Όλα για τη φέτα και τους παραγωγούς της!

on .

• Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή φέτας δοκιμάζεται από έναν συνδυασμό παραγόντων. Έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος, δεν υπάρχει καθεστώς πλήρους προστασίας που ισχύει για άλλα τυροκομικά προϊόντα από ευρωπαϊκές χώρες, ενώ οι τιμές του πρόβειου γάλακτος δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κτηνοτρόφων.
Παρ’ όλ’ αυτά, οι παραγωγοί φέτας έχουν δυναμισμό και εξωστρέφεια και ενισχύουν, σε δύσκολες συνθήκες, την παρουσία τους στη διεθνή αγορά, έστω κι αν πρέπει να διαθέσουν το προϊόν σε πολύ δύσκολες γι’ αυτούς τιμές.

Αναγκαίο το νέο ξεκίνημα
Ύστερα από τέσσερις μήνες προεκλογικών περιοδειών σε διάφορα μέρη της πατρίδας μας έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα σε εντελώς διαφορετικές βάσεις. Διαφορετικά, η οικονομική του αδυναμία θα συμβάλει στην κοινωνική κρίση στις αγροτικές περιοχές της χώρας, μεγαλώνοντας έτσι τα προβλήματα και στα αστικά κέντρα.
Ο πρωτογενής τομέας, σχεδόν στο σύνολό του, πάσχει από αυξημένο κόστος παραγωγής, τιμές που είναι δύσκολες ή και καταρρέουν, αδυναμία οργάνωσης μιας εξωστρεφούς στρατηγικής και μεγάλη αύξηση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών.

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις
Ο Μητσοτάκης, στις επαφές που είχε με κτηνοτρόφους και παραγωγούς φέτας, έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου πλαισίου.
Πρώτον, εκτιμά ότι η εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Καναδά (CETA) έχει αστερίσκους σε ό,τι αφορά τη φέτα με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται καθεστώς πλήρους προστασίας.
Θα αντιμετωπίσει το ζήτημα στηρίζοντας πολιτικά τη Διεπαγγελματική Ένωση για τη φέτα για να μπορέσει στη συνέχεια αυτή να διαπραγματευτεί με τους αρμόδιους των ευρωπαϊκών θεσμών, στα πλαίσια της εφαρμογής της CETA, την πλήρη προστασία της φέτας, όπως ακριβώς ισχύει για άλλα τυροκομικά προϊόντα ευρωπαϊκών χωρών.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται σε οργανωμένη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της Ε.Ε. που θα γίνει υπό εθνικό μανδύα για να έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.
Η Διεπαγγελματική Ένωση έχει έναν κλαδικό στόχο, που είναι ταυτόχρονα εθνικός, και με αυτό το σκεπτικό τον προσεγγίζει η ΝΔ. Συμπληρωματικοί στόχοι για την παράταξη είναι ο αυστηρός έλεγχος στις ελληνοποιήσεις ζώων και πρόβειου γάλακτος με στόχο να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή. Επιδίωξη της ΝΔ είναι η αύξηση της εξισωτικής αποζημίωσης γι’ αυτούς που πραγματικά τη δικαιούνται.
Ο κ. Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ θεωρούν επίσης αναγκαία τη μείωση του κόστους παραγωγής μέσα από διάφορες ρυθμίσεις, όπως είναι η μείωση του φόρου και στις σύνθετες ζωοτροφές, η κατάλληλη συμπίεση του ΦΠΑ αλλά και η μείωση της φορολογίας για τα κέρδη των επιχειρήσεων στο 20%, μέσα σε μία διετία, και του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 20% στο 9%.
Παράλληλα, η ΝΔ θεωρεί ότι πρέπει να μειωθεί δραστικά το κόστος των καυσίμων και της ενέργειας για την παραγωγή και να χρησιμοποιηθούν τα φωτοβολταϊκά σαν συμπληρωματική επένδυση και εισόδημα, με ευνοϊκούς όρους για τους παραγωγούς αλλά και για τους καταναλωτές ενέργειας. Γι’ αυτό θα δημιουργήσει, σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να διευκολυνθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στις σχετικές επενδύσεις.
Το πλαίσιο το οποίο έχει περιγράψει και στο οποίο έχει ήδη δεσμευτεί ο κ. Μητσοτάκης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το αναγκαίο νέο ξεκίνημα για τους παραγωγούς φέτας, οι οποίοι επιδεικνύουν τα τελευταία χρόνια αξιοσημείωτη αντοχή και δυναμισμό.
Με τον πρωτογενή τομέα να έχει τεράστιες δυνατότητες αλλά να βρίσκεται σε παραγωγικό τέλμα και τους παραγωγούς φέτας να αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, η δραστηριοποίηση της Διεπαγγελματικής Ένωσης, οι πρωτοβουλίες Μητσοτάκη, ΝΔ και η πολιτική στήριξη των παραγωγών φέτας και των εκπροσώπων τους δημιουργούν νέες δυνατότητες για έναν κλάδο μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής σημασίας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΤΣΟΣ