Dont’t cry for me Argentina

on .

- Στις περιπλανήσεις του ο μέτοικος, για τα καθημερινά χρειώδη της διατροφής στο σούπερ Μάρκετ, έφθασε και στο κανίσκι με τα σκόρδα!
- Κι εκεί  δοκίμασε την ίδια εθνική ταπείνωση όπως πριν λίγες μέρες, που είδε  τα εισαγόμενα κρεμμύδια από Αυστρία και Ινδία ή τις πατάτες Αιγύπτου και Γερμανίας!
- Τότε,  μπροστά στα σκόρδα Αργεντινής, χωρίς καμιά ιδιαίτερη προσπάθεια  τούρθε στα χείλη το τραγούδι
don’t cry for me Argentina!
- Όχι βέβαια, για να μη κλάψει η Αργεντινή και οι Αργεντίνοι γιατί εξάγουν στην Ελλάδα, η οποία  βγήκε από το μνημόνιο πριν ένα χρόνο, και ζούμε το όνειρο μιας πληθωρικής γεωργικής ανάπτυξης,  μέχρι και καναβο-μπαξέδες σε κάθε παρτέρι και γλάστρα!
- Αλλά, αυτή η περιπλάνηση στην μακρινή Αργεντινή, με την ακαθόριστη πολιτική και οικονομική κατάσταση, που μπορεί να μας στέλνει σκόρδα, και παγοκολώνες με χυμούς, και μέλι, και ποιος ξέρει και τι άλλο, αυτή η περιπλάνηση οδήγησε σε μία εκστροφή των διαλογισμών.
- Ο μέτοικος έκανε μια αναδρομική επισκόπηση κάποιων ιστορικών περιόδων της Αργεντινής, που φθάνει στη μνήμη της Εβίτα Περόν, με όσα η παρουσία της εκεί  άφησε στην παράδοση εκείνη,  που δημιούργησε με τους  παραπάνω  στίχους μια διεθνή επιτυχία  με τη Μαντόνα, για να δώσει κουράγιο στους Αργεντινούς.
- Στην ιστορία της Αργεντινής του 1982, η οποία πέραν από τις πολιτικές και οικονομικές περιπέτειες, είχε το εθνικό σθένος να διεκδικήσει τα νησιά Φόκλαντ από τους Άγγλους  άποικους και να επιχειρήσει εναντίον της Βρετανικής υπερδύναμης. Μια επιχείρηση με πολλά θύματα, συνολικά πάνω από 2.500, και στους Αργεντινούς και στους Βρετανούς που έφθασαν εκεί 8.000  μίλια μακριά από τη Βρετανία, και εκείνοι για να υπερασπιστούν μια αποικία εκατοντάδων ετών, αλλά με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
- Αυτή  η αναδρομή στην Αργεντινή ιστορία να υπερασπιστεί μια εδαφική νησιωτική έκταση πολλά μίλια μακριά και από την Αργεντινή, έρχεται επίκαιρα αυτή την εποχή στα δικά μας  νησιά του Αιγαίου και στην «θερμή περιοχή» της Ανατολικής Μεσογείου, και όσα κάθε μέρα όλο και μας αμφισβητούνται από τη γείτονα χώρα.

- Τα νησιά του Αιγαίου, η Κύπρος και τα επώνυμα από τους αρχαίους χρόνους γαλάζια πελάγη μας, ιστορικά  μας θυμίζουν  γεγονότα  σαν εκείνα των νησιών Φόκλαντ στο νότιο Ατλαντικό.
- Οι κουβέντες που καθημερινά ακούγονται στις άκριτες τηλεοπτικές πολιτικές σκιαμαχίες  για «θερμό επεισόδιο», πέραν από την δική μας αναδρομή      στα Ίμια, μας τρομάζει  περισσότερο σαν μια άλλη εκδοχή του πολέμου στα νησιά φόκλαν, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό και για την παραγωγή…… «σκόρδων»!
- Τα υπόλοιπα που μπορεί να σκεφθεί κανείς ούτε στο ξύπνιο του δεν θέλει να τα φανταστεί.
- Και όσα δεν μπορεί να πει φωναχτά, αλλά μπορεί ενδόμυχα να φανταστεί σαν σενάρια όμοια με τη νησιωτική εκείνη τραγωδία των Φόκλαντ.
-  Κι εκεί, έρχεται και πάλι το τραγούδι της Μαντόνας για την Εβίτα Περόν   αλλά σε δική μας  εκτέλεση
Don’t cry for me Argentina
- Ποιος θα κλάψει για μας, αν στα νησιά μας γίνει ένα άλλο γεγονός  σαν των νησιών Φόκλαντ;
- Πάνω από δυό χιλιάδες ήταν οι ανθρώπινες απώλειες των εμπολέμων στα Φόκλαντ το 1982, χώρια οι απώλειες σε εξοπλισμούς πλοία, αεροπλάνα και εγκαταστάσεις, και οι άλλες ζημιές στην οικονομία.
- Εκείνοι που μιλούν άκριτα για τέλος της ιστορίας,  ας ξαναδιαβάσουν τη δική μας ιστορία. Και εκείνοι που μιλούν για ισοπέδωση βραχονησίδων, δεν διαλογίζονται ότι  πεντακόσιοι Βρετανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις στα Φόκλαντ, αλλά αγωνίστηκαν για την πατρίδα και τα συμφέροντά τους, και δεν σήκωσαν  σημαίες κατά του πολέμου και κατά της στράτευσης.
- Σε λιγότερο από δύο χρόνια συμπληρώνονται δύο αιώνες που δημιουργήθηκε το νέο Ελληνικό κράτος, και λέγεται ότι θα το γιορτάσουμε! Αλλά πρέπει να σκεφτούμε ότι με τους αγώνες του Έθνους και τις θυσίες του λαού η χώρα μας μεγάλωσε και σκέπασε κάτω από τη γαλανόλευκη σημαία μας ένα μεγάλο κομμάτι του Γένους των Ελλήνων.
- Η επέτειος αυτή των διακοσίων χρόνων της παλιγγενεσίας, φαίνεται ότι ενοχλεί κάποιους άλλους που σκέφτονται και συχνά διακηρύσσουν μια επανεξέταση και επαναχάραξη των συνόρων μας.
- Η περίοδος που έρχεται, εμφανίζεται κρίσιμη και οι μέρες πονηρές,  και μπορεί να μας λείψουν  οι φιλέλληνες  και οι εθελοντές  απόδημοι και ξένοι, και είναι αμφίβολο αν θέλουν να γιορτάσουν την επέτειο της εθνεγερσίας, με τόσα αντιευρωπαϊκά και διεθνιστικά συνθήματα που κρέμονται παντού, και τις μολότωφ που σχεδόν κάθε μέρα καπνίζουν. Αυτό που ακούστηκε ότι μόνοι μας θα αντιμετωπίσουμε κάθε κίνδυνο υπονομεύουν και απομειώνουν κάθε επιθυμητή βοήθεια.
- Όταν κακολογούμε ιδεολογικά και μαζικά την Ευρώπη, ξεχνούμε το χρέος που οφείλουμε σε όλους εκείνους τους φιλέλληνες που στήριξαν στην εθνεγερσία μας και μας στήριξαν να γίνουμε μια νέα κρατική οντότητα.
- Η ανάμνηση του επεισοδίου στα Φόκλαντ μεταξύ Βρετανίας και Αργεντινής  ας μας ξυπνήσει  από μία νιρβάνα αυταρέσκειας και ψευδαισθήσεων.
- Ένα μήνυμα έφθασε έτσι με τα ταπεινά σκόρδα από τα  Φόκλαντ. Μας θυμίζει τα δικά μας νησιά του Αρχιπελάγους, το φάντασμα των φόκλαντ  υπερίπταται καθημερινά πάνω από τα νησιά μας και τις γαλάζιες θάλασσές μας.
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…

ο μέτοικος