Τα «θυρανοίξια» του Δήμου Ιωαννιτών!

on .

Δανείζομαι από το εκκλησιαστικό λειτουργικό τον όρο «θυρανοίξια» για να δείξω τους συμβολισμούς από την ανατροπή της δημοτικής αρχής του Δήμου Ιωαννιτών. Γιατί δεν πρόκειται απλώς για την επικράτηση ενός άλλου υποψηφίου και για την ήττα του σημερινού δημάρχου. Αντίθετα, αυτή η αλλαγή σηματοδοτεί ένα πραγματικό αμφίπλευρο ξεκίνημα – άνοιγμα και φανερώνει στοιχεία πρωτοφανή της Γιαννιώτικης κοινωνίας.
Νέος, λοιπόν, δήμαρχος ο κ. Μωυσής Ελισάφ, ρωμανιώτικης εβραϊκής καταγωγής, γέννημα και θρέμμα της πόλης μας. Είναι από τους κορυφαίους επιστήμονες με αναγνωρισμένη προσφορά στην ιατρική επιστήμη, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ξεχωρίζει για πολλά και χαρίσματα και ενδιαφέροντα. Οι δράσεις του πολυσήμαντες και σε πεδία με έντονο πολιτικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Ενώ στον επαγγελματικό του χώρο η γνώση, η κοινωνική του ευαισθησία και η διοικητική του ικανότητα αναγνωρίζονται από όλους.
Γι’ αυτό και από καιρό υποστήριζα δημοσίως ότι η κοινωνία οφείλει όχι μόνο να τον τιμήσει με την ψήφο της, αλλά και να τον ευχαριστήσει που έθεσε τον εαυτό του στην πολιτική σκηνή. Άλλωστε, ο ίδιος ο καθηγητής έχει απόλυτη πληρότητα σε όλες τις ανάγκες του, αφού η πνευματική του ακτινοβολία και η επιστημονική του αρτιότητα ικανοποιούν τις ουσιαστικές του ανάγκες. Άρα το μοναδικό του κίνητρο να ασχοληθεί με το Δήμο είναι η διάθεση να φανεί χρήσιμος προς όλους, υπηρετώντας την πόλη στην οποία χάρηκε και ολοκλήρωσε τα όνειρά του.
Αλλά και οι Γιαννιώτες συμπολίτες έδειξαν με την ψήφο τους ότι γνωρίζουν να τιμάνε τους ανθρώπους που προσφέρουν και που διακρίνονται από κοινωνικές και πολιτικές αρετές. Και θα πρέπει όλοι μας να αξιολογήσουμε τη νίκη του κ. Ελισάφ όχι ως προσωπική του διάκριση, αλλά ως μια κοινωνική επιβράβευση των χαρισμάτων του, των προσφορών και των συλλογικών προσδοκιών.
Και πραγματικά οι συμπολίτες έδειξαν με την ψήφο τους ότι μπορούν να ξεπεράσουν σύνδρομα, σκοπιμότητες και εξαρτήσεις. Αδιαφόρησαν παντελώς τόσο για τα κομματικά προσκλητήρια όσο και για τις ιαχές των σειρήνων. Ο κόσμος της Γιαννιώτικης κοινωνίας έδειξε και πολιτική ωριμότητα, αλλά και ανεκτικότητα σε ιδιαιτερότητες που η ιστορία έχει καθορίσει σε κάποιες ομάδες ανθρώπων. Γι’ αυτό και δεν βρήκαν έδαφος κηρύγματα κοινωνικού ή θρησκευτικού ρατσισμού. Κάποιοι επένδυσαν στη διχαστική και λαϊκίστικη πολιτική. Αλλά ο λαός έδειξε πως έχει ξεπεράσει ό,τι μας χωρίζει και ενδιαφέρεται για ό,τι μας ενώνει.
Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορική τους διαδρομή που τα Γιάννενα έχουν δείξει την πρωτοπορία και την καινοτομία τους. Γι’ αυτό και είναι η πόλη των γραμμάτων, των τεχνών και των Ευεργετών. Και ο Μ. Βασίλειος έχει γράψει ότι ο χριστιανισμός δεν απειλείται από τους εθνικούς, αλλά από εκείνους που υποκρίνονται τον Χριστιανό.
Η πλειοψηφία, λοιπόν, έκρινε ότι ο Δήμος χρειάζεται άλλους ανθρώπους και διαφορετικές πολιτικές. Γιατί η τωρινή Δημοτική Αρχή από την αρχή της θητείας της έδειξε ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων και αδύνατη να αντιμετωπίζει τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος και τις ανάγκες των πολιτών στη δύσκολη εποχή. Ο παραγοντισμός, τα προσωπικά βιλαέτια, οι πελατειακές σχέσεις και ο λαϊκισμός δεν μπορεί να κρατήσουν για πολύ.
Και κάτι ακόμη: Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν κάνουμε όλοι για τις υψηλές θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και αφού η προσωπική φιλοδοξία ή η αλαζονεία εμποδίζει τον καθένα να κοιτάζει τον καθρέφτη, έρχεται ο λαός και αξιολογεί, όπως πρέπει όλους. Τούτο έπραξαν οι πολίτες συνολικά στις τελευταίες εκλογές και οδηγούν την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο μουσείο της πολιτικής ιστορίας.
Βεβαίως για τον κ. Ελισάφ ο δρόμος θα είναι και δύσκολος και προκλητικός. Υπάρχουν όμως άνθρωποι σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις που μπορούν να ανταποκριθούν στα δημοτικά τους καθήκοντα. Μόνο ας μην ξεχνάει ο νέος μας δήμαρχος ότι η συνεργασία και η συναλλαγή ζούνε στην ίδια γειτονιά.
Επιτέλους δημιουργούνται συνθήκες για μια διαφορετική πορεία του Δήμου Ιωαννιτών, με δήμαρχο διαλεχτό, ώστε η πόλη μας να ακολουθήσει τις παραδόσεις της και να γνωρίσει πρόοδο που τόσο ανάγκη έχουμε όλοι μας.
ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ