Καιρός η Αλβανία ν’ αλλάξει στάση έναντι της Ελλάδας!

on .

Η βοήθεια του ελληνικού λαού προς τους χειμαζόμενους κατοίκους του Δυρραχίου και της περιοχής συνεχίζεται αμείωτη. Το «όλοι μαζί μπορούμε», η Περιφέρεια Αττικής και ο Ερυθρός Σταυρός, προώθησαν ήδη στους σεισμόπληκτους πάνω από 200 τόνους βοήθεια, με κλινοσκεπάσματα, είδη ένδυσης, τρόφιμα, φάρμακα και άλλα εφόδια. Το ίδιο και η ΕΡΤ αποστέλλει βοήθεια, η οποία διανέμεται από τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο, ο οποίος από την ημέρα που το Δυρράχιο χτυπήθηκε άγρια από τον εγκέλαδο, βρίσκεται δίπλα τους και συμπαρίσταται στους σεισμοπαθείς.
Ο κ. Αναστάσιος συμπαραστάθηκε σε όλες τις δυσκολίες που πέρασε ο αλβανικός λαός, από την κατάρρευση του προηγούμενου οδυνηρού καθεστώτος και μετά την περιπέτεια των Παρατραπεζών, μέχρι σήμερα. Το έργο και η συμβολή του δεν σταματάει μόνο στον εφανευαγγελισμό των ορθοδόξων και στην ανόρθωση της κατεστραμμένης εκκλησίας, αλλά επεκτείνεται σε ολόκληρον τον αλβανικό λαό, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος. Για την αγάπη του ο αλβανικός λαός τον εκτιμάει και τον σέβεται.
Επίσης, από την Ήπειρο και από άλλες Περιφέρειες της Ελλάδος, από ιδιώτες, σωματεία και συλλόγους, συγκεντρώνονται εφόδια και αποστέλνονται στους σεισμόπληκτους, οι οποίοι παραμένουν σε καταυλισμούς και σκηνές και υποφέρουν.
Η όποια μικρή η μεγάλη βοήθεια στις δύσκολες αυτές στιγμές για τον αλβανικό λαό θα είναι δώρο θεού. Είναι συγκινητικό να βλέπει κανείς τους ανθρώπους, με κίνδυνο της ζωής τους, να μπαίνουν στις βαριά πληγωμένες πολυκατοικίες και να παίρνουν κάποια διασωθέντα οικιακά σκεύη.
Γράφαμε πολλές φορές, από τις φιλόξενες στήλες του «Πρωινού Λόγου» και θα συνεχίσουμε να γράφουμε ότι η Ελλάδα, οι εκάστοτε κυβερνήσεις και ο ελληνικός λαός, βρίσκονται δίπλα στον αλβανικό λαό και στους χαλεπούς καιρούς δείχνουν τα αδελφικά τους αισθήματα. Ένα θέμα που δημιουργεί εντάσεις μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας είναι «το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα» δηλ. η εθνική ελληνική μειονότητα που βρίσκεται στο νότο του αλβανικού κράτους και περιλαμβάνει τις περιοχές Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα, Χιμάρας και Κορυτσάς. Εκ μέρους της Ελλάδος, να τονίσουμε για πολλοστή φορά, δεν υπάρχει θέμα εδαφικών διεκδικήσεων εις βάρος της Αλβανίας. Εκείνο για το οποίο η Ελλάδα ενδιαφέρεται είναι η ελληνική μειονότητα που ζει και δημιουργεί στην Αλβανία, και η οποία, δυστυχώς, συκοφαντείται, λοιδορείται και εκφοβίζεται, από σοβινιστικούς αλβανικούς κύκλους, οι οποίοι χρησιμοποιούν ως αιχμή του δόρατος τους Αλβανοτσάμηδες με τις ανεδαφικές και ανεκδιήγητες θέσεις τους.
Τα κατοχυρωμένα μειονοτικά δικαιώματα είναι υποχρεωμένη η εκάστοτε αλβανική κυβέρνηση να τα σέβεται και να τα αποδίδει, χωρίς ενέργειες και πράξεις αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο περί των μειονοτήτων. Μια άλλη υποχρέωση της αλβανικής κυβέρνησης είναι να διευρύνει τις λεγόμενες μειονοτικές ζώνες και εκτός των περιοχών Αργυροκάστρου και Αγίων Σαράντα, περιλαμβάνονται στις ζώνες αυτές και τις περιοχές Χιμάρας και Κορυτσάς, παρέχοντας συγχρόνως το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού σε όλους τους μειονοτικούς που ζουν σε όλη την έκταση του αλβανικού κράτους.
Το πρόβλημα της μειονότητα είναι το μοναδικό αγκάθι στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, από την αντιμετώπιση του οποίου από αλβανικής πλευράς εξαρτώνται κατά πολύ οι διακρατικές σχέσεις.
Το μεγάλο πλήγμα που δέχτηκε η Αλβανία από τα 6,4 ρίχτερ, που ισοπέδωσαν το Δυρράχιο και άφησαν πίσω τους νεκρούς, τραυματίες, άστεγους και ερείπια, καθώς και η άμεση παρουσία στις πληγωμένες περιοχές του ελληνικού λαού με κάθε είδους συνδρομή, έγινε αφορμή να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα η αλβανική ηγεσία, στάση, η οποία, μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν, εξέπεμπε μίσος και εχθρότητα και φανάτιζε τον αλβανικό λαό εναντίον της Ελλάδος.
Είδαμε στους τηλεοπτικούς σταθμούς τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ανάμεσα στα χαλάσματα, συγκινημένος, να ευχαριστεί τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον ελληνικό λαό για τη βοήθεια της Ελλάδος προς τους δεινοπαθούντες συμπατριώτες του. Ένιωσε την ανάγκη ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, και εκ μέρους του αλβανικού λαού, να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Ελλάδος. Τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός βρέθηκε μεταξύ εκείνων που ολοφύρονταν για το χαμό των ανθρώπων τους, ένιωσε μέσα του, στον εσωτερικό του κόσμο, ότι κάτι άλλαξε. Διεπίστωσε, όπως δήλωσε, ότι είμαστε γείτονες και αδελφωμένοι αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα. Η Ελλάδα την αισθάνεται αυτή αυτή την αδελφοσύνη και το αποδεικνύει εμπράκτως. Ευχόμαστε να κατανοήσουν, επιτέλους και οι Αλβανοί ηγέτες, ότι οι Έλληνες δεν είναι αντίπαλοι και εχθροί τους, αλλά συμπαραστάτες, φίλοι και αδελφοί τους.
Είναι καιρός τους Έλληνες μειονοτικούς να τους αντιμετωπίζουν ως ισότιμους Αλβανούς πολίτες, γιατί και αυτοί βοηθούν στην οικονομική, πολιτιστική και άλλη ανάπτυξη της χώρας και δεν είναι ούτε καιροσκόποι και ούτε «εξτρεμιστές» κατά την προσφιλή έκφραση Αλβανών ηγετών. Φιλήσυχοι άνθρωποι είναι που επιθυμούν ισότιμη μεταχείριση, από τις αλβανικές κυβερνήσεις, με τους Αλβανούς πολίτες. Μοναδική τους επιθυμία να αισθάνονται ελεύθεροι να εκφράζουν τα πιστεύω τους χωρίς φόβο, να μιλούν την μητρική τους γλώσσα και χωρίς να νιώθουν φόβο, να μιλούν την μητρική τους γλώσσα και χωρίς να νιώθουν μειονεκτικά για τη φυλετική τους καταγωγή.
Δεν είναι πολίτες δεύτερης φυλετικής ή θρησκευτικής κατηγορίας. Υπάρχουν κρατικοί τομείς στους οποίους μπορούν να δράσουν ενωμένοι χωρίς διακρίσεις και διαχωριστικές γραμμές, για την ανάπτυξη και την πρόοδο του συνόλου των κατοίκων της χώρα.
Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο αλβανικός λαός απαιτείται σύμπνοια και ενότητα, διασφάλιση κοινής συνύπαρξης και αμοιβαίας κατανόσης.
Οι όποιες επιμέρους διαφορές παραμερίζονται και όλοι εργάζονται για το καλό του τόπου και τη διέξοδο από τα δεινά και τις συμφορές. Ευελπιστούμε ότι στο εξής, αφού διαγράφουν δηλώσεις και πράξεις ανθελληνικές του παρελθόντος, οι Αλβανοί ηγέτες, ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος και άλλοι αλβανικοί κύκλοι, θα εργαστούν για σχέσεις αγαθές των δύο κρατών και των δύο συγγενικών λαών. Αναμένουμε.
ΝΙΚΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ