ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ: Ψηφίζουμε πρόσωπα και όχι κόμματα!

on .

Mπήκαμε στην τελική ευθεία για την εκλογή των προσώπων, που θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο, στην Περιφέρεια και στο Δήμο. Είναι δε γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες κορυφώθηκε το ενδιαφέρον όλων μας για τα αποτελέσματα. Οι υποψήφιοι περιφέρονται από χωριό σε χωριό και από πόλη σε πόλη προσπαθώντας να καταστήσουν γνωστή την υποψηφιότητά τους. Χωρίς να υποτιμώ την αξία, τις ικανότητες και την προσφορά των προηγούμενων γενεών, αισθάνομαι την ανάγκη, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, να σημειώσω την συμμετοχή νέων ανθρώπων, άφθαρτων, με νέες ιδέες στην αντιμετώπιση των μακροχρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρκεί οι νέοι μας να έχουν τη διάθεση της προσφοράς, γιατί όχι και της θυσίας για την βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων τους.
Θα ήθελα, με κάθε ειλικρίνεια, να εκθέσω τις απόψεις μου, ως απλός πολίτης, σχετικά με τα κριτήρια της επιλογής των προσώπων στις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές. Είμαι κάθετα αντίθετος με το χρίσμα που δίνουν τα κόμματα στους υποψηφίους. Στις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές οι πολίτες πρέπει ελεύθερα να επιλέγουν τους αξιότερους εκ των υποψηφίων, ανθρώπους με ήθος, με όραμα και εχέγγυα εργατικότητας. Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας, ότι στις τοπικές εκλογές της Κυριακής ψηφίζουμε περιφερειάρχες και δημάρχους, όχι κομματάρχες. Πώς είναι δυνατό τους τοπικούς άρχοντες να τους επιλέγει από την Αθήνα το κόμμα μαζί με τους τοπικούς, ασφαλώς, κομματάρχες και ερήμην του λαού; Και αν το κόμμα επιλέξει έναν που δεν συμπαθεί η τοπική κοινωνία ή έναν υποψήφιο που στερείται της λεγομένης έξωθεν καλής μαρτυρίας, είμαστε υποχρεωμένοι οι πολίτες, ως άλογα όντα, να τους τιμήσουμε με την ψήφο μας, επειδή ανήκουν, μόνο και μόνο, στο κόμμα που ανήκουμε και εμείς;
Δεν διδάχτηκαν τίποτε τα κόμματα, από τις επιλογές προσώπων που έκαναν τις τελευταίες δεκαετίες και που εγκατέστησαν σε υψηλές κυβερνητικές και μη θέσεις και απεδείχθησαν καθάρματα; Γι’ αυτό και επιδοκιμάζω την κίνηση υποψηφίων δημάρχων, κυρίως, που τα κόμματα τους έχρισαν ως δικούς τους υποψηφίους, χωρίς τη συγκατάθεσή τους και αρνήθηκαν το χρίσμα.
Όσοι, όμως, τελικά επιλεγούν στις παραπάνω διοικητικές θέσεις, οφείλουν να γνωρίζουν ότι ο δρόμος της εξουσίας είναι ανηφορικός, γι’ αυτό πρέπει να είναι έτοιμοι να ματώσουν στην καρέκλα της εξουσίας. Οι ψηφοφόροι τους απαιτούν δήμαρχο και περιφερειάρχη αποφασισμένους να αφιερώσουν όλες τους τις δυνάμεις, για την αντιμετώπιση των πολλών και μακροχρόνιων προβλημάτων της περιφέρειας και του δήμου.
Είναι σε όλους μας, βέβαια, γνωστό ότι λόγω της αξιακής και οικονομικής κρίσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες και οι δήμοι, αλλά και οι συμπολίτες μας, γιγαντώθηκαν και καλούνται οι άρχοντες, τους οποίους θα επιλέξουμε, να κάνουν χρηστή διαχείριση των πόρων. Να μη λησμονούν ότι χιλιάδες συνδημότες μας αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και έχουν περιέλθει σε απόλυτη φτωχοποίηση.
Βέβαια, για να είμαστε ρεαλιστές, είναι σε όλους μας γνωστό ότι πάντοτε υπάρχει ψαλίδα ανάμεσα στις προεκλογικές και τις μετεκλογικές υποσχέσεις και επιτεύξεις. Οι υποψήφιοι όλων των συνδυασμών, παραμονές των εκλογών, ανακαλύπτουν τα πολλαπλά προβλήματα του δήμου και της περιφέρειας και υπόσχονται, βέβαια, τη λύση τους, αρκεί να τους τιμήσουμε με την ψήφο μας. Δηλαδή «τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα».
Οφείλουν όμως όλοι οι υποψήφιοι να γνωρίζουν ότι μετά την περίοδο των υποσχέσεων και την Κυριακή των εκλογών ακολουθεί η σκληρή μετεκλογική Δευτέρα και τότε οι παχυλές υποσχέσεις θα γίνουν βουνό, που θα πέσει στα κεφάλια τους. Οι ψηφοφόροι δεν είμαστε αφελείς να πιστεύουμε ότι οι εκλεγμένοι άρχοντες θα λύσουν, ως δια μαγείας, όλα τα υπάρχοντα προβλήματα στο δήμο και την περιφέρεια. Έχουμε την απαίτηση, όμως, με την αξιοποίηση των υπαρχόντων πόρων, να θέσουν προτεραιότητες στα προβλήματα και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών.
Το γνωστό ψευτοεπιχείρημα που επιστρατεύουν οι αυτοδιοικητικοί και περιφερειακοί άρχοντες ότι «το κράτος δεν μας δίνει χρήματα, δεν μας επιχορηγεί» είναι η εύκολη απάντηση -επωδός, εκείνων που δεν μπόρεσαν εγκαταλείποντας την καρέκλα της εξουσίας, να αφήσουν το αποτύπωμά τους στο δήμο ή στην περιφέρεια. Έχουμε βαρεθεί, γιατί όχι και αγανακτήσει, από την ανακολουθία λόγων και έργων πρωτίστως από τους κυβερνητικούς υποψηφίους και δευτερευόντως τους αυτοδιοικητικούς και περιφερειακούς. Οι απόψεις μου αυτές είναι γενικές και αόριστες και δεν αναφέρονται ούτε στον Δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, ούτε, βέβαια, στον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τους οποίους εκτιμώ. Ούτε, βέβαια, σε κανένα από τους υποψηφίους των εκλογών της Κυριακής. Τα αναφέρω γιατί στην Ελλάδα, γενικά, όλα τα κρατικά ή δημοτικά ή περιφερειακά προβλήματα λύνονται ΜΟΝΟ πριν τις εκλογές.
Έχει γίνει έτσι πεποίθηση στο λαό, ότι οι αυταπάτες που καλλιεργούν προεκλογικά οι υποψήφιοι, μετατρέπονται σε απατηλές προσδοκίες μετεκλογικά. Δηλαδή, το θύμα που την πληρώνει πάντα, είναι ο λαός. Αλλά και οι άρχοντες που θα επιλεγούν από τις επικείμενες εκλογές πρέπει να γνωρίζουν ότι ο λαός δε θα τους αξιολογήσει από όσα υποσχέθηκαν, αλλά απ’ όσα θα πράξουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους από τις καρέκλες της εξουσίας. Όλοι μας, άλλωστε κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ