Μία περιήγηση στο Μουσείο του Θεόδωρου Παπαγιάννη…

on .

 Πριν λίγες ημέρες, μαζί με ένα φίλο μου αποφάσισα να επισκεφτώ το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Θεόδωρου Παπαγιάννη, που βρίσκεται στο Ελληνικό, 19 χιλιόμετρα από τα Γιάννενα. Πηγαίνοντας με το αυτοκίνητό μου, φτάσαμε στο ύψωμα στον κόμβο για Πράμαντα, Ελληνικό και Μονή Τσούκας.

Παίρνοντας την κατηφόρα, ξαφνικά βλέπουμε δεξιά και αριστερά του δρόμου τα εξαίσια αγάλματα που κοσμούν ιδιαίτερα το άγριο περιβάλλον, του μεγάλου, του σπουδαίου, του σεμνού καλλιτέχνη Θεόδωρου Παπαγιάννη! Ενθουσιασμένοι και με ιδιαίτερο αίσθημα χαράς, ικανοποίησης και προβληματισμούφτάσαμε στο Μουσείο. Ευγενικότατα μας υποδέχτηκε και χαιρέτησε ο σπουδαίος αυτός καλλιτέχνης και άνθρωπος και μη χρονοτριβώντας, αμέσως του είπα για τον δρόμο αυτόν με τα αγάλματά του που οδηγεί στο χωριό, ότι πρέπει να ονομαστεί «Δρόμος Πολιτισμού - Θεόδωρου Παπαγιάννη»! Αντέδρασε σεμνότατα, όπως του αρμόζει!
Καλό θα ήταν να το σκεφτούν και να το αποφασίσουν οι ιθύνοντες, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, έναντι της τεράστιας προσφοράς στον πολιτισμό του Θεόδωρου Παπαγιάννη.
Μαζί με αρκετούς επισκέπτες, μας έκανε μια εκπληκτική ξενάγηση και ενημέρωση για τα έργα και την ιστορία τους, που κοσμούν τις 5 - 6 αίθουσες - χώρους του Μουσείου! Στην αυλή του Μουσείου επίσης μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει διάφορα έργα του. Την θερινή περίοδο, για ένα μήνα, γίνεται στο Ελληνικό κάθε χρόνο το περίφημο πια Συμπόσιο Γλυπτικής στο οποίο λαμβάνουν μέρος Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες που κατασκευάζουν διάφορα έργα.
Μετά την ξενάγηση ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου «ΟΒΙΔΙΑΝΑ», του γνωστού καθηγητή και συγγραφέα με πολύ πλούσιο βιογραφικό Αντώνη Μακρυδημήτρη, με σχέδια του Θεόδωρου Παπαγιάννη. Στο βιβλίο αναφέρθηκαν τόσο ο κ. Παπαγιάννης όσο και ο συγγραφέας του μπροστά σε πλήθος κόσμου. Είναι ένα ενδιαφέρον και ευχάριστο βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί.
Στη συνέχεια, είχαμε την παρουσίαση της μελέτης - έρευνας της εκπαιδευτικού -Μεταπτυχιακής Φοιτήτριας- Εβίτας Θεοχάρη για την εφημερίδα «Η Φωνή του Ελληνικού στον 21ο αιώνα».
Και τέλος, το κλείσιμο της εκδήλωσης έγινε στον χώρο της αυλής του Μουσείου -ειδυλλιακό μέρος- όπου πραγματοποιήθηκε η βράβευση του Βασίλη Παπαϊωάννου, για την προσφορά του στην έκδοση της εφημερίδας, στην Αδελφότητα και τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου του.
Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψη να μην επισημάνω και πάλι ότι η πολιτεία και η πατρίδα χρωστάει πάρα πολλά στον μεγάλο και σεμνό καλλιτέχνη Θεόδωρο Παπαγιάννη, που έργα του κοσμούν διάφορα μέρη της χώρας μας, αλλά και του κόσμου. Είναι καιρός, εδώ πρώτα τοπικά -γιατί είναι αυτός που πήρε την μεγάλη απόφαση για «Επιστροφή στον τόπο του», στο χωριό του το Ελληνικό, Περιφερειάρχης, Δήμαρχος και λοιποί στοιχειωδώς να τον τιμήσουν.
Θα μου είναι αξέχαστη η παρουσία και επίσκεψή μου εκεί, αλλά και η παρακολούθηση των λαμπρών εκδηλώσεων που έγιναν. Τυχεροί όσοι παρευρέθηκαν…
***
Παρότρυνσή μου προς όλους που δεν έχουν επισκεφτεί το Αξιοθαύμαστο αυτό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεόδωρος Παππαγιάννης, να το κάνουν και είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιηθούν πλήρως!