«Γαλάζιες Σημαίες» και οι ακτές της Ηπείρου…

on .

H προστασία και ασφάλεια των ακτών της xώρας μας, μιας μικρής xώρας με πολύ μεγάλη ακτογραμμή, αποτελεί σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα και είναι δύσκολη η προετοιμασία ενός Δήμου, στη διαχείριση μιας περιοχής κολύμβησης, επονομαζόμενης ως Κολυμβητική Παραλία, καθότι τα επί πλέον κριτήρια, ώστε σε αυτή να κυματίζει η «Γαλάζια Σημαία» είναι παρά πολλά.
Το διεθνές αυτό σήμα παίζει ρόλο στην προσέλκυση ξένων παραθεριστών σε κάθε περιοχή, αλλά όλοι γνωρίζουν με μεγάλη βεβαιότητα, Έλληνες και ξένοι παραθεριστές, ότι σχεδόνσε όλες τις Ελληνικές παραλίες οι κίνδυνοι ρύπανσης είναι ελάχιστοι έως μηδέν!
Τα κριτήρια του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» είναι πολύ αυστηρά και το πρόσφατο αυτό γεγονός με την αφαίρεση τριών βραβείων από ισάριθμες παραλίες της Πρέβεζας δεν πρέπει να απαξιώνει τον Δήμο Πρέβεζας και την ωραία περιοχή του, όπως και όλους τους υπόλοιπους παραθαλάσσιους Δήμους της χώρας μας.
Αυτή τη στιγμή που γράφω το άρθρο βρίσκομαι σε μια παραθαλάσσια περιοχή του Δήμου Ναυπλιέων όπου δεν υπάρχει «Γαλάζια Σημαία» και ποτέ στο παρελθόν εδώ και δεκαοκτώ χρόνια που έρχομαι κάθε καλοκαίρι, δεν έγινε προσπάθεια από τον Δήμο, για «Γαλάζια Σημαία». Ωστόσο, όλα είναι μια χαρά…
Στην περιοχή μας τουλάχιστον γίνεται αυτή η προσπάθεια και είναι γνωστοί οι λόγοι αποκλεισμού ορισμένων ακτών από την απονομή «Γαλάζιας Σημαίας». Εκείνο που χρειάζεται είναι έγκαιρη προετοιμασία και δουλειά από την πλευρά των Δήμων και όλα θα γίνουν.
Όσον αφορά για τις ενέργειες της Περιφέρεια Ηπείρου, πρέπει όλοι να την συγχαρούμε για τα μεγάλα έργα αποχέτευσης που εκτελούνται στο παράκτιο μέτωπο, τα οποία είναι το βασικότερο κριτήριο για την διασφάλιση της καθαριότητας όλης της ακτογραμμής μας.