Το Ελληνικό δαιμόνιο…

on .

l Η Ευρώπη, που για πολλές δεκαετίες πορεύεται στην… κανονικότητα, εξέφρασε τη συμπάθειά της προς την Ελλάδα, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια της κρίσης, που η χώρα μας βρισκόταν με κεκτημένη ταχύτητα στην… αντικανονικότητα!
Έλεγαν οι Ευρωπαίοι πως αν ήταν άλλος λαός στη θέση των Ελλήνων, δεν θα άντεχε το μεγάλο βάρος της κρίσης και τις συνέπειές της!
Η πλειοψηφία των Ελλήνων, την περίοδο αυτή, τσαλακώθηκε, ταπεινώθηκε, χρεώθηκε, με μια φράση, ανώμαλα προσγειώθηκε! Αναγκάστηκε να αλλάξει τρόπο σκέψης και… διαβίωσης, αφού    

ασπάστηκε την αρχαία ρήση «ουκ εν τω πολλώ το ευ» και έβαλε στο περιθώριο την υπερκατανάλωση!
Υπήρξαν όμως και πολλοί που τα δύσκολα αυτά χρόνια κινήθηκαν με βάση το «Ελληνικό δαιμόνιο», στη θετική ή και στην αρνητική του πλευρά!
Η μεγάλη εικόνα της χώρας, αυτή την εποχή ήταν:
- Προς το εξωτερικό, μεγάλη τάση φυγής!
- Προς το εσωτερικό, μεγαλύτερη τάση… φοροδιαφυγής!
Και οι Ευρωπαίοι έμεναν έκθαμβοι και απορημένοι με το Ελληνικό δαιμόνιο, με τις «ντρίπλες» και τις κομπίνες πολλών νεοελλήνων με σκοπό τα οικονομικά οφέλη και τον πλουτισμό των λίγων σε βάρος των πολλών και μάλιστα σε περίοδο μεγάλης κρίσης!
Αγνοώντας την καταιγίδα που ερχόταν, ακόμη και σε υψηλό επίπεδο, η ενημέρωση της Ευρώπης απ’ την Ελληνική πλευρά γινόταν στο πόδι, με σημειώσεις στο πακέτο των τσιγάρων! (Τότε… επιτρεπόταν το τσιγάρο παντού!).
Η οικονομία… είχε πάρει φωτιά, ίσως από αναμμένο τσιγάρο!
Οι «ατασθαλίες» του Έλληνα δεν είχαν τέλος…
Πώς να μην εκπλήσσονταν ο καθένας που διάβαζε πως ο Έλληνας, ως… βαθειά θρησκευόμενος, αγόραζε οικόπεδο στη Μύκονο, έχτιζε μέσα ένα μικρό εκκλησάκι που το ηλεκτροδοτούσε νόμιμα και δίπλα έχτιζε μία παράνομη βίλα, που την ηλεκτροδοτούσε κρυφά από το εκκλησάκι! (Βοήθειά του!).
Δεν μπορεί ο καθένας, να έχει αυτή τη… φαεινή ιδέα της ρευματοκλοπής και της φοροκλοπής! (Αυτό είναι… προνόμιο λίγων Ελλήνων!).
Ποιος θα μπορούσε να νοικιάσει μία βίλα σε νησί για 6 μήνες και ο ίδιος να την επινοικιάσει σε τουρίστες, με την ημέρα! Μόνο ένας… καπάτσος Έλληνας και να πηγαίνει σύννεφο η φοροδιαφυγή!
Ποιος θα τολμούσε άλλος, πλην του δαιμόνιου Έλληνα, να πουλάει… παγωτό χωνάκι και αντί για αποδείξεις να δίνει στους πελάτες κουπόνια… μικρού πολιτικού κόμματος! (Κανείς πελάτης δεν κοιτούσε την απόδειξη, ήταν… αφοσιωμένος στο δροσερό παγωτό!).
Τέλος, ποιος Ευρωπαίος, πλην του Έλληνα, που θα δεχόταν φορολογικό έλεγχο στην επιχείρηση, θα… επιχειρούσε (και θα… τα κατάφερνε), να κάνει μαύρο στο ξύλο τον Εφοριακό;
Δυστυχώς, το σπορ της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα καλά κρατεί… Και γι’ αυτό, καλό θα είναι, οι Εφοριακοί να κάνουν και κανένα σεμινάριο… πολεμικών τεχνών!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.