Εάλω ο λαϊκισμός…

on .

 Οι βουλευτικές εκλογές δημιουργούν, όπως όλα δείχνουν, μια νέα κατάσταση για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής και για την συμπεριφορά των πολιτών. Είχαμε δοκιμαστεί για χρόνια από μεγάλες περιπέτειες και τώρα έχουμε ανάγκη να στηριχτούμε στην ελπίδα ότι γεννιέται κάτι το διαφορετικό, αναγκαίο για την πατρίδα και χρήσιμο για τους πολίτες. Και σε μια δημοκρατική χώρα είναι κάτι το φυσιολογικό και αναμενόμενο να ελπίζει ο πολίτης, αφού με την ψήφο του αλλάζει μια κυβέρνηση.
Από τις πρώτες μέρες φαίνεται ότι η νέα κυβέρνησηκαι ο Πρωθυπουργός έρχονται να αλλάξουν πολλά και να διαμορφώσουν άλλες συνθήκες ώστε και ο κόσμος να νιώσει την μεταβολή προς το καλύτερο, αλλά και το κράτος να δημιουργήσει την εικόνα μιας ευρωπαϊκής χώρας κανονικής, σοβαρής και υπολογίσιμης. Ήταν ανάγκη να προκύψει αυτή η κατάσταση, γιατί είχαν ξεπεραστεί τα όρια και της ατομικής υπομονής και της συλλογικής αντοχής. Όλα έδειχναν να έχουν βουλιάξει στην παρακμή και στη διάλυση.
Ευτυχώς η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, σοφή και έμπειρη από τα πολλά πάθη, επιστράτευσε τη λογική και παραμέρισε ιδεοληψίες, εμμονές και κομματικά σύνδρομα. Και τώρα όλοι, κόμματα και πολίτες, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο ξεκίνημα. Σ’ αυτό το αγώνισμα η ευθύνη πρώτα βαραίνει την κυβέρνηση. Γιατί οι κυβερνώντες θα πρωταγωνιστήσουν με τις ιδέες τους και με τους νέους θεσμούς για να διαμορφωθεί ένα άλλο μέλλον.
Βεβαίως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να προβλέψουμε, αν και ο λαός μας λέει πως από το πρωί φαίνεται η μέρα. Και είναι γεγονός ότι τα πρώτα σημάδια είναι θετικά από τη Γενική Βούληση της νέας κυβέρνησης. Δείχνει να γυρίζει την πλάτη σε νοοτροπίες και αντιλήψεις χρεοκοπημένες, οι οποίες δημιούργησαν στον τόπο μεγάλα προβλήματα και άφησαν ανοιχτές πληγές. Προσωπικά ξεχωρίζω και επικροτώ την απόρριψη του λαϊκισμού τόσο από τον κ. Μητσοτάκη όσο και από τα στελέχη της κυβέρνησης. Θεωρώ πως αυτό το στοιχείο είναι το στίγμα τους και εύχομαι να είναι αληθινό και διαρκές.
Πληρώσαμε ακριβά τους λαϊκιστές πολιτικούς και οδηγηθήκαμε σε δρόμους χωρίς διέξοδο, γιατί τα κηρύγματα του λαϊκισμού, όπως οι Σειρήνες του Ομήρου, σαγήνεψαν και πλάνεψαν πολλούς των Ελλήνων και το τίμημα ήταν ακριβό.
Ως τώρα οι κυβερνητικοί σκέφτονται και ομιλούν με μέτρο, με ειλικρίνεια και προπαντός με ρεαλισμό. Δείχνουν ότι τα σχέδιά τους βασίζονται σε πραγματικές δυνάμεις και ότι ανταποκρίνονται σε ανάγκες των πολιτών. Εκπέμπουν ένα μήνυμα ανθρώπων που νοιάζονται για το κοινό συμφέρον και αδιαφορούν για την προσωπική τους εικόνα. Τούτα επιβεβαιώνονται και από τις δεσμεύσεις τους που προβλέπονται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Αλλά, επειδή καήκαμε στο γιαούρτι, ας μην παραδοθούμε από τώρα ούτε στην εύκολη αισιοδοξία ούτε σε ιδιοτελείς απαισιοδοξίες, γιατί, όπως λέει ο ποιητής, «βλάπτουν την Συρίαν ομοίως» και οι δύο.
Η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη και αποφασισμένη να ψηφίσει νέους θεσμούς, να προχωρήσει σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που και τα συμφέροντα των πολλών θα προστατέψουν και θα εξωστρακίσουν τον λαϊκισμό και τις φθαρμένες αντιλήψεις των προηγουμένων. Αρκετά πληρώσαμε τον διχασμό, τις ιδεοληψίες και τους συμβιβασμούς των άλλων.
Οφείλουμε όμως να κρατάμε και μικρό καλάθι, γιατί όπως έχει πει ο Γάλλος φιλόσοφος Luis Althuser, «το μέλλον διαρκεί πολύ». Τόσο οι πολιτικοί μας όσο και εμείς οι πολίτες μπορούμε να αποστραφούμε τον λαϊκισμό και να δείχνουμε ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτόν, αλλά να ντρεπόμαστε να κυκλοφορούμε μαζί του δημοσίως. Όσο για την ευθύνη όλων μας για το μέλλον μας ταιριάζουν τα λόγια του συγγραφέα της «Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων»:
«Οδήγησέ μας, Εξέλιξη,
οδήγησέ μας
στις ατέλειωτες σκάλες
του μέλλοντος
πετσόκοψέ μας, άλλαξέ μας,
κέντρισέ μας,
ξερίζωσέ μας τα ζιζάνια…».