Πρόσφορο έδαφος…

on .

Στην πορεία της ζωής του ο Έλληνας κάθε φορά ολοένα και περισσότερο γίνεται… φτωχότερος αλλά και σοφότερος!
Στο μεγαλύτερο κομμάτι της μεταπολιτευτικής περιόδου, άγγιξε την ευημερία (μερικοί λένε ψεύτικη, ας είναι κι έτσι…). Απλά και ο ίδιος δεν έκανε σωστή διαχείριση των πραγμάτων!
Δουλειά έβρισκε εύκολα την περίοδο εκείνη. Ήταν σχεδόν εξασφαλισμένο το μεροκάματο, καθημερινά. Το Σαββατόβραδο, οι τσέπες του ήταν «φουσκωμένες» και οι υποχρεώσεις του όλες πληρωμένες! (Ενώ τώρα…).
Η οικογενειακή του ζωή με λιγότερο άγχος, λιγότερη γκρίνια, καθώς αυτή είναι, κυρίως, καρπός της φτώχειας!
Η ψυχική υγεία του Έλληνα, δεν ήταν διαταραγμένη, τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή έκανε την εμφάνισή της στα χρόνια της κρίσης!
Παλιά είχε την άνεση να πίνει και κανένα ουισκάκι, για να… χαλαρώσει! Τώρα, κάνει παρέα… με την κατάθλιψη! Η κρίση έφερε στο προσκήνιο προβλήματα άγνωστα ως τώρα στον Έλληνα!
Τώρα πλέον μπήκε σε νέο τρόπο ζωής «επιβαλλόμενο έξωθεν»! Και ο Έλληνας ζει με το φόβο της ανεργίας, με ψαλιδισμένους μισθούς, με υπερβολικά υψηλούς φόρους, με γενικευμένη αβεβαιότητα, σε περιβάλλον «μολυσμένο» και με… οξυγόνο περιορισμένο!
Η συμπεριφορά του νεοέλληνα, άλλαξε! Έγινε άλλος άνθρωπος… Το λεξιλόγιό του… αναβαθμίστηκε! Βρήκε τα τελευταία χρόνια «πρόσφορο έδαφος», για βρισιές και αναθέματα, κυρίως σε πολιτικούς που αυτοί τον οδήγησαν στη νέα κοινωνική και οικονομική κατάσταση! (Το τι ύβρεις και… κατάρες ακούγονται σε καφενεία και λαϊκές αγορές, δεν περιγράφονται!).
Παλιές λέξεις και φράσεις τώρα έχουν για τον νεοέλληνα, άλλη σημειολογία!
Παλιότερα, αναφέροντας τη λέξη καύση, το μυαλό σου πήγαινε στην καύση των νεκρών, που ακόμη δεν έγινε στη χώρα!
Τώρα, ακούγοντας τη λέξη καύση, πάει το μυαλό του, στην καύση… των μνημονίων, που και αυτή δεν έγινε! Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα που… μπερδεύουν τον κόσμο!
Παλιά άκουγες τη φράση «υποψήφιος κόμματος» και έδειχνες ένα σεβασμό! Τώρα, αφήνω σε σένα… το χαρακτηρισμό!
Παλιά, μιλώντας για το χρέος, εννοούσαμε την υποχρέωση όλων προς την Πατρίδα! Τώρα εννοούμε το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, που καταπλάκωσε τη χώρα!
Άλλαξαν όλα τα τελευταία χρόνια, οι λέξεις έχασαν το πραγματικό τους νόημα!
Και σήμερα μιλάνε όλοι για αλλαγή και εννοούν… τη μάσα! Ψέματα;

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.