Άνοιγμα στη μεσαία τάξη με μέτρα που δεν εφάρμοσε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ!

on .

Την ατζέντα της… αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που όλο μιλούσε για μείωση φόρων και επιστροφή μέρους όσων αφαίρεσε η δεκαετής λιτότητα, αλλά ποτέ δεν υλοποίησε, πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κινούμενος μεταξύ των προεκλογικών υποσχέσεων για ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων και της ανάγκης για να περάσει στο εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας το σύνθημα «Ανάπτυξη για όλους», ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ «πάντρεψε» δύο βασικούς άξονες:
1. Τη μείωση φόρων και εισφορών.
2. Κίνητρα για επενδύσεις και για νέες θέσεις εργασίας 

που θα βελτιώσουν το εισόδημα των πολιτών.
Κι αν το δεύτερο θεωρείται αυτονόητο για μια δεξιά κυβέρνηση που «ομνύει» στην ελεύθερη αγορά και είναι ξεκάθαρα υπέρ της επιχειρηματικότητας, το πρώτο δεν ήταν και τόσο δεδομένο. Κυρίως γιατί οι μειώσεις φόρων και εισφορών προϋποθέτουν καλή πορεία της οικονομίας και τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Φαίνεται, όμως, ότι η κυβέρνηση ασπάζεται την άποψη ότι «οικονομία είναι ψυχολογία» και με τις ανακοινώσεις που έκανε από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλησε να γυρίσει το κλίμα.
Να δώσει όραμα στους πολίτες ότι κάτι αλλάζει στη χώρα, και να δώσει ελπίδα ότι σύντομα θα αλλάξει και στην τσέπη τους. Αν το καταφέρει αυτό θα φανεί στην πορεία, η κυβέρνησή του άλλωστε θα κριθεί από το πώς και πότε θα υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε.
Οι περισσότερες από τις εξαγγελίες που έκανε δεν ήταν καινούργιες. Είναι προεκλογικές δεσμεύσεις που οφείλει να υλοποιήσει. Η έκπληξη ήρθε από τη δέσμευση για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Όχι του χρόνου, αλλά όπως φαίνεται από το 2021 θα μπορέσουν αυτά τα δύο χαράτσια να αφαιρεθούν από την πλάτη του ελληνικού λαού.
Πολιτική χροιά
Όμως, κωδικοποιώντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μπορούμε να τα αναλύσουμε και σε πολιτικό επίπεδο. Αλλά από τα μέτρα που δεσμεύτηκε να υλοποιήσει, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιπολιτευτική ένδεια. Η ΝΔ «κλέβει» από την προηγούμενη κυβέρνηση όλα τα μέτρα εκείνα που περίμεναν οι πολίτες και που ποτέ ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του δεν υλοποίησαν.
Τα «δωράκια» της τελευταίας στιγμής δεν έπεισαν κανέναν και ο κόσμος καταψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή όλο έδινε υποσχέσεις που ποτέ δεν τηρούσε. Με αποτέλεσμα την κατάρρευση της μεσαίας τάξης, την φτωχοποίηση μεγάλου τμήματος των μεσαίων εισοδημάτων και την αύξηση των νεόπτωχων στην Ελλάδα.
Η λογική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να παίρνει από τους άλλους για να μοιράζει ψίχουλα. Η ήττα στις εκλογές ήρθε ακριβώς γιατί οι αντοχές της κοινωνίας εξαντλήθηκαν. Φαίνεται ότι στη ΝΔ πήραν το μάθημα και πήραν και την ατζέντα της προηγούμενης κυβέρνησης. Μειώσεις φόρων, που ξεκίνησαν με τον ΕΝΦΙΑ, μειώσεις εισφορών, κίνητρα για τις οικογένειες, κίνητρα για την ανάταξη της κτηματαγοράς, περισσότερες επενδύσεις.
Κάνει πράξη τα όσα έλεγε…
Το δίπτυχο μείωση φόρων – επενδυτική έκρηξη θεωρούν στη ΝΔ ότι μπορεί να αλλάξει την εικόνα της χώρας. Και πάνω σε αυτό το δρόμο θα βαδίζει η κυβέρνηση προκειμένου αφενός να αλλάξει την οικονομία και αφετέρου να πείσει τους πολίτες πως όλα όσα έλεγε προεκλογικά δεν ήταν λόγια του αέρα.
Χωρίς να υπόσχεται σα να μην υπάρχει αύριο, χωρίς λαϊκισμούς και ψεύτικα προγράμματα Θεσσαλονίκης, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα κάνει αυτά που λέει. Εστειλε έτσι μήνυμα και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό ότι μετά το 2020 η χώρα μπορεί να είναι διαφορετική. Κι ότι οι πολίτες θα αισθανθούν τις ελαφρύνσεις και θα καταλάβουν στην τσέπη τους ότι κάτι άλλαξε.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι ο Μητσοτάκης «τρώει από τα έτοιμα». Όμως, ακόμη κι αυτό δείχνει παντελή έλλειψη στοιχειώδους αυτοκριτικής. Μα ακριβώς γι’ αυτό έχασε τις εκλογές. Γιατί μάζευε τα αιματηρά πλεονάσματα χωρίς να επιστρέφει τίποτε ουσιαστικό πίσω.
Η αριστερή ατζέντα
Η ατζέντα μιας αριστερής, προοδευτικής παράταξης θα έπρεπε να έχει όλα αυτά που αποτέλεσαν τις δεσμεύσεις της ΝΔ και τα οποία υλοποιούνται από το πρώτο δίμηνο. Και ταυτόχρονα τα κίνητρα για νέες επενδύσεις ή για μείωση των βαρών των επιχειρήσεων είναι σημαντικά. Μπορεί η αντιπολίτευση να λέει ότι είναι «ατζέντα ΣΕΒ», όμως, αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι βιώσιμες επιχειρήσεις που θα επενδύουν περισσότερα και που δεν θα απολύουν, το αντίθετο θα κάνουν προσλήψεις.
Οι αναφορές του Μητσοτάκη στην οικονομία, οι «μπηχτές» για τα νταούλια και τους ζουρνάδες και το κλείσιμο της ομιλίας με Βενιζέλο, δείχνει ότι ο πρωθυπουργός πήρε το μήνυμα των εκλογών.
Με άνοιγμα στο κέντρο και με προσέγγιση των μεσαίων εισοδημάτων που χτυπήθηκαν περισσότερο από τα μνημόνια, ο Μητσοτάκης ευελπιστεί σε ένα βασικό θέμα. Ότι αν εφαρμόσει το πρόγραμμά του δεν θα έχει την τύχη της προηγούμενης κυβέρνησης. Τα μέτρα που ανακοίνωσε δείχνουν προσπάθεια να στηριχθούν στα πόδια τους όσοι επλήγησαν…
(στο «In.gr»)