Γιατί πρέπει να επανεκλεγεί ο Αλέξανδρος Καχριμάνης…

on .

Την Κυριακή 26 Μαΐου θα κληθούμε να ψηφίσουμε για το νέο Περιφερειάρχη της Ηπείρου. Μεταξύ των υποψηφίων είναι και ο σημερινός Περιφερειάρχης κ. Αλέκος Καχριμάνης.
Γνωρίζοντας πολύ καλά τον άνδρα, θα ήθελα να καταθέσω με απόλυτη συνείδηση ευθύνης την προσωπική μου μαρτυρία γι’ αυτόν.
1. Ο Αλέκος Καχριμάνης είναι ένας άριστος γνώστης των θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, την οποία υπηρέτησε από όλες τις βαθμίδες, Δημοτικός Σύμβουλος, Δήμαρχος, Νομάρχης και Περιφερειάρχης. Ως εκ τούτου διαθέτει σπάνια διοικητική εμπειρία, που είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του ως Περιφερειάρχου.
Από όπου και αν πέρασε διακρίθηκε για την εργατικότητα, τη δημιουργική φαντασία, την απλότητα, την καλοσύνη και την ειλικρίνεια στις σχέσεις του με τους πολίτες. Κυριολεκτικά όργωσε όλους τους Νομούς της Ηπείρου, εποπτεύοντας προσωπικά και την παραμικρή λεπτομέρεια των εκτελουμένων έργων, αφού ως τεχνοκράτης είχε άμεση γνώση αυτών.
2. Ασχολείται σοβαρά με τα εθνικά μας θέματα. Ο Αλέκος Καχριμάνης υπήρξε ο Νομάρχης με τη γρηγορούσα εθνική συνείδηση και το υψηλό αίσθημα πολιτικής ευθύνης. Έτρεξε σε όλες τις βαλκανικές χώρες, ερχόμενος σε επαφή με τις μεγάλες μάζες των εκεί βλαχοφώνων, στους οποίους με ιστορικά επιχειρήματα υπενθύμισε την ελληνική τους καταγωγή και τους στήριξε ηθικά και οικονομικά.
Θυμάμαι τη μεστή εθνικής ευθύνης παρέμβασή του στην Όπερα των Τιράνων, όπου αντιμετώπισε δυναμικά τον πρέσβη της Ρουμανίας George Micu. Τους αγώνες του για τους 150.000 βλαχοφώνους του κρατικού μορφώματος των Σκοπίων. Τη δυναμική παρουσία του στο Freiburg της Γερμανίας, όπου αντιμετώπισε τους εκεί εδράζοντες προπαγανδιστές, που θέλουν τους Ελληνοβλάχους είτε Ρουμάνους είτε μια άλλη φυλετική παρουσία στα Βαλκάνια.
3. Σέβεται την ελληνορθόδοξη κληρονομιά και τα γνήσια παραδοσιακά στοιχεία του τόπου μας. Πρόσφατα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για το πρόσωπό του. Τα ίδια αισθήματα τιμής τρέφουν για το πρόσωπό του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος. Ο Αλέκος Καχριμάνης από οικογενειακή παράδοση έχει μια γνήσια θρησκευτικότητα, που την εκδηλώνει όπου και όταν χρειασθεί. Εκκλησιάζεται τακτικά, βοηθάει την ανέγερση και τον εξωραϊσμό Ναών και Μονών, σέβεται τους εκπροσώπους της Εκκλησίας, τιμάει την Ελληνορθόδοξη κληρονομιά. Ως Νομάρχης Ιωαννίνων και στη συνέχεια Περιφερειάρχης, εξέδωσε περισπούδαστα περιοδικά, όπως τα «Ηπειρωτικά Γράμματα», «Φηγός» κ.α. Χρηματοδότησε πολλές μελέτες ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου, που διαφωτίζουν πλείστες όσες πτυχές της Ιστορίας και του πολιτισμού της Ηπείρου. Παράλληλα ενίσχυσε πολιτιστικούς συλλόγους, Δήμους και Κοινότητες για να προβάλλουν τα γνήσια πολιτιστικά τους στοιχεία.

* * *
Ο Αλέκος Καχριμάνης ένας ένας αυτοδημιούργητος πολιτικός με μεράκι και πάθος πατριδολατρικό. Ο άνθρωπος με τα πλατειά ενδιαφέροντα και τη συνείδηση του χρέους προς τον τόπο και τους ανθρώπους του. Ξέρει να δένει το χθες με το σήμερα, την παράδοση με την ανανέωση, την Ήπειρο του ενδόξου παρελθόντος της με την Ήπειρο της ευρωπαϊκής προοπτικής.
Έχει όλες τις προϋποθέσεις να συνεχίσει να είναι ένας πετυχημένος Περιφερειάρχης, που θα βγάλει την Ήπειρο από την απομόνωση και θα την οδηγήσει στο δρόμο της δημιουργικής προόδου και της πολύπλευρης ανάπτυξης.