Φθορές στην παραλίμνια περιοχή των Ιωαννίνων...

on .

Μια λαϊκή παροιμία λέει ότι «είναι ευκολότερο ν’ αποκτήσει κανείς τ’ αγαθά, παρά να τα διατηρήσει», κι εγώ θα ήθελα να συμπληρώσω ότι είναι ακόμη πιο δύσκολο για κάποιον να διατηρήσει τα αγαθά, εάν δεν πλήρωσε γι’ αυτά, ή δεν κοπίασε ο ίδιος για να τα αποκτήσει.
Η παροιμία αυτή ισχύει και για την παραλίμνια περιοχή των Ιωαννίνων, από τη συνοικία Μάτσικα (συμπεριλαμβανομένου του πάρκου Κατσάρη), μέχρι το εικονοστάσι (μετά το ξενοδοχείο «Du Lac»).
Κατά κοινή ομολογία κατοίκων και επισκεπτών της πόλης, η περιοχή αυτή είναι το πιο ωραίο τμήμα της, το οποίο μπορεί να επισκεφθεί κανείς, να περιπατήσει απερίσπαστος στον πεζόδρομο, παράλληλα προς τη λίμνη και να το θαυμάσει, αισθανόμενος συγχρόνως ευγνωμοσύνη για όσους προγενέστερους αυτού ξόδεψαν τα χρήματά τους, η κουράστηκαν προσωπικά, για να το απολαμβάνει αυτός σήμερα.
Όμως με απογοήτευση παρατηρεί κανείς τις αδικαιολόγητες φθορές, που έχουν προξενήσει κατά καιρούς, κάποια ανεύθυνα άτομα, σ’ αυτήν την περιοχή, όπως: στα προστατευτικά κάγκελα (ήταν πολύ κατάλληλα γι’ αυτό το περιβάλλον), στα φώτα του πάρκου, στις πέτρινες πλάκες του προστατευτικού στηθαίου, στα υλικά της παιδικής χαράς, κλπ.
Η αρμόδια υπηρεσία, της Δημοτικής Αρχής που θα προκύψει από τις εκλογές, καλό θα ήταν να μεριμνήσει για την αποκατάσταση αυτών των ζημιών.
Τα δένδρα (πλατάνια και λοιπά), τα οποία καταστρέφονται (ξεραίνονται), από διάφορες φυσικές αιτίες και κρίνεται αναγκαία η κοπή τους, σκόπιμο είναι να αναπληρώνονται αμέσως, με τη φύτευση νέων.
Εκατέρωθεν του παραλιακού αυτοκινητοδρόμου, από την παιδική χαρά μέχρι το εικονοστάσι, υπάρχει χώρος για να φυτευτούν πολλά πλατάνια, που να τα απολαμβάνουν οι επόμενες γενιές. Παλαιότερα είχαν πράγματι φυτευτεί αρκετά, κυρίως προς την πλευρά της λίμνης, αλλά καταστράφηκαν τα χρόνια που γινόταν η εμποροπανήγυρις (παζάρι) σ’ αυτό το δρόμο.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΧΑΙΡΑΚΗΣ