Προεκλογικά ανάλεκτα…

on .

- Τώρα που τελείωσε αυτός ο προεκλογικός μπούλος,  στο λογισμό του μέτοικου έρχονται οι αναμνήσεις από κάποιες  περιπλανήσεις σε προεκλογικές αναδρομές,  σαν  γραφικά ανάλεκτα, που ακολουθούν την πολιτική ιστορία της πατρίδας μας.
- Η επικαιρότητα δεν λείπει από αυτή την αναδρομή αφού  από χθες έγινε παρελθόν, αλλά και το βρίσκομε  μπροστά μας.
- Σαββατιάτικα, αφού από το πρωϊ είχε κηρυχθεί εκεχειρία προεκλογική και σταμάτησαν οι δημοσκοπήσεις και τα χωνιά διανομής ευτυχίας του παράδεισου της Ευρώπης, έπρεπε κάτι να μαγειρέψουμε να φάμε. Έστω και γεμιστά! Και εκεί, στον πάγκο των λαχανικών, ο μέτοικος διάβασε: κρεμμύδια Ινδιών, πατάτες Αιγύπτου, ροδάκινα και βερύκοκα Ισπανίας, σκόρδα Αργεντινής!  Στο σπίτι, η τηλεόραση έδειχνε σε κάποια επίδειξη μαγειρικής  και διαιτητικής, σε κανάλι πανελλήνιας εμβέλειας,  πως μαγειρεύεται μια πεντανόστιμη αστακο-μακαρονάδα! Ναι, έτσι έκλεισε  η προεκλογική περίοδος, για να μπει και αυτή στις σελίδες  των διαχρονικών προεκλογικών ανάλεκτων! Ο πάγκος για τους πολλούς και η αστακομακαρονάδα της οθόνης της ελιτ! Ανατριχιαστικό που θα έλεγε και ο προεκλογικός Αλέξης από το κότερο!
- Αλλά, εκείνο, που χωρίς βία και νοθεία των διαλογισμών βγήκε από τα προεκλογικά ανάλεκτα, ήταν ο Μαυρογιαλούρος. Απίστευτη η αντοχή  τους στα 50 και πλέον χρόνια, από τότε που τον δημιούργησε ο Γιαννιώτης σκηνοθέτης  Αλέκος Σακελλάριος στην ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο»! Επίκαιρος ο Μαυρογιαλούρος, και παράλληλα επίκαιρος γίνεται και ο Σακελλάριος, τον οποίον ακόμη η Γιαννιώτικη διανόηση και η έρπουσα Αριστερή κολτούρα, όχι μόνον δεν τον τιμούν με μια ονομασία ενός δρόμου στην πόλη ή  ενός πολιτιστικού χώρου, αλλά ούτε και μια επίκαιρη προβολή του Μαυρογιαλούρου  γίνεται στην τόσο πληθωρική θεατρολογία. Στο διαδίκτυο όμως βρέθηκε και αυτός ο λόγος του αποκλεισμού του Μαυρογιαλούρου του Σακελάριου. Στην διαδρομή του, κατά την μεταπολίτευση,  σε κάποια περίοδο «προοδευτικής» θεατρολογίας,  τέθηκε το ερώτημα αν ο Μαυρογιαλούρος ήταν Δεξιός ή Πασόκος, μια συζήτηση που έφθασε ακόμη και στη Βουλή της «διεφθαρμένης» εποχής
- Πλούσια τα προεκλογικά ανάλεκτα. Εκτός από τον Μαυρογιαλούρο με την  τόσο επίκαιρη  επιστροφή, στα προεκλογικά ανάλεκτα, επικαιροποιήθηκε και μια άλλη εποχή, μιας άλλης αριστερή ιμιτασιόν, τραγουδιστική με τον μισο- φαγομένο ήλιο του Πασόκ. Ποιος δεν θυμάται τον μεθυσμένο ήλιο του Πασόκ;
- Θα τον μεθύσουμε τον ήλιο σίγουρα ΝΑΙ
Θα το τρελάνουμε τον ήλιο σίγουρα ΝΑΙ
Με το νταούλι και με τον ζουρνά
Καλημέρα ήλιε!
- Στα προεκλογικά που περάσαμε, είδαμε να τον υιοθετούν και στο ΚΙΝΑΛ, σαν μια αχνή απομίμηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, κλέβοντας την πράσινη σημαία και καλώντας τους φίλους να την υψώσουν ψηλά, κατεβάζοντας λιγάκι την παντιέρα ρόζα! Για να καταλήξουν όλοι  στον στίχο
Θα τον τρελάνουμε τον ήλιο σίγουρα ΝΑΙ.
- Λιγάκι τρελά πράγματα βέβαια,  αλλά το τραγούδι κάθισε νωρίτερα   στο τρελό στασίδι της Αριστερής θεολογίας, με το ΟΧΙ   που έγινε ΝΑΙ  για να μας μείνει από την τρέλα του μεθυσμένου ήλιου  το τρίτο μνημόνιο μέσα στα δάκρυα της συντρόφισσας! Μια και αυτή ανάμνηση  του «Τρίτου Γύρου», του οποίου μια παραλλαγή, με άγνωστες ακόμη συνέπειες, ζήσαμε και πάλι προεκλογικά με  τις εκατό περίπου  επιδρομές του Ρουβίκωνα. Και η συνέχεια αόρατος.
- Ο τελευταίος στίχος από τον μεθυσμένο ήλιο, είναι κοντά με μια άλλη  εικόνα από τα προεκλογικά ανάλεκτα που και αυτή πλουτίζει αυτή την αναδρομή.
Θα τον τρελάνουμε τον ήλιο σίγουρα ΝΑΙ
Με το νταούλι και με τον ζουρνά,
Καλημέρα ήλιε!
- Μέσα σε αυτές, τις προεκλογικές αναμνήσεις, ανακα-λύφθηκε και μια άλλη πτυχή, καθώς θυμίζει και κάτι που στην τελευταία προεκλογική περίοδο συσχετίστηκε με τα Ελληνο-Τουρκικά, τα οποία χόρτασε με αγωνία και φόβο ο λαός ενώ η ελίτ έχει τα κότερα έτοιμα για απόδραση.
- Σε κάποια άλλη εποχή (της χούντας  1970), εποχή κρίσης με την Τουρκία και τότε, ο «προοδευτικός»  αοιδός Νταλάρας τραγούδησε και το εθνικό λαϊκό άσμα  «Νάτανε το 21»!Οι στίχοι:
Νάτανε το 21
Να πολεμάω τις νύχτες στα κάστρα
Και το σπαθί μου να πιάνει φωτιά
Και να κρατάω τις νύχτες με τα΄ άστρα
μια τουρκοπούλα αγκαλιά
- Ποιος το θυμάται; Και ποιος θυμάται ότι οι Τούρκοι διαμαρτυρήθηκαν τότε και η τουρκοπούλα έγινε ομορφούλα;
- Να προστεθεί από τα ανάλεκτα Ελληνοτουρκικά της ίδιας περιόδου κρίσης, και  ένα τραγούδι που έχει και κάτι από τα σύγχρονα Ελληνοτουρκικά. Το τραγούδούσε ο Βιολάρης.
Γύρνα πίσω Αποστόλη
δυό ανθρώποι όλοι κι όλοι
δεν την παίρνουμε την Πόλη
μόνοι πολεμάμε μέσα στους αιώνες
και θα πολεμάμε  δόξα Παναγιά.
- Κάτι θυμίζει από ναύαρχο Αποστολάκη, ότι γίναμε λίγοι, ότι πολεμάμε μόνοι μέσα στους αιώνες, και ελπίζουμε στην Παναγιά.
- Και μια απορία, ιστορική σε σύγχρονη και σε επίκαιρη ανάρτηση. Προεκλογικά δεν είδαμε ούτε μια θερμή σέλφις με τον Ζάεφ, παρόλο που πέταξαν πάνω από τη Βόρεια Μακεδονία τα Ελληνικά αεροπλάνα. Πάγωσαν οι Πρέσπες; Τέλος, μια άλλη μέρα ξημερώνει, και νέα ανάλεκτα  έρχονται.
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…

ο μέτοικος