Η νίκη του Μωυσή Ελισάφ και η ήττα του Θωμά Μπέγκα

on .

ΠΑΝΕ κι αυτές οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση. Ανήκουν μαζί με τις επιλογές μας στην ιστορία. Φυσικά κι αυτές που έγιναν στα Γιάννινα, στην Ήπειρο γενικότερα, είτε στην Περιφέρεια είτε στους Δήμους. Δεν έχει νόημα βεβαίως να αναφερθούμε στα κριτήρια με τα οποία ψήφισε ο σοφός λαός. Κάποιες φορές ανήκουν στην αρμοδιότητα της ψυχιατρικής, μας έλεγε ένας φίλος ή στη συμφεροντολογική αντιμετώπιση των εκλογών, σύμφωνα με άλλον. Διαλέγετε και παίρνετε. Αλλά κάποτε θα πρέπει κι εμείς να αλλάξουμε νοοτροπία και να προτάσσεται όχι το προσωπικό συμφέρον, αλλά το γενικότερο. Στα Γιάννινα όπως ήδη γνωρίζετε,δήμαρχος εξελέγη ο κ. Μωυσής Ελισάφ, με διαφορά ελάχιστου ποσοστού από τον κ. Θωμά Μπέγκα. Ο νυν δήμαρχος, του οποίου ο συνδυασμός πρώτευσε στην πρώτη αναμέτρηση, έχασε αφού πρώτα καταποντίστηκαν κορυφαίοι συνεργάτες του και ο ίδιος δεν κατάφερε να πείσει για την αποτελεσματικότητά του. Η απουσία χειροπιαστού έργου επί πέντε χρόνια, οι ασφαλτοστρώσεις της τελευταίας στιγμής, η προκλητική συμπεριφορά στελεχών του, η επίδειξη αλαζονείας και στη διάρκεια των εκλογών, ο ετσιθελισμός, οι πελατειακές σχέσεις, η υποτίμηση της νοημοσύνης όλων, είναι από αυτά που μέτρησαν αρνητικά.
ΔΕΝ θα μπούμε καν στη διαδικασία σχολιασμού της εκλογής της πρώτης Κυριακής. Τα είπαμε άλλωστε το περασμένο Σάββατο. Οπότε μένουμε στο τελικό αποτέλεσμα. Το οποίο ανέδειξε νικητή τον κ. Ελισάφ, αλλά μάλλον επρόκειτο για "Πύρρειο νίκη", αφού -όπως κι αλλού- θα είναι δήμαρχος μειοψηφίας και όμηρος μιας εύθραυστης πλειοψηφίας, όπως κι αν αυτή διαμορφωθεί. Δυστυχώς (κατ’ άλλους ευτυχώς ), αυτό είναι το αποτέλεσμα της απλής αναλογικής, να μη μπορεί ο δήμαρχος επί της ουσίας να διοικεί. Είναι από τα, καλά μελετημένα, παράδοξα του εκλογικού συστήματος, από εκείνους που το επέβαλαν.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ, λοιπόν, ο κ. Ελισάφ τον οποίο φυσικά και συγχαίρουμε. Πριν από τις εκλογές του ασκήσαμε κριτική, στηλιτεύοντας τον τρόπο που επιχειρήθηκε από κάποιους (αυτή η εντύπωση δημιουργήθηκε), ο επηρεασμός της Κοινής Γνώμης με τον υπερτονισμό και τη χρησιμοποίηση ενός τραγικού γεγονότος, του εγκλήματος των Ναζί. Το έχουμε πει πολλές φορές, αλλά πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε άπαξ διά παντός, κάτι πολύ σοβαρό. Οι Γιαννιώτες ψήφισαν τον συμπολίτη τους γιατί ήθελαν αλλαγή -κι εκείνος φέρεται ότι την εξέφραζε. Διότι ο κ. Μπέγκας έκανε λάθη και επειδή κάποιοι φρόντισαν να διασπάσουν την κεντροδεξιά. Αυτά που διαβάζουμε κι ακούμε ότι τον επέλεξαν επειδή έχουν ενοχές (!) για την εξόντωση των Εβραίων από τους Ναζί και για να εξιλεωθούν δήθεν, θεωρούμε ότι είναι τραγικές απόψεις στην αστειότητά τους και είναι κρίμα που τις συντηρεί ή έστω τις επιτρέπει ο κ. Ελισάφ.
ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ γενεών ο νεοεκλεγείς δήμαρχος και Εβραίος στο θρήσκευμα. Όμως αυτό το τελευταίο προβάλλεται ως να είναι το κυρίαρχο στοιχείο που χαρακτηρίζει την εκλογή του, την οποία τα Γιάννινα του την όφειλαν! Που για μας και πολλούς άλλους δεν είναι έτσι, διότι τα Γιάννινα έχουν μακρά παράδοση στην πολυπολιτισμικότητα και στην ανεξιθρησκεία. Και διότι δεν τον εξέλεξαν για αυτόν τον λόγο οι πολίτες, ξαναλέμε, αλλά διότι ελπίζουν ότι θα παράξει έργο, κάνοντας πράξη όσα διακήρυττε. Εμείς, όλοι, για αυτό το έργο θα τον κρίνουμε και ασφαλώς θα συνεχίσουμε να σχολιάζουμε τα θετικά και τα αρνητικά της δημαρχιακής του πορείας, τον πολιτικό δηλαδή και όχι τον Ισραηλίτη.
ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ, διότι έχουμε την αίσθηση ότι καταβάλλεται προσπάθεια από ανοήτους να στηθεί μια "ασπίδα" πέριξ του κ. Ελισάφ, έτσι ώστε κάθε κριτική προς το πρόσωπό του να θεωρείται ως ...ιερόσυλη και ...ρατσιστική πράξη! Αυτό πρέπει να το αποτρέψει προπάντων ο ίδιος. Πιστεύουμε ότι αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικό είναι και τιμητικό για εκείνον (όπως για κάθε πολίτη) η ανάδειξή του στο αξίωμα του δημάρχου μίας ιστορικής πόλης, όπως τα Γιάννινα. Σε εκείνον εναπόκειται να μετουσιώσει σε πράξη την ενότητα των πολιτών, όνομα που έφερε και η παράταξη στην οποία ανήκε παλιότερα και που τώρα έχασε τις εκλογές. Θα αναμένουμε τη νέα εποχή, λοιπόν!