Ουσιαστική η ψήφος των εκτός Ελλάδος Ελλήνων ψηφοφόρων!.

on .

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του ομιλία στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στην ψήφο των Ελλήνων Ψηφοφόρων από το εξωτερικό.
Η επιμονή του κ. Μητσοτάκη (ήδη από το 2016 ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε καταθέσει σχετικό Νομοσχέδιο στη Βουλή) να ψηφιστεί ο Νόμος «…που θα ορίζει τα σχετικά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια», όπως αναφέρει το αναθεωρημένο από το 2001, Σύνταγμα της Ελλάδος, είναι πράγματι πολιτικά εντυπωσιακή.
Αντίθετα, απογοητευτική είναι η επίσης σταθερή, δυστυχώς, άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) να συμφωνήσουν σε ένα κοινό μοντέλο ψηφοφορίας για τους απόδημους, που θα επέτρεπε την υπερψήφισή του από τον “μαγικό” αριθμό 200 βουλευτών. Και που θα έδινε, επιτέλους, τη δυνατότητα στους «εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια» να μην νοιώθουν πολίτες δεύτερης ή και τρίτης ακόμη κατηγορίας!
Πολίτες της Ελλάδος «πρώτοι» μόνο για να πληρώνουν φόρους από το πρώτο δολάριο για τα «ψιχουλάκια» από κάποιο ενοίκιο. Υποχρεωμένοι να στέλνουν τα παιδιά τους στον ελληνικό στρατό, κι ας ζουν χιλιάδες μίλια μακριά από τα δημοτολόγια, στα οποία ο νόστος των γονιών τους (όσων εν τοιαύτη περιπτώσει) η υπερηφάνεια τους για τον ελληνισμό, τα ενέγραψε…
Πολίτες της Ελλάδος, καλοδεχούμενοι, μόνο για τις προσφορές – δωρεές τους προς τη γενέτειρα και οι οποίες, εντούτοις, «δεν ανακοινώνονται, δεν επιβραβεύονται και δεν φορο-απαλλάσσονται»!
Το 2018 με αφορμή το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, δημοσιεύσαμε στην Panhellenic Post και τυπώσαμε σε φυλλάδιο, σειρά τεσσάρων άρθρων μας, με τον γενικό τίτλο: “Η ψήφος των εκλογέων που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια”. Και υπότιτλο: «Ένα απλό πολιτικό ζήτημα, που αντιμετωπίζεται ως γόρδιος δεσμός».
Αναλύαμε εκεί, σε δώδεκα σελίδες, το επίμαχο ζήτημα της ψήφου των Αποδήμων και τα διακινούμενα “σενάρια” και καταλήγαμε ως εξής: «Επομένως, αντί για σενάρια ανέφικτα και ασύμφορα, (σ.σ. εκλογή βουλευτών Ομογένειας, Ψηφοδέλτιο Επικρατείας κλπ.) με σοβαρές επιπτώσεις στην ενότητα και την αποτελεσματικότητα της Ομογένειας, αντί για “κομπασμούς” ποιος τάχα <λύνει προβλήματα> (στη δημιουργία των οποίων και ο ίδιος έχει μερίδιο ευθύνης) ας συνεννοηθούν όλα τα κόμματα να προωθήσουν το μόνο ρεαλιστικό σενάριο: Να ψηφίζουν μόνον οι Έλληνες εκλογείς που βρίσκονται εκτός Επικράτειας, από τον τόπο που διαβιούν. Και η ψήφος τους να προσμετράται στην Επικράτεια. Απομένει, σ΄ αυτήν την περίπτωση, να επιλεχθεί ο τρόπος (κάλπες, επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφος) και να θεσπιστούν οι δικλείδες ασφαλείας που θα εξασφαλίζουν το ανόθευτο της απόδημης λαϊκής ετυμηγορίας. Διαφορετικά, ας παραμείνει η Ελλάδα να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τρεις χώρες, εκ των 26 ενταγμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν δίνουν ψήφο στους Αποδήμους τους, διεκδικώντας επαξίως ένα από τα «Χρυσά Βατόμουρα», προσεχώς. (σ.σ. Τα αντιβραβεία των Όσκαρ, τα οποία «βραβεύουν» τις χειρότερες ταινίες της χρονιάς)».
Σ΄ αυτό το πνεύμα, περίπου, κατέληξε και η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. «Ελπίζω, είπε, στο ζήτημα αυτό να υπάρξουν οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές συγκλίσεις. Διότι αν υπάρχει ένα νομοσχέδιο που πρέπει να ψηφισθεί από 300 βουλευτές είναι αυτό»!
Δηλαδή, ο Πρωθυπουργός αναζητά επιπλέον των 158 εδρών που το κόμμα του διαθέτει, τις υπόλοιπες 42 έδρες (μέχρι τις 200) από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα οποία διαθέτουν: ΣΥΡΙΖΑ 86, Κίνημα Αλλαγής 22, το ΚΚΕ 15, Ελληνική Λύση 10 και ΜέΡΑ25, 9 έδρες.
Με δεδομένη την πάγια θέση του ΚΚΕ ότι οι εκτός Ελλάδος εκλογείς δεν πρέπει να ψηφίζουν, ακόμη και εάν υποτεθεί ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (εκτός ΣΥΡΙΖΑ) στηρίξουν “μονομπλόκ” την ψήφο των Αποδήμων (δύσκολο πολύ), πάλι θα φθάσουμε στον αριθμό 199 και θα υπολείπεται του μαγικού αριθμού 200 μία (1) ψήφος η οποία θα πρέπει να προέλθει από το ΣΥΡΙΖΑ!

***
Επομένως, αντί ευχών, προσευχών και ελπίδων, θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει ένας διττός διάλογος, από τη μια μεριά με την οργανωμένη ομογένεια -ώστε να καταλήξουμε στο επιθυμητό στην ομογένεια εκλογικό σενάριο- και, από την άλλη, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα χωράφια της οποίας θα παιχθεί το όλο παιχνίδι.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η θέση που τελικά θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι και ο ρυθμιστής του θέματος. Και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο διότι διαθέτει την μία απαραίτητη ψήφο ή τις πολύ περισσότερες εάν άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης (π.χ. ΚΙΝ.ΑΛ. ή ΜεΡα 25) αρνηθούν να ψηφίσουν υπέρ, αλλά και διότι έτσι θα διαπιστωθεί πόσο το εννοούσε ο κ. Τσίπρας όταν έλεγε από βήματος της Βουλής ότι «…εμείς θα αντιπολιτευτούμε στην ουσία κι όχι στην επικοινωνία»…
Και είναι σημαντικό ότι ο κ. Μητσοτάκης, αποσυνδέει το νομοσχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων από τον εκλογικό νόμο, διευκολύνοντας έτσι, να βρεθεί η χρυσή τομή που θα επιτρέψει την “ουσία”.
Και η ψήφος των εκτός Ελλάδος Ελλήνων ψηφοφόρων είναι μόνον ουσία! Τι θα κάνουν λοιπόν;
(στο panhellenicpost.com)