ΔΥΟ ΛΑΦΥΡΑ…

on .

Γυναίκα, είσαι τυχερή, πάμε και φέτος διακοπές! Τελειώσαμε και με τις εκλογές, δεν πιστεύω να έχουμε άλλες… τον Αύγουστο!
Με πήραν τηλέφωνο από το γραφείο του κόμματος και με ειδοποίησαν πως «βγήκαν» τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού που δικαιούμαστε! Έξι μέρες, στον παράδεισο…
- Και μένα Μήτσο μου, μου έστειλαν μήνυμα στο κινητό, από τα γραφεία του… άλλου κόμματος εξουσίας και μου είπαν πως είμαστε τυχεροί, κληρωθήκαμε, και θα έρθουν τα δελτία ταχυδρομικώς, μάλιστα μου ευχήθηκαν και «καλές διακοπές»!
- Τώρα Βασίλω μου, εμείς κάναμε την αίτηση βάλαμε «μέσον» και τα δύο κόμματα εξουσίας! Τώρα, ποιός έκανε… την «καλή πράξη» ας τα βρουν μεταξύ τους!
Και τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, ξεκίνησε ο μπάρμπα Μήτσος, η Βασίλω και τέσσερα ακόμη ζευγάρια απ’ το ΚΑΠΗ, ένα γκρουπ 10 νοματαίων, για να απολαύσουν τα πρώτα «μπάνια του λαού»!
Βρήκαν ενοικιαζόμενα δωμάτια κοντά στη θάλασσα, για να μην ταλαιπωρούνται. Βέβαια η θάλασσα, δεν φημιζόταν και για τα καταγάλανα νερά!
Πριν 40 χρόνια, είχε πάρει μία «σημαία», έκτοτε έμεινε μόνο το… σημαιόξυλο! (Αλλά η φτώχεια… βολεύεται!)
Κάθε πρωί, το γκρουπ των 10 παραθεριστών, απολάμβανε το μπάνιο του! Αφού πρώτα, έκαναν… τη γυμναστική στην άμμο και ακουγόταν αρκετά… κρακ, στις σκουριασμένες τους αρθρώσεις! Εξ άλλου τα μπάνια είχαν και… θεραπευτικό σκοπό!
Ο μπάρμπα Μήτσος, ήταν ο πιο… τολμηρός κολυμβητής πήγαινε… 50 μέτρα απ’ την ακτή και 50 επιστροφή, το έπιανε το 100άρι! (Οι υπόλοιποι κολυμπούσαν σε θολά νερά!)
Αυτός, μπαίνοντας, ξεκινούσε με… μακροβούτι, στυλ… αείμνηστου Μητσοτάκη (φοβερός!) και επίσης έβγαινε, με ένα πιο μικρό μακροβούτι, μέχρι τα ρηχά!
Μια μέρα, βγαίνοντας από τη θάλασσα, η παρέα του ξαφνιάστηκε!
- Τι είναι αυτό που έχεις, μπάρμπα Μήτσο στο κεφάλι; Του είπαν. Και αυτό εκεί, στο δεξί σου πόδι, τι είναι;
Και ο μπάρμπα Μήτσος, είχε πάνω του δύο λάφυρα της ανθρώπινης περιβαλλοντικής ασυνειδησίας!
Στο κεφάλι... «φορούσε» μία σακούλα σούπερ μάρκετ και στο πόδι του, είχε σκαλώσει... μία τοστιέρα, χωρίς σάντουϊτς μέσα!
Αγρίεψαν οι 10 λουόμενοι, έχασαν και τις τρεις τελευταίες μέρες του κοινωνικού τουρισμού και είπαν όλοι με μια φωνή:
«Πάμε να... ξεπλυθούμε, στην κρύα βρύση του χωριού, να επιστρέψουμε και τα εισιτήρια των τριών ημερών, για να στείλουν άλλους στη θάλασσα!
- Και εμείς να απολαύσουμε το ουζάκι μας, κάτω από το γεροπλάτανο, που η δροσιά του είναι ανώτερη... από αιρκοντίσιον! Και αν δεν βαριέσαι, μπάρμπα Μήτσο, κάνε μας... κι από ένα τοστ, με τυρί, ζαμπόν, πατάτες και σως, στην τοστιέρα, που βρήκες... στο βυθό!
Καλό καλοκαίρι!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.