Πέντε εκλογικά ευτράπελα…

on .

Το πρώτο ημίχρονο των εκλογών (ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικό), έλαβε τέλος. Οσονούπω έρχονται και οι εθνικές…
Στις εκλογές της Κυριακής της 26ης του Μάη, δεν έλειψαν τα ευτράπελα! Είναι αυτά που… χαλαρώνουν νικητές και ηττημένους! Πάρτε μία μικρή δόση, των πέντε τεμαχίων!
1) Ειπώθηκε και αυτό, σε εκλογικό κέντρο, από ψηφοφόρο, προς την Εφορευτική Επιτροπή:
- Μήπως έχετε ένα… καροτσάκι;
- Τι το θέλεις; του είπαν.
- Να… μεταφέρω τα ψηφοδέλτια από εδώ μέχρι το παραβάν! (‘Αραγε είχε άδικο;)
2) Γεράκος, άνω των 80, που ξέχασε να φέρει στο εκλογικό κέντρο τα γυαλιά του, αλλά και τα «σταυρωμένα» ψηφοδέλτια, που έπρεπε να έχει… στον κόρφο του, μπήκε στο παραβάν στις 8 το πρωί και… πάλευε επί μία ώρα και δέκα λεπτά, να «σταυρώσει» τους εκλεκτούς του! Τώρα, αν τους… πέτυχε, ένας Θεός ξέρει!
3) Άλλος ψηφοφόρος, …νεώτερος του προηγούμενου κατά ένα χρόνο, αλλά περισσότερο νευρικός και αγχώδης, την έκανε τη γκάφα του…
Στην πρώτη κάλπη, που ήταν για τις Ευρωεκλογές και τις Περιφερειακές εκλογές μαζί, έβγαλε απ’ τον κόρφο του, κατά λάθος, τα ψηφοδέλτια των δημοτικών εκλογών και των τοπικών συμβουλίων και τα… τσίτωσε στο φάκελο! Έτσι, κάποιοι τοπικοί σύμβουλοι, απέκτησαν… ευρωπαϊκές διαστάσεις, εν αγνοία τους!
4) Τρεις υποψήφιοι κοινοτικών συμβουλίων, την ημέρα των εκλογών, έκαναν… «ημερήσια σκοπιά» έξω απ’ το εκλογικό κέντρο του χωριού τους! Εκεί, διαμόρφωναν τα… δικά τους EXIT-POLS!
Έλεγε ο πρώτος: Αυτός που μπαίνει, είναι δικός μου! Με σταυρώνει με χέρια και με πόδια…
- Ο επόμενος, είναι δικός μου, έλεγε ο δεύτερος, με βεβαιότητα…
Και βγαίνοντας από την κάλπη, οι δύο, χαιρετούσαν μόνο τον… τρίτο τον μακρύτερο! (τον εκλεκτό τους, ήθελα να πω…)
Η κάλπη… είναι γκαστρωμένη, είχε πει ο Χαρίλαος!
5) Όλη η Ελλάδα, έδωσε το μήνυμα των εκλογών και φυσικά του νικητή! Και ο μπάρμπα Μήτσος, έπαιρνε τηλέφωνο να μάθει πώς πήγε η ψηφοφορία στο χωριό του!
Τηλεφωνούσε αργά το βράδυ στο καφενείο και ρωτούσε τι έγινε… στο Δρυόφυτο, το χωριό με τις πολλές βαλανιδιές και… τους ελάχιστους ψηφοφόρους!
Είχε αγωνία να μάθει, πώς… κατανεμήθηκαν οι 50 ψήφοι του χωριού του!
Ησύχασε όταν τον διαβεβαίωσαν πως… δεν ψήφισαν οι βαλανιδιές!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.