Ασυλό-γιστα…

on .

Ο Έλληνας του 21ου αιώνα έγινε αρκετά δύσκολος και απρόβλεπτος σαν χαρακτήρας!
Οι σκληρές πολιτικές της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας του… πείραξαν την παρεγκεφαλίδα, το όργανο που ρυθμίζει την ισορροπία του ανθρωπίνου σώματος! Και έτσι ζαλισμένος πελαγοδρομεί…
Φαινομενικά απέκτησε τα τελευταία χρόνια μεγαλύτερες ανέσεις, αλλά επί της ουσίας, έγινε πιο προβληματικός στις σχέσεις! Παραδείγματα πολλά…
Σε επαγγελματικό επίπεδο σε ποσοστό 90-10, έχουν αρνητικό πρόσημο οι σχέσεις προϊσταμένου – υφισταμένου! Κάθε πρωί «καλημερίζονται» με ένα… σαρδόνιο χαμόγελο! Αυτό λέει πολλά… Βέβαια, όταν σου αρνείται επίμονα αύξηση μισθού για μια

ολόκληρη πενταετία, τον καταριέσαι (από… μέσα σου), να φτάσει γρήγορα στην επαιτεία!
Σε κοινωνικό επίπεδο οι σχέσεις των νεοελλήνων δεν βρίσκονται σε καλό δρόμο… Τώρα που… καταργήθηκε και η μεσαία τάξη, έγινε μεγάλο μπέρδεμα!
Ο πλούσιος, ανάλογα με τα συμφέροντά του, το παίζει φτωχός! Χρωστάει και δεν πληρώνει, προσποιούμενος το φουκαρά! Κι ας έχει τη… δική του Τράπεζα, τη γνωστή Stroma-bank!
Ο φτωχός, παίρνοντας κάτι ψίχουλα, νομίζει πως έγινε πλούσιος!
Ο πάμφτωχος, κοιτάζει με… θαυμασμό και δέος τον φτωχό! Με τον πραγματικά πλούσιο, δεν συναντήθηκε ποτέ! (Περεμπιπτόντως, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο κ. Μπάφετ, πόσο… ασχημομούρης είναι; Αλλά οι γυναίκες, δεν κοιτάζουν τη μούρη του, παρά μόνο… το πορτοφόλι!).
Πολιτικά ο νεοέλληνας κάνει τον αγώνα του… Πότε πάει δεξιά, πότε αριστερά (σχήμα λόγου…), αλλά πάντα μένει ανικανοποίητος! Μερικοί δίνουν όρκο αιώνιας… συμπόρευσης με το κόμμα, άσχετα αν αυτό πολλές φορές, τους φέρνει… σε κώμα!
Τέλος σε οικογενειακό επίπεδο, υπάρχουν πολλοί διαξιφισμοί! Η οικονομική και όχι μόνο κρίση, έφερε τα πάνω – κάτω! Η γυναίκα κατηγορείται πως δεν κάνει καλή διαχείριση στο… μηνιάτικο! Ο άντρας δέχεται τα πυρά των υπολοίπων, γιατί άφησε… την τρίτη δουλειά και δεν τα βγάζουν πέρα!
Και μαζί με τη φτώχεια, έχουν και τις ενδοοικογενειακές πολιτικές διαφορές που πολλές φορές ανεβάζουν το θερμόμετρο! Για παράδειγμα, η πλειοψηφία της οικογένειας, είναι υπέρ της κατάργησης του ασύλου! Ο αφέντης του σπιτιού, με σθένος υποστηρίζει την ύπαρξη του ασύλου!
Και οι υπόλοιποι τον χαρακτηρίζουν… ασυλό-γιστο!
Χωρίς ενιαίο βηματισμό είναι δυνατόν να πάμε μπροστά; Δύσκολα…

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.