσι θα δημιουργήσει συνθήκες για γρήγορη μεταβολή των πολιτικών συσχετισμών, ώστε να επανέλθει στους πολίτες η ελπίδα για καλύτερες μέρες.
ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ