«Φίλιππας»: Μια μοναδική ψαροταβέρνα στην Πρέβεζα!

on .

MARKIS1

Υπάρχουν εστιατόρια που προσφέρουν πολύ καλό φαγητό. Κάποια άλλα πολύ καλό service. Άλλα συνδυάζουν κορυφαίες πρώτες ύλες με πολύ καλούς chef. Άλλα προσφέρουν ευχάριστο περιβάλλον ή βρίσκονται σε γραφικά μέρη και σε «ταξιδεύουν αλλού». Λίγα όμως είναι τέτοιου υψηλού επιπέδου που συνδυάζουν τα περισσότερα από τα παραπάνω. Το εστιατόριο «Φίλιππας» είναι ένα από αυτά.
Ο «Φίλιππας» είναι μια ψαροταβέρνα στα «στενά» της Πρέβεζας στο λεγόμενο Ιστορικό κέντρο. Ο Δημήτρης Χρηστάκης, ιδιοκτήτης της επιχείρησης, είναι ο ίδιος ψαράς με ψαρόβαρκες και στον Αμβρακικό και στο Ιόνιο. Διατηρεί και δεύτερη ψαροταβέρνα έξω από την Πρέβεζα στην Καστροσυκιά με έτος ίδρυσης το 1976. Στα εστιατόριά του σερβίρει και κρέατα (και πολύ καλά μάλιστα) αλλά ο «Βασιλιάς» είναι τα ψάρια, που μπορείς να τα απολαύσεις φρεσκότατα και σε πολύ καλές τιμές.
Το πρώτο που σε εντυπωσιάζει μόλις εισέλθεις στην ψαροταβέρνα είναι η καθαριότητα και η τάξη αλλά και το μέγεθος, για τα δεδομένα της Πρέβεζας, του χώρου καθώς και η χωροταξική διάταξη των τραπεζιών που σου επιτρέπει να καθίσεις σχετικά άνετα (τεράστιο πρόβλημα στην Ελλάδα, συνήθως ο ένας είναι πάνω στον άλλον, απλά δεν μας σέβονται). Ίσως περισσότερο από όλα εντυπωσιάζεσαι από την τεράστια εικαστική σύνθεση στα αριστερά σου, που συνδυάζει ζωγραφική πίσω από ένα υπέροχο τρισδιάστατο ομοίωμα sailfish, πανέμορφες πίνες και νερό που ρέει πάνω σε βότσαλα. Γενικά το ντεκόρ είναι φανταστικό. Και τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείς να δειπνήσεις και έMARKIS2ξω, σε ένα από τα πιο γραφικά σοκάκια της Πρέβεζας.
Βέβαια, το σημαντικότερο προσόν αυτής της ψαροταβέρνας είναι τα πολύ φρέσκα θαλασσινά και ψάρια. Οι ψαρόβαρκες του Δημήτρη εφοδιάζουν το μαγαζί συνεχώς με την «ψαριά» της ημέρας και η κουζίνα τα μαγειρεύει με τον καλύτερο τρόπο (ο Βασίλης είναι κορυφαίος ψήστης αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό στην κουζίνα εξαιρετικό). Έχω δοκιμάσει όλων των ειδών τα θαλασσινά όπως γαρίδες Αμβρακικού και ψητές και τηγανητές με σκόρδο, γαρίδες σαγανάκι, γαριδομακαρονάδα, σουπιές ψητές και μαγειρευτές, καλαμάρια φρέσκα ψητά αλλά και γεμιστά με τυριά, χταπόδι ψητό και ξυδάτο, μύδια σαγανάκι και αχνιστά, οστρακοειδή διάφορα. Όλα υπέροχα και μοναδικά.

Όμως εκεί που πραγματικά ο «Φίλιππας» δεν παίζεται είναι στην τεράστια ποικιλία στα φρέσκα ψάρια. Τσιπούρες «αλανιάρες», κουτσομούρες, μπαρμπούνια, σαργοί, φαγκρί, λαβράκια, συναγρίδες, ροφοί και πολλές φορές σφυρίδες (το αγαπημένο μου) έχουν περάσει από το τραπέζι μου. Πάντα, μα πάντα, έχω ενθουσιασθεί!
Το δε service είναι άψογο. Όλοι είναι ευγενικοί και πολύ εξυπηρετικοί. Δεν καθυστερούν καθόλου στην εκτέλεση της παραγγελίας. Ο Γρηγόρης, ο Βαγγέλης, ο Φίλιππας (γιος του ιδιοκτήτη) και όλοι και όλες είναι απλά τέλειοι. Και πως να μην είναι όταν το παράδειγμα το δίνει ίδιος ο Δημήτρης που συνεχώς όρθιος παίρνει και αυτός παραγγελίες, επιβλέπει την κουζίνα, σερβίρει τα πιάτα και αντιμετωπίζει τον κάθε πελάτη με σεβασμό και ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Κάθε φορά πού επισκέπτομαι τον «Φίλιππα» γνωρίζω ότι πραγματικά χαίρονται που με βλέπουν, είμαι πρώτα φίλος και μετά πελάτης. Έτσι συμπεριφέρονται σε όλους. Σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι για τις λίγες ώρες πού σε φιλοξενούν στο εστιατόριό τους είσαι το κέντρο του κόσμου. Και όταν προς το τέλος της βραδιάς υπάρχει λίγος ελεύθερος χρόνος, ο Δημήτρης με τους φίλους του (πολλές φορές τον ρήστο) έρχονται στο τραπέζι μας και μας «αναγκάζουν» να καθίσουμε περισσότερο ακούγοντας τις ψαράδικες ιστορίες τους και πίνοντας κρασάκι που πολλές φορές συνοδεύεται από πολύ ιδιαίτερους μεζέδες που μόνον οι παλιοί Πρεβεζάνοι ψαράδες γνωρίζουν. Μοναδικές στιγμές!
Αξιολογώ τα εστιατόρια ανάλογα με την εμπειρία που τελικά μου προσφέρουν. Πολλές φορές δεν φθάνει μόνον το καλό φαγητό και το καλό service. Είναι και η φιλοξενία πού προσφέρουν, η άνεση που αισθάνεσαι, η ατμόσφαιρα που δημιουργούν. Ο «Φίλιππας» για όλους αυτούς τους λόγους είναι από τα αγαπημένα μου εστιατόρια στην Ελλάδα. Ένας πραγματικός θησαυρός για την Πρέβεζα!

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΚΗΣ