Το ξυπνητήρι του λαού…

on .

Υπάρχουν στιγμές στην πολιτική μας ιστορία που ο λαός έχει λαθέψει στην κρίση του με συνέπειες τραγικές για το έθνος και για την ελληνική κοινωνία. Αυτός ο φόβος υπόβοσκε σε πολλούς για την ετυμηγορία των πολλών στις Ευρωεκλογές. Και όμως ο ελληνικός λαός στην συντριπτική του πλειοψηφία έδειξε και ωριμότητα πολιτική και σύνεση ώστε να αξιολογήσει ορθά και ωφέλιμα κάθε κόμμα. Αποτέλεσμα αυτής της λαϊκής σοφίας είναι η στρατηγική ήττα του Τσίπρα και η απόθεση του εθνικολαϊκισμού στα τάρταρα της ιστορίας. Ήταν μια ανέλπιστη σε εύρος αντίδραση του λαού μας μπροστά στη δραματική κατάσταση που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ στον τόπο και σε όλα τα πεδία. Η χώρα και οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλα αδιέξοδα και κυριαρχούνται από μια μοιρολατρική στάση για το μέλλον μας. Πουθενά δεν ακούγεται λόγος θετικός, ενώ η ελπίδα έχει χαθεί εδώ και χρόνια. Παντού ως την προηγούμενη Κυριακή κυριαρχούσε η απόγνωση, η μιζέρια και η αγανάκτηση.
Και όμως, ήρθε ο λαός με την ψήφο του να ξυπνήσει τις συνειδήσεις όλων, πολιτικών και πολιτών, να χτυπήσει την καμπάνα τη λυπητερή στην κυβέρνηση και να φυτρώσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης τη διάθεση για αγώνα και προσφορά στον τόπο. Και έτσι ξαναφαίνεται στην κοινωνία η όρεξη για δουλειά, η διάθεση για δράση συλλογική και η απόφαση για συμμετοχή στις δημόσιες υποθέσεις. Για μια φορά ακόμη επιβεβαιώνεται ότι οι Έλληνες έχουν αποθέματα από το αγωνιστικό στοιχείο της φυλής μας για να τραβάνε το δρόμο της ανηφόρας και να ανατρέπουν καταστάσεις θλιβερές.
Σήμερα, λοιπόν, μιλάμε όλοι, πλην βέβαια των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, για μια καθολική στρατηγική ήττα της κυβέρνησης. Οι πολίτες με ποσοστό κοντά στο 77% έχουν καταψηφίσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, τις εθνικές του επιλογές, το ήθος του, τον λαϊκισμό και γενικά όλο το κυβερνητικό μόρφωμα. Επιτέλους ο κόσμος αξιοποίησε «τη δικιά του ευκαιρία» και καταδίκασε μια πολιτική την οποία έχει πληρώσει πολύ ακριβά. Και ευτυχώς ο κ. Τσίπρας την ανάγκην ποιούμενος φιλοτιμίαν σύρθηκε σε εθνικές εκλογές μένοντας παγερός στα δάκρυα των συνεργατών και συμμάχων του!
Τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσει με το αναλογούν τίμημα τις ιδεοληψίες, τις αυταπάτες, την αλαζονεία και τον απύθμενο λαϊκισμό. Ο λαός δεν μπορούσε να ανεχτεί άλλο τον εμπαιγμό και την απαξίωσή του από την κυβέρνηση.
Είμαι βέβαιος ότι αυτή η ταπεινωτική ήττα της κυβέρνησης και η περιπέτεια του ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει παιδαγωγικά στους πολιτικούς του μέλλοντος, ώστε όλοι τους να αποφεύγουν παρόμοιες πολιτικές σε βάρος του λαού. Γιατί η δημοκρατία δεν ανέχεται πολιτικούς που κυβερνάνε κατά πώς συμφέρει και στα μέτρα τους. Ας μη λησμονάνε οι εκάστοτε κυβερνώντες ότι κριτής των πάντων είναι ο λαός και όχι το προσωπικό ή το κομματικό συμφέρον.
Επίσης, μας προκαλεί θυμηδία και η ανάλυση των αποτελεσμάτων από τους κυβερνητικούς. Αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη διάλυση της χώρας καταφεύγουν σε λεκτικά τεχνάσματα για να σκεπάσουν την αλήθεια. Έπραξαν τόσα πολλά και βαριά σε βάρος του λαού, που κανονικά θα έπρεπε να επανέλθουν στο αρχικό 4%. Γι’ αυτό ας σταματήσουν τα κούφια λόγια. Στα καφενεία οι πολίτες φωναχτά θυμίζουν τη λαϊκή ρήση: «Όπως έστρωσαν ας πλαγιάσουν».
Φεύγουν και αφήνουν συντρίμια. Οι αντιλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι μειοψηφικές στην κοινωνία και ανεφάρμοστες. Πρόκειται για ένα κατασκεύμασμα των καιρών δίχως αρχές, χωρίς πρόγραμμα και μακριά από τις ανάγκες του κόσμου. Και τώρα ήρθε η ώρα να σκάσει η φούσκα του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των γυρολόγων πολιτικών. Για την επόμενη κυβέρνηση τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Οι δεσμεύσεις της χώρας με την υπογραφή του Τσίπρα και του Καμμένου μοιάζουν με γόρδιο δεσμό. Γιατί πώς θα αντιμετωπιστούν μία σειρά από προβλήματα, όπως το Υπερταμείο για 99 χρόνια, τα πλεονάσματα μέχρι το ’60, η Συμφωνία των Πρεσπών, το προσφυγικό, η ανεργία και ο ξενητεμός των νέων, το δημογραφικό και τόσα άλλα;
Άρα μας περιμένουν όλους δύσκολες μέρες και γι’ αυτό δεν ταιριάζουν πανηγυρισμοί για την απαλλαγή από τον Πολάκη, τον Τζουμάκα, την Παπακώστα… Πάντα θα καιροφυλαχτεί κάποιος άλλος Πετσίτης, ένα κότερο ή ένας Καμμένος. Γι’ αυτό η Αντιπολίτευση να ετοιμάζεται για δύσκολο έργο και με σεβασμό στην αξιοπρέπεια του Έλληνα και στην αλήθεια των πραγμάτων.
ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ