Τελικά η ψήφος έχει νόημα;

on .

 Η ψήφος η δική μας έχει νόημα ή μόλις κάποιος πάρει την εξουσία προσαρμόζεται στις επιταγές της; Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «αρχή ανήρ δείκνυση».
Η ψήφος δεν αλλάζει τίποτα όταν διαλέγεις ανάμεσα σε ανθρώπους με κοινές αξίες. Αν διαλέξεις ανάμεσα σε δέκα λύκους, πάλι λύκο θα διαλέξεις. Ακόμη και ο πιο ήρεμος από τους δέκα μόλις βρει την ευκαιρία θα σε κατασπαράξει. Το λιγότερο χειρότερο λοιπόν είναικαλό, άρα δεν υπάρχει λύση; Φυσικά και υπάρχει. Και η λύση κρύβεται μέσα μας. Η ΑΛΛΑΓΗ περνάει από μας. Οι άλλοι είμαστε εμείς, αλλά δεν το ξέρουμε ακόμα. Αν αλλάξουμε εμείς αλλάζουν όλοι. Εμείς θα μεγαλώσουμε τα παιδιά που θα μας κυβερνήσουν τα επόμενα χρόνια. Αν τους μαθαίνουμε ότι ο αναξιόπιστος και ο κλέφτης ξεχωρίζουν, ότι μπορούν να παίρνουν ότι θέλουν χωρίς να ενδιαφέρονται για τους άλλους, ότι είναι ανήθικο να αδικούνται, αλλά ανεκτό να αδικούν αν πρόκειται για το υποτιθέμενο βραχυπρόθεσμο καλό τους, πως περιμένουμε να αλλάξουν τα πράγματα;
Αν ζητάμε ρουσφέτια κλέβουμε τη σειρά του μπροστινού μας, απλώς και μόνο, γιατί δεν μας βλέπει, κρατάμε τα παραπάνω ρέστα που κατα λάθος ο άμοιρος εργαζόμενος μας έδωσε, τι θα κάνουν τα παιδιά μας μόλις βγουν στην εξουσία; Θα κάνουν ότι έβλεπαν τόσα χρόνια.
Ακριβώς τα ίδια σε μεγέθυνση. Πλέον δεν θα αφορούν ρέστα οι πράξεις τους, αλλά μίζες. Η αξιοκρατία και αξιοπιστία θα ακούγονται στα αυτιά τους ως μακρινές έννοιες που προκαλούν γέλιο, ακριβώς γιατί ακούγονται τόσο σπάνια που μοιάζουν γραφικές.
Γονείς με σαθρές αξίες θα μεγαλώσουν παιδιά με σαθρές αξίες. Οι αξίες των παιδιών μας είναι αντανάκλαση των δικών μας αξιών. Αναλαμβάνω την ευθύνη σημαίνει έχω δύναμη. Δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί για την πολιτική κατάσταση.
Δεν φταίνε οι γονείς, η κρίση. Εγώ φταίω που δεν λέω: «Έχω δύναμη να αλλάξω τα δεδομένα, από δω και πέρα». Όσον αφορά την πολιτική, η δύναμή μας θα γίνεται ψήφος μας όταν θα αλλάξουμε κουλτούρα ώστε τα παιδιά μας, οι πολιτικοί του μέλλοντος να κυβερνήσουν με άλλες αρχές. Αν πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε πρέπει να ξεκινήσουμε από τα εγώ.
Να βάλουμε στη ζωή μας την ηθική, την αγάπη, την προσφορά, την ευθύνη, την ευγένεια, την αξιοπιστία.
Αυτά θα αλλάξουν τον κόσμο και τότε θα έρθει η πραγματική αλλαγή.
(ΜΕΤΣΟΒΟ)