Νέα δεδομένα δημιουργεί η ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε

on .

Η Αλβανία και τα Σκόπια (Β. Μακεδονία) έλαβαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το «Ναι» για ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων δόθηκε στις 29 Μαΐου 2019 από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και τον αρμόδιο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν στις Βρυξέλλες. Μετά από αυτή την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναπόκειται στα κράτη – μέλη να δώσουν το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. υπάρχουν αντιστάσεις μεταξύ των κρατών – μελών, εξαιτίας της μη αντιμετώπισης εκ μέρους της Αλβανίας του οργανωμένου εγκλήματος. Θεωρούν ότι η Αλβανία έχει ακόμη δρόμο να διανύσει. Βασική προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Η Ελλάδα βλέπει με καλό μάτι την απόφαση του ανοίγματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και εύχεται, υπό προϋποθέσεις, να ξεκινήσουν σύντομα, γεγονός που θα βοηθήσει στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και άλλη ανάπτυξη της γειτονικής μας χώρας και, επιτέλους, θα σταματήσουν οι Αλβανοί να βλέπουν και να αντιμετωπίζουν τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες ως ξένο σώμα και να μετέρχονται μέτρα εκφοβισμού και κατατρομοκράτησης του ελληνικού στοιχείου.
Και η Ελληνική μειονότητα επιθυμεί την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε., η οποία όμως εξαρτάται από την εφαρμογή και απόδοση των κατοχυρουμένων δικαιωμάτων που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις.
Ο Αντώνης Φούσας, πρώην υπουργός και βουλευτής, γνώστης των προβλημάτων του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, στο βιβλίο του που πρόσφατα κυκλοφόρησε: «Βόρειος Ήπειρος – Το δάκρυ του Ελληνισμού», εύχεται την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε., αφού προηγουμένως τα Τίρανα τηρήσουν τις προϋποθέσεις ένταξης και, κυρίως, τη βασική προϋπόθεση του σεβασμού των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας που ζει στην Αλβανία, οι πολίτες της οποίας, ως ενεργοί Αλβανοί πολίτες, βοηθούν στην ανάπτυξη της χώρας.
Από την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. πολλαπλά θα είναι τα οφέλη και για τις δύο πλευρές. Γράφει σχετικά: «Τα πράγματα, από εδώ και πέρα, στα Βαλκάνια και, ιδίως μέσα στην Ε.Ε. και με τις αρχές και τις αξίες της και εφόσον ολοκληρωθεί και η ένταξη της Αλβανίας, θα είναι σαφώς καλύτερα και η προοπτική περισσότερο ευοίωνη και αισιόδοξη. Έτσι θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι και οι Βορειοηπειρώτες πολύ σύντομα θα έχουν, μέσα στη γενέτειρά τους, το δικό τους νέο όραμα και θα δείξουν τις πραγματικές τους ικανότητες σε όλους τους τομείς. Αλλά θα είναι και η καλύτερη γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και ακόμη και για την ειρήνη σε όλη την ευρύτερη περιοχή».
Όλο το περιεχόμενο του βιβλίου το διαπερνά μια αισιοδοξία ότι και οι βορειοηπειρώτες θα καρπωθούν οφέλη από την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. Υπάρχουν, όμως, κάποιες δυσκολίες, ο δρόμος είναι δύσβατος και ανηφορικός και για τον λόγο αυτόν η Ελληνική Πολιτεία είναι ανάγκη να προστατεύει το ελληνικό στοιχείο και να απαιτεί από την Αλβανία να σέβεται τα νόμιμα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Γράφει σχετικά: «Ο δρόμος μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση είναι ανηφορικός, μακρύς και δύσκολος και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος. Μέχρι τότε η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικεί από την Αλβανία, με κάθε νόμιμο και ειρηνικό τρόπο, τον πλήρη σεβασμό όλων των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών σε θέματα παιδείας, θρησκείας, ιδιοκτησιών, ελεύθερης διακίνησης, αυτοδιοίκησης, κλπ. Επίσης θα πρέπει η Ελλάδα, σε συνεργασία με την εκάστοτε αλβανική κυβέρνηση, να μελετήσει και να εκπονήσει ένα ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης όλης της Β. Ηπείρου, το οποίο και να στηρίξει με κάθε τρόπο για την υλοποίησή του».
Μετά την αναγγελία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Αλβανία, η ελληνική κυβέρνηση σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών έστειλε μήνυμα προς τα Τίρανα ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς την Ε.Ε. Συγκεκριμένα, στο μήνυμα του ΥΠ.ΕΞ. σημειώνονται οι μεθοδεύσεις των Αλβανών εις βάρος της ελληνικής μειονότητας, όπως η απόρριψη της υποψηφιότητας για τη δημαρχία της Χιμάρας του Βορειοηπειρώτη Φρέντυ Μπελέρη με αστείες δικαιολογίες, η διασφάλιση του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού των Ελλήνων σε όλη την Αλβανία και για άλλα συναφή ζητήματα.
«Καλούμε την Αλβανία, καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΞ., να επιστρέψει σε μια κατεύθυνση προόδου και όχι οπισθοδρόμησης, προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία». Η Ελληνική Πολιτεία καλεί την Αλβανία να ακολουθήσει τον δρόμο της προόδου και όχι της μισαλλοδοξίας που ακολουθεί μέχρι σήμερα, υποθάλποντας μάλιστα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης να ακολουθούν τον ολισθηρό δρόμο του μίσους και της εχθρότητας απέναντι στη μειονότητα, αλλά και προς την Ελλάδα.
Γιατί, πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς γεγονότα όπως η εν ψυχρώ δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Μπουλιαράτες την ημέρα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, η δήμευση ιδιοκτησιών Ελλήνων της Χιμάρας με το πρόσχημα της δημιουργίας τουριστικών εγκαταστάσεων; Η καταπάτηση μοναστηριακών ιδιοκτησιών, η συνεχής διασπορά φόβου και τρόμου που διαπερνά τους κατοίκους του μειονοτικού χώρου, πώς να τα εξηγήσει κανείς;
Μακάρι, να κατανοήσει η αλβανική ηγεσία και οι υποκινούμενοι ανθελληνικοί κύκλοι ότι η γρήγορη ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. δημιουργεί νέα δεδομένα και νέες προϋποθέσεις και ελπίδες για τη χώρα.
Οι συνεχείς προσπάθειες αφελληνισμού και συρρίκνωσης με τελική κατάληξη τον αφανισμό της μειονότητας, οι επαναλαμβανόμενες εθνικιστικές κορώνες για «Μεγάλη Αλβανία» και κυρίως, το κλίμα μισελληνισμού με το οποίο καθημερινά τροφοδοτείται ο αλβανικός λαός, αντί να βοηθούν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οδηγούν στην απομάκρυνση, στην οπισδοδρόμηση και καθυστέρηση της χώρας.
ΝΙΚΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ