Ο Άγιος Νεκτάριος και η Μουργκάνα…

on .

Ως εμμανής του παρελθόντος, ξεφύλλιζα στην Εθνική Βιβλιοθήκη την εβδομαδιαία εφημερίδα «Φωνή της Ηπείρου», την οποία εξέδιδε στην Αθήνα ο Ηπειρώτης Γ. Γάγαρης, και αλίευσα την «είδηση» της 19.1.1896, κατά την οποία: «Επί τη επετείω του Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου ετελέσθη εφέτος η εορτή των Ηπειρωτών· ο ναός ήτο κατάμεστος πλήθους Ηπειρωτικού [...] Την ιερουργίαν ετέλεσεν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πενταπόλεως κ. Νεκτάριος Κεφαλάς, διευθυντής της Ριζαρείου σχολής και σύμβουλος της φιλανθρωπικής των Ηπειρωτών αδελφότητος...».
Ο Άγιος Νεκτάριος γεννήθηκε στη Σηλυβρία τηςΑνατ. Θράκης και ήταν ηπειρωτικής καταγωγής. Μεταξύ των στενών συνεργατών του ήταν και ο Φώτιος Πάντος, από το χωριό Σωτήρα της Βορείου Ηπείρου, που βρίσκεται στην αλβανική πλευρά τού «διχασμένου βουνού» της Μουργκάνας, στην ελληνική πλευρά του οποίου βρίσκεται το χωριό μου Λεια Φιλιατών. Από το χωριό Σωτήρα κατάγεται –εκ μητρός– η γνωστή Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός και παραγωγός Ρίτα Γουίλσον, σύζυγος του διάσημου Αμερικανού ηθοποιού Τομ Χανκς, ο οποίος έχει προσχωρήσει στο ορθόδοξο δόγμα.
Κάτι άλλο που δεν είναι γνωστό είναι ότι ο Ελευθέριος Σταυρίδης (1893-1966), ο οποίος διετέλεσε γ.γ. και βουλευτής του ΚΚΕ τη δεκαετία του 1920, αποχωρήσας εξ αυτού, οριστικώς το 1928, ήταν ανιψιός, εξ αποθανούσης αδελφής του Αγίου Νεκταρίου (+1920).
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω ότι εικόνα του Αγίου Γεωργίου του φουστανελά, καμωμένη από τον μεγάλο λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο (1871-1932), και με δύο άλλες εικόνες του, κοσμούν, μαζί με πίνακες του Σωτήρη Σόρογκα, το Μουσείο Υφαντή, στο Λεια της Μουργκάνας.
Οι δύο άλλες «ειδήσεις» της ιδίας εφημερίδος, της 1.3.1896, αναφέρονται σε δύο βαπτίσεις αλλοθρήσκων, οι οποίοι προσχωρούν στο ορθόδοξο δόγμα.
Ο πρώτος εξ αυτών ήταν Εβραίος εξ Ιωαννίνων, ο Δαυίδ Ηλ. Κοφφίνας και ανάδοχοι αυτού ήταν ο Κ. Λεονταρίδης, Ηπειρώτης, και ο εκ Σπάρτης Παν. Παναγουλάκος. Ο δεύτερος ήταν Οθωμανός, επίσης εξ Ιωαννίνων, και ανάδοχος αυτού υπήρξε ο Αλ. Λεονταρίδης.